用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1G am (Kent Rd) please chat here!
樓主: Ng360
go

08/09 K1G am (Kent Rd) please chat here! [複製鏈接]

唔好意思, 可唔可以問下你個女, 係written test 定係verbal test黎? miss yu只係話有問問題, 逐個問, 即係verbal test咁上下.

原帖由 minamidopey 於 08-10-15 00:31 發表
Hi
my daughter 話係apple組,都唔知係真定假?我friend 話有小text,係怎樣?我嗰女話佢識,但又唔知佢好唔好,你哋知道?可否一同分享?我家長日10:15你哋幾時? ...

我個囝就無講有個小test,我都唔知係咩,不過似我地d小朋友咩都唔講學校野的佢肯講小小都好開心,今日永永同我講miss au有返學但就帶口罩!

如果係話我地三個小朋友都係apple組,但我問永永佢話唔識曉昕.

我地見11點.我地時間差很遠!

我有朋友佢話兄弟姐妹有加分!

如果有分加就好似機會大d bor. 又多一個選擇. thank you bjw!

永永真係叻, 可以講到咁多比你聽. sheldon佢無提過有miss au, 相反只提過校工: 麗姐, 君姐. 比佢澈死. 咁miss au就係助教啦, 是不是?

呢幾日miss yu無打比我, 我估佢想18/10先同我傾, 好祈待呀!

響k1 chatroom度發現原來有d mommy唔知k1g係有自己topic, 係唔係好難發現架?

party果日你會唔會同永永dress up? 我之前行赤柱買左套武士裝比sheldon, 不過大左dd, 一次都未著過, 唔知而家arm身未. 到時可以著下.

原帖由 bjw 於 08-10-15 22:18 發表
我個囝就無講有個小test,我都唔知係咩,不過似我地d小朋友咩都唔講學校野的佢肯講小小都好開心,今日永永同我講miss au有返學但就帶口罩!

如果係話我地三個小朋友都係apple組,但我問永永佢話唔識曉昕.

我地見11點. ...

原帖由 minamidopey 於 08-10-14 00:22 發表
my daughter is 曉昕 ,讀K1G kent ,nice to meet you  , she was born on20.02.2005, she went to school by school bus ,so i can't talk to Miss yu only i call her.
請多多聯絡,my daughter cannot told me about ...
hi, 你囡囡係唔係叫黎曉昕呀?我個女叫琬喬,請多多指教,今日我個囡返黎話黎曉昕拿左佢玩緊d玩具,,,又話有個同學仔係miss yu鬧,又同我講attention.我個囡真係好鬼八掛

原帖由 Ng360 於 08-10-16 12:58 發表
如果有分加就好似機會大d bor. 又多一個選擇. thank you bjw!

永永真係叻, 可以講到咁多比你聽. sheldon佢無提過有miss au, 相反只提過校工:車 麗姐, 君姐. 比佢澈死. 咁miss au就係助教啦, 是不是?

呢幾日miss yu無 ...
點解18/10,唔係25/10先至家長日咩

原帖由 yuenkiu 於 08-10-16 16:26 發表
hi, 你囡囡係唔係叫黎曉昕呀?我個女叫琬喬,請多多指教,今日我個囡返黎話黎曉昕拿左佢玩緊d玩具,,,又話有個同學仔係miss yu鬧,又同我講attention.我個囡真係好鬼八掛 ...

Hello:
我嗰女叫曉昕,抱歉我个女太曳,不過我教訓了一頓,下次唔會啦! 你嗰女好叻識得講學D咩:loveliness: ,而我嗰女就唔講,激死!你是否每天接放學?佢係搭校車,得閒我都要接吓放學見吓大家。

party可以dress up,我都未知添,幾時係咪下星期五,我之前買左一套唔知而家著唔著到.我都係聽朋友講話有,唔知係咪,不過好多識的人都係二個小朋友都讀呢間學校.

miss au應該係音樂老師,佢浄係話miss au彈琴,miss au無返學就無上音樂堂.永永淨係識琬喬,仲話,琬喬係babana team, 佢係apple team.咁我問佢apple team佢識邊個,佢話無,激死.可能有一次婉喬比老師罵,所以佢印象深刻.

我家長日都係18號,會唔會怕一日唔夠時間分二日進行呢?

hi,

聽d家長講係由姓氏alphabet排的, 所以姓au, chan至leung都係18/10見, 之後的都是25/10見.

今個星期miss yu無打比我, 可能佢會留返明天講.

今日sheldon同我講miss lam (定係miss lau), 可能係助教.

bjw,

thank you你, 原來miss au係音樂老師, 又幾好wor.

原帖由 yuenkiu 於 08-10-16 16:29 發表
點解18/10,唔係25/10先至家長日咩

原帖由 minamidopey 於 08-10-16 19:25 發表

Hello:
我嗰女叫曉昕,抱歉我个女太曳,不過我教訓了一頓,下次唔會啦! 你嗰女好叻識得講學D咩:loveliness: ,而我嗰女就唔講,激死!你是否每天接放學?佢係搭校車,得閒我都要接吓放學見吓大家。 ...
唔好意思呀,累曉昕被媽媽教訓~頓,其實我個女都好曳, 我個囡佢係搭校車,我都無去學校接放學

原帖由 bjw 於 08-10-16 22:19 發表
party可以dress up,我都未知添,幾時係咪下星期五,我之前買左一套唔知而家著唔著到.我都係聽朋友講話有,唔知係咪,不過好多識的人都係二個小朋友都讀呢間學校.

miss au應該係音樂老師,佢浄係話miss au彈琴,miss au無 ...
真係醜死怪

應該唔係跟alphabet排,我係y但18號己經見左.可能有問題要傾個d會早,無問題個d會遲d掛.

有聽其它同學仔講話小朋友返學比蛟咬,今日永永返學都咬左好大粒,睇嚟我都要幫永永貼返蛟貼如果係上體育堂.

那個係miss lam,好似係教一科,不過唔知佢教咩.呢幾日有時間囉左d中文字卡出嚟,教左個d永永都識晒,總有d安慰!

原帖由 Ng360 於 08-10-17 12:32 發表
hi,

聽d家長講係由姓氏alphabet排的, 所以姓au, chan至leung都係18/10見, 之後的都是25/10見.

今個星期miss yu無打比我, 可能佢會留返明天講.

今日sheldon同我講miss lam (定係miss lau), 可能係助教.

bjw,  ...

係牙, 18/10果d有問題? 好驚bor. 始終sheldon係班中最細, miss yu會緊張多d, 例如說sheldon不like飲水, 上堂唔專心等, 不過miss yu叫我唔好擔心, 因為好多小朋友過完年, 下學期會好d. 唉, 唔擔心就假啦.

而家我同佢搵d專注力playgroup等佢weekend train一下, 希望有所改善.

今晚sheldon同我唱: 呼呼呼, 秋風吹, 黃葉呀, xxxx隨風去! 好好笑. 佢睇黎真係好like kv呀.

miss yu話佢無做test呀, 可能小朋友聽錯左. 仲有, 我見到miss lam, 佢係第3個miss.  

原帖由 bjw 於 08-10-21 22:00 發表
應該唔係跟alphabet排,我係y但18號己經見左.可能有問題要傾個d會早,無問題個d會遲d掛.

有聽其它同學仔講話小朋友返學比蛟咬,今日永永返學都咬左好大粒,睇嚟我都要幫永永貼返蛟貼如果係上體育堂.

那個係miss lam,好 ...

唉, 我真係失敗, 尋晚我mommy響我屋企, 我講左miss yu話sheldon的事比佢聽, 當時sheldon響度玩緊車, 我以為佢無在意聽, 而我又專登唔講佢個名, 又講得好快.

點知到埋位食飯, sheldon第一句就問我: miss yu話你? 我即時知衰, 同佢解釋: 哦, 好正常姐, 每個小朋友都係獨特既, 有d小朋友好專心, 有d小朋友唔係, 有不同發展麻. 之後又重覆一次, 唔係話你唔arm, 呢d事係好正常.

希望我無hurt到sheldon啦. 我真係失敗...

原帖由 Ng360 於 08-10-21 23:50 發表
係牙, 18/10果d有問題? 好驚bor. 始終sheldon係班中最細, miss yu會緊張多d, 例如說sheldon不like飲水, 上堂唔專心等, 不過miss yu叫我唔好擔心, 因為好多小朋友過完年, 下學期會好d. 唉, 唔擔心就假啦.

而家我同 ...

係,小朋友係度要小心d講野,我個囝又係平時唔出聲,原來佢成日聽聽埋埋很多野架,唔聲唔聲就講出嚟!

我唔知係咪有問題見先,我估架炸!sheldon鐘意返學就好,永永都係一時時,miss yu話佢返到學校就ok好開心,但係屋企就好曳,今日下午連覺都無瞓激死!

永永無午睡, 咁佢夜晚幾點zz架? 如果佢唔係太夜zz, 第朝返學應該ok的.

有時sheldon都係唔午睡架, 事關佢響褓姆車一定zzz, 到下車時佢已經瞓醒, 而夜晚就9-10:00zzz. 佢朝朝都自己起身架.

其實佢而家戒左夜片, 我反而怕佢因為就掛住wee wee同返學, 而zzz得唔lum.

永永戒左夜片未? kv真係有一手, 返左學1個月左右已經train到sheldon自動戒左夜片.  

原帖由 bjw 於 08-10-22 21:17 發表
係,小朋友係度要小心d講野,我個囝又係平時唔出聲,原來佢成日聽聽埋埋很多野架,唔聲唔聲就講出嚟!

我唔知係咪有問題見先,我估架炸!sheldon鐘意返學就好,永永都係一時時,miss yu話佢返到學校就ok好開心,但係屋企就好 ...

醒目開學勳章

hihi~  我仔仔都是讀 lee 一班, 請多多指教

sheldon咁乖9-10瞓我地一定唔得,因為我地食飯比較夜,8點半左右先食,食飽又要沖涼所以永永最早10:30左右先瞓第二朝要6:50起身.但平時如果永永唔午睡,佢食飯又痳煩,又話累唔肯食.

永永一早戒左夜片,但工人嚟左以後就衰左,以前都唔會賴尿,唔使我地叫佢起身尿尿,佢自己要尿尿就會叫我地,但而家半夜一唔叫佢,佢就賴.唔知係咪佢同工人瞓以後佢叫過工人但工人聽唔到,叫叫下就無叫,而家就返左轉頭.都話一講個工人就激死.以前下午食飽一陣就瞓,而家瞓落床無二,三個鐘都瞓唔到,唉!

原帖由 Ng360 於 08-10-23 13:58 發表
永永無午睡, 咁佢夜晚幾點zz架? 如果佢唔係太夜zz, 第朝返學應該ok的.

有時sheldon都係唔午睡架, 事關佢響褓姆車一定zzz, 到下車時佢已經瞓醒, 而夜晚就9-10:00zzz. 佢朝朝都自己起身架.

其實佢而家戒左夜片, 我 ...

哦, 明白, 如果10:30-11:00先zzz都唔算太遲, 果時sheldon n1都係11:00打後先肯zzz, 因為佢返下午, 第朝可以zzz到9-10:00. d仔大大下可能唔會午睡架喇.

永永而家夜晚多唔多失手呀? 如果成日係咁, 可能真係個工人聽唔到bor, 不如你問下永永有無叫個工人起身 wee wee? 其實有時sheldon都會睇情形, 如果佢知我醒醒地佢先會叫我同佢wee wee, 如果我炸zzz, 佢碌兩碌又自己zzz返, 到第二朝先wee wee.

sheldon食飯又係麻麻地, 要分開飯送咁食, mix埋一齊就唔使旨意佢會食. 如果飲湯, 放響milk bottle佢就多多都同你飲, 放響碗度用spoon飲就飲成個鐘都得. 佢真係好倚賴, 成日響屋企食殘廢餐.

尋日miss yu講小息時係要飲哂d水先可以出去玩, 所以sheldon夾硬要飲水真係有d難度. 有咩計?

原帖由 bjw 於 08-10-24 09:55 發表
sheldon咁乖9-10瞓我地一定唔得,因為我地食飯比較夜,8點半左右先食,食飽又要沖涼所以永永最早10:30左右先瞓第二朝要6:50起身.但平時如果永永唔午睡,佢食飯又痳煩,又話累唔肯食.

永永一早戒左夜片,但工人嚟左以後就 ...

佢前幾個禮拜,一個星期賴左5日,激到我死,問佢有無叫姐姐,佢一時話有一時話無,但同我地瞓個陣都無失手,後來我直頭要工人教閙鐘半夜同佢wee wee,呢二個禮拜先無賴,咁妳話我係咪返轉頭.

就係佢唔肯午睡,搞到夜晚唔食飯,第日又唔多夠瞓,所以早排朝早返學都扭計,呢排好左小小,希望再大大下好d,佢日日唔瞓,係屋企又嘈,無啦啦係度大叫,嚇到細佬成日都扎醒又係度喊,以前細佬醒都唔喊,自己係床玩,而家直頭成日瞓唔林係度喊.真係無佢辦法.

原帖由 Ng360 於 08-10-24 13:38 發表
哦, 明白, 如果10:30-11:00先zzz都唔算太遲, 果時sheldon n1都係11:00打後先肯zzz, 因為佢返下午, 第朝可以zzz到9-10:00. d仔大大下可能唔會午睡架喇.

永永而家夜晚多唔多失手呀? 如果成日係咁, 可能真係個工人聽 ...

係喎唔記得問你地22號個日你地小朋友有無帶張紙仔返嚟上面有支candle塗左顏色及蓋了birthday印,因為個日係c6生日,我問永永佢話個個小朋友都有,唔知係咪,我以為係老師知道特別要小朋友送比daddy.
‹ 上一主題|下一主題