用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道 ...
樓主: prosperityyan
go

St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道,聖羅撒 [複製鏈接]

DSS是不是直資?可否講入了邊間?

原帖由 AaronMa 於 08-10-4 00:10 發表
2007/2008 primary school result: http://www.keenmind.com.hk/zh/primary.htm

I'm not sure if it's difficult to get into International Class now but I'm really happy with it.  Not  much homework.  I adm ...
:-P

Yes right.  St. Margaret's - it's a relatively new primary school (since 2003, I think) but the reputation is quite good.  They have the highest no. of native English teachers (amongst all DSS in HK) and they teach Chinese in Mandarin.  Small group teaching and students need to learn French or Spanish or Japanese starting P3.  Last year they've got 800+ applications and they accepted 80, out of which 20% is non-Chinese.

Unlike International Schools, DSS has to follow the syllabus like other government schools so there's guaranteed standard of Chinese / Maths levels..

原帖由 chanbdaddy 於 08-10-4 00:15 發表
DSS是不是直資?可否講入了邊間?

當然會收啦, 佢地d 學生讀完n.1 就考去第間.

出去考小一, 你就知劍嗚有幾唔掂, 人地唔識你地呢間係咩嚟嘅, 讀埋個高班, 就要你寫咩周記, 做果d中文功課得個深字, 但係個班主任係唔會教你個小朋友呢.

佢地仲有一個奇怪的規定, 就是校長係唔會幫學生寫推薦信, 除非你係考前5名, 但係科科一百分, 你都未必可以在前5名, 因為前5名係邊幾個小朋友, 係由校長/校監去決定!  係唔係幾咁離奇呢, 最特別的地方, 就係佢地呢幾位高層, 根本就在最多人心儀果兩間小學(一間男校,一間女校)都冇影響力, 要唔要佢地封信都冇分別吧.  反正, 我都見過有位家長, 一手掉咗封信去垃圾桶, 我問佢何解咁做, 佢好勞氣咁話: 封信証明我在呢間學校讀之嘛, 寫成咁, 早知費事叫佢寫喇.

至於, 今年果個小一龍虎榜, 一睇就知抽得唔好啦.  只係班家長都幾努力啦.  聽講d好嘅老師都走哂喇, 以前呢, 班房門都有貼哂d老師的學歷, 依家都唔見哂喇, 當然啦, 有料嘅老師都過哂去有學券的學校, 打工呢, 都想搵份人工高, 福利好的工作吧.

I cannot agree to some of the points here...  but one thing very true is that my son has got ALL "As" in K2 (both terms) but he's not on the "reference letter list".  I guess becoz we never join their Sat. extra-curricular activities and I'm not a parent helper...

But to me, I don't care much about the letter.  It's more whether the kid can learn, build confidence, and be self-disciplined.  For that, I thank Keenmind.

原帖由 Pasqurell 於 08-10-4 00:49 發表
當然會收啦, 佢地d 學生讀完n.1 就考去第間.

出去考小一, 你就知劍嗚有幾唔掂, 人地唔識你地呢間係咩嚟嘅, 讀埋個高班, 就要你寫咩周記, 做果d中文功課得個深字, 但係個班主任係唔會教你個小朋友呢.

佢地仲有一個 ...

St Nicholas唔算好出名,
但有好多bk家長讚好,
唔知大家有咩意見呢?

原帖由 hongchung 於 08-10-4 19:19 發表
講多無謂,去讀創價喇,香港一流的幼稚園,好過私校多多聲。
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Hi Aaron Ma,
May I clarify about the reference letter. Those kids who got this letter only because they got the "Outstanding Award" in K2. This Award is not only counted the marks, it is including the performance in the class, the communication ability and the relationship with classmates. Not because they joined the sat. ECA or did any vol. job.

各位, 其實每間幼稚園都有其優勝的地方, 最重要是揀一間適合自己孩子. 本人的女兒在劍鳴讀高班了. 我不可說KM是一所能取100分的學校, 但慶幸女兒在這校茁壯成長, 她在學業,語言發展同品行都有明顯進步. 就以她的普通話來說說... 本人的普通話可算勁差, 但在KM的教導下女兒現在可以普通話與別人溝通, K2時還奪得多個普通話公開比賽獎項. 而她的英文程度亦得到BritishCouncil 英文老師讚賞. 而我最欣慰是她能建立有自信同勇於表達的性格. 我相信我選了一間適合女兒讀的學校, 得到了我想要的成果.

希望各位都能為自己的孩子找到適合的幼稚園!

原帖由 AaronMa 於 08-10-4 01:05 發表
I cannot agree to some of the points here...  but one thing very true is that my son has got ALL "As" in K2 (both terms) but he's not on the "reference letter list".  I guess becoz we never join their ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 prosperityyan 於 08-10-4 11:07 發表
嘩, 你係咪有小朋友係keen ming讀不過讀得唔開心呀? 你咁寫佢地既? 因為以我所聽, keen ming 既feedback都係好既. 而且佢地今年派聖方濟各好多喎.

我就擺到明係舊生家長啦! 係唔係用開心或者唔開心來形容呢?! 我仲諗梗, 所以呢題唔答住. 學校名係KEEN MIND 唔係KEEN MING.

樓上果位讀梗嘅都知, 唔參加佢地D課外活動, 唔做義工家長, 你就咪駛旨意可以"考前5名"喇.

仲有一樣嘢你有所不知, 呢間學校係有人上嚟睇BK留言版, 學校有咩意見想講, 就會叫某幾位家長 (當然係佢地D心腹果隻啦)上嚟架喇, 我依家都甩難咯, 仲駛咩驚呢.

考到SFA 都唔見得好勁唧, 我都話佢地D家長努力, 反正, 在SFA留咗位, 又可以抽獎, 抽唔到咪讀SFA囉.

佢地個合唱團勁搞嘢, 以前有個男人教, 個男人就一日到黑都鬧D小朋友, 做過義工家長就知架喇, 後來個男人同校監反面, 依家就轉咗個女人教喇, 有興趣嘅話, 我可以剪輯一段, 學校某高層在演唱會推小朋友嘅片段俾大家欣賞.

仲有一位教硬筆書法嘅老師, 七十幾架喇, 咪又係同校監有嫌隙, 所以就唔教囉.

樓上果位讀梗K2嘅網友, 你讀埋K3先啦, 你就知我冇講大話, D細路就一日俾人罸到黑, 罸你做埋功課至可以入課室, 罸你企出門口, 俾其他細個嘅小朋友笑你,一係就熄哂燈, 嚇你D小朋友,萬幸我小朋友係睇到果個, 唔係俾人罸果個咋!

係呢, 有位家長就話, "喲, 唔係只計考試呢, 要計埋.......", 我就唔係學校職員, 只不過係過氣家長一名, 點解我會知, 因為係一位已經離開咗KM嘅老師同我講囉, 我唔明點解我小朋友張張paper 都滿分,但永遠都不會有"傑出表現獎" 咪問吓佢囉.  不過都好彩, 又俾我抽到喎, 唔駛睇佢地面色做人呀!

聽講呢, 早幾年有位家長幾陰公呀, 日日返學校買lunch box俾某某, 買足兩個星期, 都係為咗求佢寫封信咋.

至於HK PRESCHOOL, 今年開學有單勁嘢呀, 走犯喎老細, 可以俾個小朋友走咗出街, 行咗去街頭到得!

P.S. 唔係罵戰, 亦冇諗過話要開戰, 只係捱咗4年, 上嚟舒一口悶氣吧.

睇外觀都覺得校舍幾舊, 不過唔知裡面係點﹗

原帖由 prosperityyan 於 08-10-5 02:06 發表
據我所知, 佢以前係幾好同好出名架, 我亦有同事個女之前有讀, 派到去聖方濟各的, 不過呢幾年, 可能新既學校多左, 而佢個校舍實在太舊, 而佢又唔見可以再有什麼大進步比人睇到, 所以D 人都走哂去IN 其實學校. 我之前 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

想問下消息來源係邊? 可靠嗎?

原帖由 LittleRoxie 於 08-10-4 23:04 發表
之於創價之教學方法, 我不願置評, 只知道那教會在日本被視為異端

Pasqurell,
看你所寫,你真的像很熟劍鳴 (可能是舊家長或舊老師),但你的言詞就有點過份和難理解. 如你真是家長,對學校那麼不滿,為何還讓孩子在這讀四年?! 你所寫的內容似是早期的家長,當年KM 不是那麼有名氣,你大可轉校, 何須如你所說要受苦呢?! 參加課外活動和家長義工是自願的, 不會影嚮小朋友的成績.去年女兒那級得到"outstanding award" 的小朋友中, 很多位家長都不是什麼義工! 請對小朋友的表現公平些!
至於你所講的課外導師,我估是以合作形式, 教唔教,續唔續約是雙方都有自由. 那位你所說的男唱歌老師都算有名氣, 去年回歸大滙演,他是其中一位表演者,他自己也有很多學生.
而你所講的課堂就真是誇張, 我相信一間正常和要斷續發展 (生存)的學校絕不會這樣做!個人認為KM 是一所程度較深,功課多但亦能讓小朋友愉快學習的幼稚園.

恕我直言, 每年到10-12月都會有這些針對某些學校的言論. 大家在報讀幼稚園時, 最重要分清是事情的黑白,了解自己孩子的特質, 選擇一所適合的學校, 幼稚園(學前教育)是人生學習的重要起步! 祝福各位!
原帖由 Pasqurell 於 08-10-5 02:32 發表

我就擺到明係舊生家長啦! 係唔係用開心或者唔開心來形容呢?! 我仲諗梗, 所以呢題唔答住. 學校名係KEEN MIND 唔係KEEN MING.

樓上果位讀梗嘅都知, 唔參加佢地D課外活動, 唔做義工家長, 你就咪駛旨意可以"考前5名" ...

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Why didn't you change to another KG during the 4 years??

原帖由 Pasqurell 於 08-10-5 02:32 發表

樓上果位讀梗嘅都知, 唔參加佢地D課外活動, 唔做義工家長, 你就咪駛旨意可以"考前5名" ...

‹ 上一主題|下一主題