用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章七 (07年11月-12月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章七 (07年11月-12月) [複製鏈接]

So you'd better spend more time to read more books with your son in these 9 months.

http://www.youtube.com/watch?v=_W0nO-wj9xM

(嘩! DB spirit 係打低 喇沙仔 !) - 我哋要加油呀

原文章由 sallychs 於 07-12-2 17:46 發表
my son will be 08 P1 boy. he always talk in the class. I'm afraid I 'll get many compliant at the begginning of P1.

Any boys living in TSuen Wan or Tsing Yi? Do they have not enough time to do revisi ...

[ 本文章最後由 overview 於 07-12-3 03:33 編輯 ]

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-11-23 09:02 發表
收到一月份EXAM時間表,要安排啦,有中默同英默,連書法都要,真是好易會死,平時中文寫字吾系乙就丙,真系吾知點算.

各位:

知唔知道考試係咪不同考常識,點解考試時間表到搵唔到常識考試的資料?

回覆 #577 boygirl 的文章

P1常識科做project。已經尾聲囉喎。

La Salle is something more!
喇沙仔志向唔係o甘細, 贏人要先贏自己, 點解條片無杜文澤?
原文章由 overview 於 07-12-3 03:03 發表
So you'd better spend more time to read more books with your son in these 9 months.

http://www.youtube.com/watch?v=_W0nO-wj9xM

(嘩! DB spirit 係打低 喇沙仔 !) - 我哋要加油呀

...

睇完條片,思覺失調開始發作,係時候鬧下人.......

r. chung你響swire做tutor果陣做過D乜?尸位素餐,D student 有野要搵你果陣,仲難過搵錢,high-table 就九次見一次,你見到就記得post上來話比人知我無話錯你!!

g. lam你老豆林達x醫生196x年響元朗做醫生,發過豬頭喇叭咀啦,因為全元朗得一個醫生(鄧顯x未出道),大把錢,唔係點送你入Dx?你估我呀?車$都無呀!仲請埋幾個護士返來遂個溝,於是出現一個醫務所有四個護士,仲要一家親奇景 ....如果令尊D遺物仲未掉,你睇下仲有無我張病歷響度?

lau????邊個來架

年年千挑百選,選出一隊精英隊,然後將一隊來自五湖四海的雜牌軍視作頭號競爭對手,實在太比面啦,感激流涕

咦?食完藥,又好似好番D喎.....記得聽日去覆診先

原文章由 overview 於 07-12-3 03:03 發表

...

今日終於考完la.....咁多年來只有今年可有個無憂無慮的聖誕.真係要好好relax.

你們加油la.

原文章由 亞水 於 07-11-29 23:35 發表
諗起放完聖誕假個exam,真係忍唔住要長嘆一聲,鞋........ 拎林六,長呀三六......

俾個K大家唱下:

http://www.youtube.com/watch?v=9uJO19DNwRo

原文章由 zz 於 07-12-5 10:21 發表
今日終於考完la.....咁多年來只有今年可有個無憂無慮的聖誕.真係要好好relax.

你們加油la.

唉!  我等了5 .......年啦!  終於有一個可玩過痛快的聖!
zz我們真是要relax吓!  真是史無前例的考試!

大家加油,加一分堅持!

原文章由 Bambi 於 07-12-3 18:12 發表
La Salle is something more!
喇沙仔志向唔係o甘細, 贏人要先贏自己, 點解條片無杜文澤?

Bambi 你個新look好得意、好搶眼,尤其那對大眼睛。

我向第二度COPY架! 而家驚驚地架!
原文章由 snowbell 於 07-12-5 16:55 發表

Bambi 你個新look好得意、好搶眼,尤其那對大眼睛。

喇沙小學家長交流區

請問有無人係跨區大抽獎人到 LS 呢. 因小兒將明年入小一, 想睇睇有無CHANCE ?? 請各位過來人, 可否指點吓 ????

I'm 1st round okay from zone 40.:
原文章由 JJAZ 於 07-12-6 12:18 發表
請問有無人係跨區大抽獎人到 LS 呢. 因小兒將明年入小一, 想睇睇有無CHANCE ?? 請各位過來人, 可否指點吓 ????

Bambi,

點解你個嘜頭咁似我架??

我一路睇條片,亞水仔真係一路跟住唱....

原文章由 Bambi 於 07-12-5 12:59 發表
俾個K大家唱下:

http://www.youtube.com/watch?v=9uJO19DNwRo

阿仔最近都唔知攪咩,日日做功課都做到死,默書都溫唔切。我就急到死,佢就臨時先黎讀,重讀到夜夜先瞓。精神又唔夠,鬧又唔係,嬲又唔係,都唔知點好。又膽心,又緊張,今年重要呈分,如果讀得唔好,又驚過唔到馬路。但係見佢唔夠精神,又好唔"寫"得.....

beautyma12,

唔好介意,我唔係咒你,我只係有話直說。

睇下醫生好喎。我意思係psycho果隻。

學業固之然重要,但我亞水的確曾經親眼目睹同學仔因太在意讀書而入廠.....青山

佢可能心理上適應唔到。病向淺中醫,psycho 變psychia就大劑

原文章由 beautyma12 於 07-12-7 00:32 發表
阿仔最近都唔知攪咩,日日做功課都做到死,默書都溫唔切。我就急到死,佢就臨時先黎讀,重讀到夜夜先瞓。精神又唔夠,鬧又唔係,嬲又唔係,都唔知點好。又膽心,又緊張,今年重要呈分,如果讀得唔好,又驚過唔到馬路。但係見佢唔夠精神,又好 ...

多謝你提醒﹗我依家有d驚。 如果同輔導老師講吓先你估可唔可以呢﹖定係自己出外邊搵好呢﹖你有無這方面資料呢﹖

原文章由 亞水 於 07-12-7 01:06 發表
beautyma12,

唔好介意,我唔係咒你,我只係有話直說。

睇下醫生好喎。我意思係psycho果隻。

學業固之然重要,但我亞水的確曾經親眼目睹同學仔因太在意讀書而入廠.....青山

佢可能心理上適應唔到。病向淺中醫,ps ...

原文章由 beautyma12 於 07-12-7 00:32 發表
阿仔最近都唔知攪咩,日日做功課都做到死,默書都溫唔切。我就急到死,佢就臨時先黎讀,重讀到夜夜先瞓。精神又唔夠,鬧又唔係,嬲又唔係,都唔知點好。又膽心,又緊張,今年重要呈分,如果讀得唔好,又驚過唔到馬路。但係見佢唔夠精神,又好 ...

Beautyma12,
同囝囝再看看每星期的時間表,時間控制對學業都有一定的影響,如果課外活動和學業兼顧不到,應該開始cut不必要的課外活動,但留一個運動項目作身體健康和減壓用。
這個時候作適當的指引將默書和不是即時交的功課分配好時間,如那日時間不夠就要落手幫無關重要的事(例如:執拾書包 ......)
其實小朋友們現在返全日,由早坐到放學,返到家又要坐着做功課,真係辛苦,所以父母在旁的鼓勵支持好重要和定適當的作息。
由其呈分試,小朋友在學校都會感受到壓力,只是個個表達方式不同,這時候,父母角式在減壓方面更重要。
你同囝囝見輔導老師都好,可以取專業的意見處理事情。除小朋友外,家長都會受壓,所以我們看開一點用平常心,盡力而為。

snowbell, 多謝你的寶貴意見﹗你的小朋友是否也是五、六年級呢,你好有見地呀。但係唔知見輔導會唔會受到升級或咩的影響呢﹖﹖﹖﹖因為我膽心.........

原文章由 snowbell 於 07-12-8 09:36 發表

Beautyma12,
同囝囝再看看每星期的時間表,時間控制對學業都有一定的影響,如果課外活動和學業兼顧不到,應該開始cut不必要的課外活動,但留一個運動項目作身體健康和減壓用。
這個時候作適當的指引將默書和不是即時交的功 ...

原文章由 beautyma12 於 07-12-8 23:23 發表
snowbell, 多謝你的寶貴意見﹗你的小朋友是否也是五、六年級呢,你好有見地呀。但係唔知見輔導會唔會受到升級或咩的影響呢﹖﹖﹖﹖因為我膽心.........

...

我小朋友剛剛考完第二次呈分試。 見輔導唔會影響升班、過馬路,你打電話找Mrs Tai 查詢,她負責這一門,為人都好nice。
‹ 上一主題|下一主題