用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔學o左半年珠心算,有感而發
樓主: keihei224
go

仔仔學o左半年珠心算,有感而發 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

大仔已學完,其實唔難.最重要是花時間和他練習

原帖由 FITTI 於 08-11-26 17:45 發表
請問珠心算難唔難學?
因我都想比小朋友去學.

其實珠心算冇話難唔難學,係在乎個別老師的質素。

但大家都應該要知到學珠心算的目的主要是建立小朋友的數學概念,與及利用腦中影像訓練小朋友的思維,所以大家不應期望珠心算能夠直接全面計算學校裡面的多位加減乘除混算。

回覆 # 的文章

我o個個就4歲半

doctor0419

你好!好耐無見你,我個女學左8堂珠算, 係一間中心,收費很平,50蚊/hr, 人地學得好好, 我個就唔得, 話佢fool又唔係,
上堂形式係甘既, 其實個班係我開, 個個小朋友都係0開始,
但個課室好細, 個miss 係一個一個甘教, 唔係一齊教, 有d小朋友做快d, 甘個miss就走埋去教快d, 有一個學生已走, 有中級朋友仔又走入來, 個個進度唔一樣, 我個女又慢過人, 次次番屋企我都同佢追番曬, 上堂計得幾條,但如果唔係有堂上, 自己係屋企教, 甘本無推動力, 亞女更加唔做. 還有

+4=+5-1
+3=+5-2
+2=+5-3
+1=+5-4

-4=+1-5
-3=+2-5
-2=+3-5
-1=+4-5

以上既口訣, 我個女可以全部背曬, 但到運用時候就好亂,
e+學緊係個位加同減3次(e.g. 8-6+3) d 學生 學了半年就2個位加同減3次(e.g. 18-26+33), 有d學生跟得到, 我個女學既時候係未滿5歲(4歲11月), e+剛好5歲.佢跟得唔係幾好!

各位:長沙灣係胡成珠算, 好多人都話好, 但我個女就未必跟得到, 而且一次要比差不多2千,所以無去學, 我個女d同學, 都跟得上, 係佢跟唔到姐!

我最初唔係o林住甘樣學珠算, 係一齊學, o甘樣氣紛會好d, e+中心係 "續個續個"教, 這種形式我唔係甘鐘意!

比d意見!

thks!

catcatmom  

原帖由 doctor0419 於 08-11-28 20:49 發表
想問你個小朋友幾多歲丫?

原帖由 ssaa 於 08-11-25 16:05 發表

對唔住,想指正一。

指心算內容其實類似以前史x收速算。

又係咩黎? 真係五花八門呢

原帖由 doctor0419 於 08-11-28 20:49 發表
想問你個小朋友幾多歲丫?

學珠算時k2, 而家5歲k3

原帖由 catcatmom 於 08-12-2 13:34 發表
doctor0419

你好!好耐無見你,我個女學左8堂珠算, 係一間中心,收費很平,50蚊/hr, 人地學得好好, 我個就唔得, 話佢fool又唔係,
但個課室好細, 個miss 係一 ...

各自教都有各自教既好既。叻既教快少少都可以, 而計得慢或者唔熟既都可以專注幫佢解釋下。
一班人一齊上係幾開心架, 不過太多人老師未必睇得哂囉。

我個仔學珠心算學了都一段頗長時間,我個人深感這個訓練對小朋友之長遠好處係非常大的。 但作為家長必須配合才可互相發揮。

我仔教既中心都係人人不同進度,要知道各人能力各異,就像我仔例子,佢係一個喜歡挑戰同吸收比較好既人,若要佢佢一些能力無咁好既同學同步學習,或者遷就,佢一定沒興趣了。  所有若果老師能夠按各人能力去控制及施教,根本不是問題。我個人會很贊成。

原帖由 catcatmom 於 08-12-2 13:34 發表
doctor0419

但個課室好細, 個miss 係一 ...

原帖由 kkmother2000 於 08-12-2 14:21 發表
我個仔學珠心算學了都一段頗長時間,我個人深感這個訓練對小朋友之長遠好處係非常大的。 但作為家長必須配合才可互相發揮。

請教一下, 呢個訓練對小朋友之長遠有什麼好處呢?

我經常聽到小朋友去學珠心算, 但因為我比較笨真係不知道學珠心算有什麼用途, 是否只是計算快些呢, 或是什麼呢?

我上網見到x成珠算, 係一個老師比條數出來, 大家一齊計, d小朋友見到其他小朋友都計到, 自然加把勁, 見佢地好似有時間入學, 有個時間學完, 好似好有系統, 唔係話個小朋友對珠算返應好, 就可以做快d. 老師可以控制得有系統d, 將d唔係甘快既小朋友,因學習氣紛好, 去番佢地要求既進度, 續個續個教係side時間, 我見x成有助教,我覺一班學先至比較有系統既珠算學校. 我唔知除了x成之外, 仲有邊間好d,想比較吓,唔想轉來轉去. 珠算真係師資好重要.  

原帖由 kkmother2000 於 08-12-2 14:21 發表

我仔教既中心都係人人不同進度,要知道各人能力各異,就像我仔例子,佢係一個喜歡挑戰同吸收比較 ...

原帖由 silvia_ng 於 08-12-2 13:58 發表

又係咩黎? 真係五花八門呢

x收係非常之出名的數學。2001年仲破100個個位連加世界記錄。

不過呢種數學不能夠全面計算學校裡面的多位加減乘除混算,對小朋友的校內成績未能有直接幫助,所以越來越少人讀。

回覆 # 的文章

x成珠算分4期,每12堂為之一期.佢地教得幾好o家,我個大仔已學完,一月會比個細仔學. 我個人覺得學珠算最緊要學習氣氛 + 家長們要花時間同小朋友練習!!

hiaatso

請問x成係一班一齊教, or一個一個教? 我想搵學校形式既珠心算, 不想像補習班形式珠算班.

thks!

原帖由 hiaatso 於 08-12-2 17:25 發表
x成珠算分4期,每12堂為之一期.佢地教得幾好o家,我個大仔已學完,一月會比個細仔學. 我個人覺得學珠算最緊要學習氣氛 + 家長們要花時間同小朋友練習!!

回覆 # 的文章

佢係一班一齊教的

妳好!可唔可以將d資料pm比我呀? thanks!

原帖由 keihei224 於 08-10-21 17:52 發表
ic, 其實老師既質素係十分重要.好似我個仔而家學校都有搵xx珠算總會(好似係)既人教,但係就真係教得麻麻,所以我都只係俾我個仔去番長沙灣學...遠少少都無計 ...
‹ 上一主題|下一主題