用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完培正了!!
樓主: cy36baby
go

見完培正了!! [複製鏈接]

原帖由 elaine808e 於 08-11-24 17:23 發表

我個B都係5月, 我當細b咯, 因為有d大我亞b半年, 加上佢地已經讀緊其他幼稚園, 相對下真係佔優d架~
就算唔講人事關係入到既, 要5個一組中入1個, 都超哂額....不過我覺得呢間學校真係想收d 家長可以有時間陪小朋友 ...

我覺得唔單止培正係咁, 其實好多一條龍果D學校都會問家長平時邊個湊架! 呢個問題都係想知家長會有幾多時間陪小朋友囉!

我就覺得佢地唔知問咩好,邊個湊有咩關係,唔通個個唔做野自己湊先叫好咩???定係返工搵多啲錢同小朋友去開心叫好呢???所以個答案係無準則既...我諗姐.

我發現有兩間學校都會開平時放假同小朋友去邊度?大家點答呢
原帖由 carol_kk 於 08-11-24 23:04 發表

我覺得唔單止培正係咁, 其實好多一條龍果D學校都會問家長平時邊個湊架! 呢個問題都係想知家長會有幾多時間陪小朋友囉!

實在忍唔住想搭訕......眼見你們有很多疑團,我想畀少少意見:

我仔仔現就讀pc k1,回想起去年帶他inv,心情都跟你們一樣,二千幾人考,平均10個收一個,阿仔係5月出世,相比年頭出生的仔仔女女,其實都係差唔多啫 (我指表現),當然,他當日考左咩,我都一頭霧水......

你們認為pc會收(家長多時間陪伴子女)的學生?
未必,記得開學時的家長會,令我認識不少媽咪,大部分都是在職,當然全職媽咪也有.

有人覺得民生好過培正?
這個問題,我認為每個人的觀點和角度不同,有自己的喜好也無可厚非,不過,但我本人比較兩校時,會同時比較兩校的幼,小和中學,唔知大家知唔知道,在全港中學排行榜上,培正排10~15位,而民生排60~80位,呢個排名是根據學校學生的學業成績而定(這資料只供參考)
可能我係pc生家長,所以某程度上都支持pc

anyway,希望大家的仔仔女女有機會入pc的大家庭,讓學校栽培孩子15年!good luck

hi eden_chit, 我想問吓係咪讀幼稚園係一定入小學? 你個小朋友讀得開心嗎? 老師點嫁?係吾係比較惡d (好耐之前聽人講)?
原帖由 Eden_Chit 於 08-11-25 00:38 發表
實在忍唔住想搭訕......眼見你們有很多疑團,我想畀少少意見:

我仔仔現就讀pc k1,回想起去年帶他inv,心情都跟你們一樣,二千幾人考,平均10個收一個,阿仔係5月出世,相比年頭出生的仔仔女女,其實都係差唔多啫 (我指表現 ...
[

其實我地5月出世,我就覺得係中B,話大唔大,話細又唔細。我囡囡由8月開始都返緊半日既幼兒園,所以佢說話都有文路,我唔知學校係唔係LIKE全職媽媽,但我見民生既時候,個老師問我小朋友邊個湊,我答全職媽媽,佢跟住好出奇咁,我地個GROUP入面佢係問我最多問題LAW...

原帖由 elaine808e 於 08-11-24 17:23 發表

我個B都係5月, 我當細b咯, 因為有d大我亞b半年, 加上佢地已經讀緊其他幼稚園, 相對下真係佔優d架~
就算唔講人事關係入到既, 要5個一組中入1個, 都超哂額....不過我覺得呢間學校真係想收d 家長可以有時間陪小朋友 ...

多謝你既INFORMATION ,我真係無睇過中學既排名,原來培正係咁高,我都想問係唔係讀到幼稚園,之後直升小學AND 中學呀..但係真係好難入喎...

原帖由 Eden_Chit 於 08-11-25 00:38 發表

我仔仔現就讀pc k1,回想起去年帶他inv,心情都跟你們一樣,二千幾人考,平均10個收一個,阿仔係5月出世,相比年頭出生的仔仔女女,其實都係差唔多啫 (我指表現 ...

全港中學排行榜====>請問边度可睇到呢個榜?  我仲想睇下其他學校.

原帖由 Win0501 於 08-11-25 10:08 發表
hi eden_chit, 我想問吓係咪讀幼稚園係一定入小學? 你個小朋友讀得開心嗎? 老師點嫁?係吾係比較惡d (好耐之前聽人講)?

我可以代為答你, 因為我仔仔都係培正讀緊k2
1. 培幼是100%入培小的, 這是學校取錄通告己經寫明
2. 我仔仔好鍾意返學, 讀得開心
3. 老師 ? 好難話係唔係好惡o既, 坦白說, "淋"o既老師有佢地o既好處, 惡o既老師亦有佢o既好處
培正有後生老師, 亦有年紀較大的老師, 我覺得各有好處啦
新老師有幹勁的, 笑容多o的, 但年紀大老師又真係有經驗o的, 處理小朋友手法有佢一手 (尤其呢個年代小朋友好多都太寶貝仔女, 有時要一些有經驗老師先搞得掂)
so far, 我個仔都無話俾老師好惡咁罵, 我諗都唔算真係好惡掛

Eden_Chit,

我也很想知道如何得知培正中學排10-15位. 是根據中中成績, 會考有多少合格率定拿A的比例定只排九龍城區呢?

我曾看過坊間排名(當然只能作參考, 不能盡信). 若全港以會考合格率及拿A比例. 培正排50及63. 而民生是排65及113. 而在九龍城區排位是培正第8而民生排第10.

I also want to know where I can find it out?

原帖由 chan328 於 08-11-25 10:48 發表
全港中學排行榜====>請問边度可睇到呢個榜?  我仲想睇下其他學校.

eden_chit 你既發表好似一支強心針.......但係吉唔吉到落黎就要一 月九號先知喇

我手上有培正今年的校刊(2008.7.5出版),去年中學2007會考成績中,有1男1女考到9A1B,3人考8A2B,考到6A.7A的學生也不少......我相信這與學校培養學生的讀書習慣和營造讀書的氛圍有關,因為小兒雖然讀K1,但學校已鼓勵我們跟孩子多閱讀,好似我們手上有本閱讀報告手冊,指明每兩個月要跟孩子完成15本圖書,全年目標60本,K2全年80,K3就100...

另外本人的表妹在培正畢業,她屬於讀唔到書的一少撮,但會考成績仍中規中矩,最重要係她好乖女...為人父母,讀唔讀到書係其次,最緊要唔好學壞,呢點真係好重要!

**以上只係我(好個人)的愚見,如不對嘴形的話,希望大家唔好見怪!

見完培正了!!

請問讀緊培正的兩位mami, 你們是否以前是舊培正生或有人仕才入到培正呢 ?   因我聽聞培正生有八九成以上家長是培正舊生或有人介紹才入到培正, 你們的孩子上年的表現如何?

原帖由 CHLHT 於 08-11-26 10:55 發表
請問讀緊培正的兩位mami, 你們是否以前是舊培正生或有人仕才入到培正呢 ?   因我聽聞培正生有八九成以上家長是培正舊生或有人介紹才入到培正, 你們的孩子上年的表現如何? ...

肯定地跟你說, 我們跟培正一點關係也沒有
我和先生也不是培正舊生, 我先生交表之前也沒有到過培正, 也沒有人介紹
而且我肯定培正不會只愛收"名人區"和"富貴區"的人家, 因為我家住屯門, 培正也收我的小朋友

想問下係唔係由幼稚園直上小學再直上中學? 英文程度係唔係好淺? 課程係唔係都較其他幼稚園淺. 謝!

原帖由 Eden_Chit 於 08-11-26 09:02 發表
我手上有培正今年的校刊(2008.7.5出版),去年中學2007會考成績中,有1男1女考到9A1B,3人考8A2B,考到6A.7A的學生也不少......我相信這與學校培養學生的讀書習慣和營造讀書的氛圍有關,因為小兒雖然讀K1,但學校已鼓勵我們 ...

睇晒各位媽媽嘅對話
本人都忍唔住喇, 哈哈~~~~
我同培正一d關係都無
仔仔亦無報培正, 因為我住hk island
但我以前讀果間中學, 向佢附近
果時培正未有而家咁大規模, 但已經好出名
何況而家設施越來越多, 越好, 校舍都越起越多, 起晒成個山咁滯
而且佢校譽係越來越好, 中小學嘅環境都好好
我向果度讀 BU evening course, 上過堂
同出面街好大分別, 係唯一d野舊d
雖然佢幼稚園個門口就衰d
不過如果搭校車都唔驚啦
揀幼稚園都係希望為佢地中小學舖路
比我揀, 我就會揀培正

各位媽媽,

其實考得培正個個都係好想入呢間學校,因為校譽好,同埋係一條龍,唔洗第日接受大抽獎既現實,就我個人,EVEN 考唔到培正都無所謂,因為自己去IN 既頭3志願,事但一間收都OK,不畢自己都有APPLY & Interview,我都唔想大人的壓力,令到小朋友都feel 到,所以由頭到尾都無特別同女女預備interview 既野,只不過同佢講係去同小朋友玩,所以宜家都不須諗咁多了,等天安排,至於小學及中學,世界係不停地變,過幾年教育制度又唔知會唔會變,面對番幼稚園既野先LA....

回覆 # 的文章

Totally agree with you.
Who knows what will happen in 15 years time (kindergarten, primary and secondary education)?

原帖由 connieandsimon 於 08-11-26 13:41 發表
各位媽媽,

其實考得培正個個都係好想入呢間學校,因為校譽好,同埋係一條龍,唔洗第日接受大抽獎既現實,就我個人,EVEN 考唔到培正都無所謂,因為自己去IN 既頭3志願,事但一間收都OK,不畢自己都有APPLY & Interview,我都唔想大人 ...

我揀呢間係最大原因係樓下二個小朋友都係讀呢間上到小一, 佢地比印象係好規矩咁, 對我呢d唔可以全天侯教小朋友既在職媽咪, 感覺好似小左一d擔心咁咯. 我反而唔係因為是否直升...
‹ 上一主題|下一主題