用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? ...
樓主: BBR
go

有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? [複製鏈接]

你無睇完成個topic我點解問咩?膚淺,唔知頭唔知路就話人,好似係你搵交嘈,又無人叫你入黎答

原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 00:49 發表
咁你咪疊埋心水15分去報MPS囉,
你犯不著開topic 問啫?咁仲唔係搵交嘈?!
我唔係st paul's 家長所以唔會覺激氣,
我得個仔都快升中,只覺得你好無聊所以搭句咀...

...

我絕對同意,佢真係好膚淺同無聊,博命踩人抬高自己。不過如果比呢d人抽15分都抽到就真係天冇眼囉!
原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 00:49 發表
咁你咪疊埋心水15分去報MPS囉,
你犯不著開topic 問啫?咁仲唔係搵交嘈?!
我唔係st paul's 家長所以唔會覺激氣,
我得個仔都快升中,只覺得你好無聊所以搭句咀...

...
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

sorry我從來無諗過15分抽到,膚淺得過你地,我亦唔志在抽唔抽到,如果講事實都叫踩人咁你地重無聊

原帖由 baby951104 於 08-11-25 01:05 發表
我絕對同意,佢真係好膚淺同無聊,博命踩人抬高自己。不過如果比呢d人抽15分都抽到就真係天冇眼囉!

王國長老

如果我講一兩句你都唔好受,
你試下掉轉頭諗吓,你之前講既野,
會唔會傷及其他人既感受?
你眼見幾個學生既表現,
便將人家全校抹黑,唔公道啫。
你有你既選擇,無必開topic 作比較,
我唔係「唔知頭唔知路」,我係小雜好識路,
看來「唔知頭唔知路」另有其人。
早抖了,早d訓啦!如令你激心先講聲唔好意思,
只想你知好多野講出口係好易架,己所不欲吖嘛。

原帖由 BBR 於 08-11-25 00:56 發表
你無睇完成個topic我點解問咩?膚淺,唔知頭唔知路就話人,好似係你搵交嘈,又無人叫你入黎答

死不悔改,橫掂只係路過,都費鬼事啋你!咁既媽咪……。唉!

原帖由 BBR 於 08-11-25 01:10 發表
sorry我從來無諗過15分抽到,膚淺得過你地,我亦唔志在抽唔抽到,如果講事實都叫踩人咁你地重無聊
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

點解宜家D人唔鐘意聽唔同聲音 ,小小事就話人有病,膚淺..............我又唔覺佢踩人,聽完米算

唉!又多一件。此地不宜久留。
原帖由 jojoliu 於 08-11-25 01:14 發表
點解宜家D人唔鐘意聽唔同聲音 ,小小事就話人有病,膚淺..............我又唔覺佢踩人,聽完米算

sorry我無唔好受,我亦無唱衰人地學校,我話都見到有學生好乖,你睇幾句就話人咁你同你口中的"我"有咩分別,一樣膚淺?我亦無激心,開個topic一路係問有冇15分入左,因為老公之前話15分都會入到,只係想問姐,咁又唔得,犯法?!咁易嬲米好膚淺

原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 01:11 發表
如果我講一兩句你都唔好受,
你試下掉轉頭諗吓,你之前講既野,
會唔會傷及其他人既感受?
你眼見幾個學生既表現,
便將人家全校抹黑,唔公道啫。
你有你既選擇,無必開topic 作比較,
我唔係「唔知頭唔知路」,我係小雜好識路,
看來「 ...

一路都無叫你啋
原帖由 baby951104 於 08-11-25 01:13 發表
死不悔改,橫掂只係路過,都費鬼事啋你!咁既媽咪……。唉!

我識得好多跑馬地st paul既小朋友/家長,佢地都係好乖,溫文有禮的,同我女而家mps差唔多,唔覺大分別,我個女係度讀緊,我諗我會知得多過你小小,我係實際睇到,唔係'覺得',希望我見到既事實可以幫到你

原帖由 BBR 於 08-11-25 00:43 發表
咁D老師 小朋友答快D,不停催膚唔膚淺 ,見佢地放學你推我撞,工人月叫月走膚唔膚淺
我又無話間學校唔好,只係相比下"我"覺得Marymount好D就比人話膚淺,咁話人個位都係睇表面就話人膚淺咁佢 ...

今朝一早我打比我老公細妹,因為佢在sppcs任教,我叫佢睇這個topic ,佢睇完後不停笑話我阻住佢出門口,佢話津校D學生咩人都有,所以一定有D比較唔乖,佢唔知瑪利曼係點(因為佢都係津校),BBR口中的學生應該係一二年級的學生,因為佢地重細未好識規矩,佢地老師亦好多時會提醒一二年級學生要守規矩,亦因為係津校所以真係有好多住屋村的小朋友,佢相信其他津校都一樣,屋村小朋友好多時有佢地屋村的行為模式,例好面試時穿得比較隨便,說話大聲,喜歡玩,但小朋友經過6年的學校生活好多時會變得好乖,至於有老師面試時催學生佢都知邊一兩位,因為有D年資比較耐的老師會比較心急D,但整體講sppcs係一間好學校,佢教得好開心.無學校係十全十美,每間學校都有佢個人之處,亦有佢不好的地方,如果邊位媽咪搵到一間十全十美學校請通知聲.
其實我又唔覺BBR踩人地學校,佢都係見咩講咩,又無話學校唔好,只係話見到"某"D學生比較嘈,每人有佢自己選擇,何必人地講一兩句唔中意聽的就人身攻擊,宜家BK好多媽咪都係咁,幼稚園個邊又係咁.

原帖由 Little_cy 於 08-11-24 23:07 發表
咁知吾知st paul primary 有冇挿班小2呢

有,學期尾開始寫信(連同現在學校的成績)去問, 學校看了如果覺得ok, 會請小朋友參加筆試, 筆試ok, 就同家長一起見校長。

YongXin,

Please check PM.  Thanks!

回覆 # 的文章

網上言論, 大家都識分, 聽左之後都未必盡信, 有興趣就去深入研究下.  知多d好過少d, 有人敢講, 好過靜"英英".....鍾意學校既都始終會鍾意.
~easybring~

Dear all,
唉! 各位媽媽, 其實大家都唔好鬧交!
在開頭的時候, 我已經都有提過, 有媽媽肯講自己知道的資料話我地知已經係好好人啦! 每間學校都有不同的"Fans"媽媽
甘自己的仔囡是否適合學校?只有自己先知, 唔係你話係好就去讀~eg:九龍塘到處都係好學校啦, 我自問"不是我柸茶"啦, 甘是否九龍塘的學校唔好??
Don't worry!Be happy![/color purple]

我覺得好多媽咪只鐘意聽好的說話,其實有人講下有咩唔好係好事,況且人地真係講自己所見,又唔係估下,咁.....都要 ,以後重有媽咪敢發言?!各位聽完會識自己分真假,好壞,你話人地作野就話姐,講真我都會揀sppcs同瑪利曼,軒尼詩小,宜家可以聽下D媽咪點講幾好呀!

請問有沒有家長知道今年憑15分入到st. paul's 但不是住12網??

其實『分』從何來?小朋友入學時,姐姐讀同一校址中學,叫 高分;但如姐姐仍讀小學呢,則必收,不用計分啦。用此『分』來計較學校質素的,是『新手』家長。

Marymount 是港島唯一免費女英小,在小學階段較受歡迎。到中學階段聖保祿成績較突出,跑馬地聖保祿前年有10優狀元Bonnie Yip。我個人最欣賞是其謙恭樸實的校風,校長強調學校是『平民學校』,學校不會因同學穿著不『得體』而歧視她們,反之更要給她們多加教育(容我轉述陳校長的話)。

Marymount 同樣是津貼小學,天主教辦學,學生來自五湖四海,如有家長以為進入 Marymount 就高人一等,沒有穿著不『得體』的小朋友,不說你膚淺但說你天真可愛,好嗎?

原帖由 BBR 於 08-11-25 01:20 發表
sorry我無唔好受,我亦無唱衰人地學校,我話都見到有學生好乖,你睇幾句就話人咁你同你口中的"我"有咩分別,一樣膚淺?我亦無激心,開個topic一路係問有冇15分入左,因為老公之前話15分都會入到,只係想問姐,咁又唔得,犯法?! ...

又係我呀, 我想請問你話你係paulinian, 這是什麼意思呢??

原帖由 YongXin 於 08-11-25 00:09 發表
幾多分自行階段入到邊間學校,就可以決定排名?大家都係12網傳统好學校,我認為無排名之分既。

15分都入到,只代表競掙無咁激烈,家長取向唔同;但單憑此點就定性一間學校既级數、“排名”,作為15分入到SPPCS家長既我,對此說法感 ...

我都15分ok左
‹ 上一主題|下一主題