用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梳利家居佈置 - 睡房問題
樓主: lou218
go

蒙特梳利家居佈置 - 睡房問題 [複製鏈接]

原帖由 Happy小米 於 09-5-22 23:38 發表
你地過獎喇, 都係盡人事放law.

我实在買多太多玩具同教材喇...如果個鞋櫃(近門口)唔係咁放, 都諗唔掂呀.

垃圾桶則面仲有一个大書櫃放書同教材, 另外仲有4个膠箱放收藏既玩具(隔一段時間swap) ...

million thx for your sharing :)

原帖由 Happy小米 於 09-5-22 23:38 發表
你地過獎喇, 都係盡人事放law.

我实在買多太多玩具同教材喇...如果個鞋櫃(近門口)唔係咁放, 都諗唔掂呀.

垃圾桶則面仲有一个大書櫃放書同教材, 另外仲有4个膠箱放收藏既玩具(隔一段時間swap) ...

好多謝你既分享呀

如果我個女去到你屋企, 肯定即刻會9秒9衝埋去呢個corner逐樣玩具攪呀

我想請教你, D教材/書/玩具應該相隔幾耐轉一次呢?

原帖由 lou218 於 09-5-26 23:48 發表

好多謝你既分享呀

如果我個女去到你屋企, 肯定即刻會9秒9衝埋去呢個corner逐樣玩具攪呀

我想請教你, D教材/書/玩具應該相隔幾耐轉一次呢?

lou218,

但我有時覺得阿仔唔太欣賞啲玩具   同setting.
佢返而鐘意自己打開个玩具櫃尋寶, 好似覺得收埋左既玩具好玩啲咁.. 真係畀佢

所以我之前好懶轉玩具, 見有啲佢冇掂咪拿走law..

你幾時帶囡囡過黎玩呀?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我 search 淘寶, 找到一些, 但不知質素如何, 不知有沒有 mama 訂過?

http://search1.taobao.com/browse/50005998-50005963/n-1----------------------0-false----------------------g,qo5m3l4v7c6ny---------------y-40-grid-commend-0-all-50005963.htm

原帖由 Happy小米 於 09-5-27 00:52 發表

lou218,

但我有時覺得阿仔唔太欣賞啲玩具   同setting.
佢返而鐘意自己打開个玩具櫃尋寶, 好似覺得收埋左既玩具好玩啲咁.. 真係畀佢

所以我之前好懶轉玩具, 見有啲佢冇掂咪拿走law..

你幾時帶 ...

Happy 小米:

咦, 你o甘講, 我又發現我個女真係好鐘意o係大堆玩具入面尋寶o架wor.  尤其o係佢表哥屋企, d玩具多到成屋都係, 佢兩表兄妹就堆到一地都係, 玩極都唔厭, 又唔肯訓午覺又唔肯食野.  可能o甘樣多d stimulations會吸引小朋友多d啦.

我7月中會搬去港島區, 而家我都計畫緊點幫個女設計家居佈置, 你屋企就係我心目中部分o既藍圖呀.  對於蒙特梳利, 黎緊我仲要好好請教你地呢班蒙媽呀, 希望大家可以多多交流吧

係呢, 你住邊區o架? 你o甘講, 我真係好有衝動踩上你屋企玩呀, 哈哈...

原帖由 kiki1016 於 09-5-27 14:01 發表
我 search 淘寶, 找到一些, 但不知質素如何, 不知有沒有 mama 訂過?

http://search1.taobao.com/browse/50005998-50005963/n-1----------------------0-false----------------------g,qo5m3l4v7c6ny--------------- ...

kiki1016

我自己都o係淘寶找過, 我想要o既size同原木色o既書架得幾間有, 不過佢地都堅持用順豐速遞. 呢類櫃閒閒地要成20+kg, 用順豐淨運費都要成2百幾蚊人民幣

不過我都剛剛手痕試訂左一個,  連運費預計差唔多要港幣6百蚊, 遲d收貨後我再報告得唔得

Happy 小米,
你個枱仔椅仔係咪喺ikea到買?好似有d唔同. 呢隻張椅好似有坑,會唔會好難清潔?

原帖由 kardioy 於 09-5-28 14:57 發表
Happy 小米,
你個枱仔椅仔係咪喺ikea到買?好似有d唔同. 呢隻張椅好似有坑,會唔會好難清潔?

kardioy,

係ikea買的, 啲坑又冇咩难清潔bor.
果時時面都好少price合理既木枱仔選擇, 佢好處係都重重地, 好有質感. 冇咁容易跌. 進進都未試過overturn.

張枱同其中一張椅係cut 短左三寸, 畀toddler用fit 哂.
我仲有多一set新未安裝的.

Happy 小米,
你有無用枱仔同進進食飯? 我個仔用highchair食飯都食到周圍都係, 如果用枱仔食飯我驚d坑都有好難抹.
佢而家食飯成日要上上落落.....所以我先諗用枱仔,睇下work唔work. 不過又驚太自由,佢更坐唔定食飯.

原帖由 kardioy 於 09-5-31 21:13 發表
Happy 小米,
你有無用枱仔同進進食飯? 我個仔用highchair食飯都食到周圍都係, 如果用枱仔食飯我驚d坑都有好難抹.
佢而家食飯成日要上上落落.....所以我先諗用枱仔,睇下work唔work. 不過又驚太自由,佢更坐唔定食飯. ...

kardioy,

兩岁幾佢都係坐highchair, 但因為佢勁kick張highchair好嘈, 之后就冇坐highchair. 跟住工人同佢喺枱仔食. 之后佢蝦工人, 時常挑食, 咁我又自己陪佢喺枱仔食.

再過一排大啲, 我地覺得同佢一齊會好啲, 就放張stool喺大人椅度畀佢坐.  到近排佢又高左, stool都頂腳, 佢就跪喺大人椅或坐大人椅食law.

其實佢要走, 坐咩都要走, 有時我地都冇佢符.. 只有用佢like既食物/果汁做餌, 引佢食多啲反, 如果唔係佢只會挑啲佢like既餸黎食ga.

枱仔只係佢玩同食早歺既地方, 因為我地一齊食反, 佢係坐大人枱食ga.

Happy 小米,
多謝你分享呀. 實戰嘅分享無咩人會好具體咁話我知.多謝,多謝.
我而家餓下佢lor,除咗兩支奶,就係兩餐飯同我地食,又唔餵佢,由佢自己食. 只係問下佢要唔要多d or要d咩. 暫時(試咗2-3日)效果幾好.
不過, 佢都係唔係好鍾意highchair, 考慮更買你set枱仔.

原帖由 Happy小米 於 09-5-28 16:55 發表

kardioy,

係ikea買的, 啲坑又冇咩难清潔bor.
果時時面都好少price合理既木枱仔選擇, 佢好處係都重重地, 好有質感. 冇咁容易跌. 進進都未試過overturn.

張枱同其中一張椅係cut 短左三寸, 畀toddler用fit 哂.
我仲 ...

Happy 小米

你係唔係自己動手cut檯腳同凳腳o架? 以我o既手工, 我驚會整到d檯凳長短腳

我個女so far試過o既檯凳都唔係好fit, d凳全部都吊腳

原帖由 lou218 於 09-5-27 23:10 發表

kiki1016

我自己都o係淘寶找過, 我想要o既size同原木色o既書架得幾間有, 不過佢地都堅持用順豐速遞. 呢類櫃閒閒地要成20+kg, 用順豐淨運費都要成2百幾蚊人民幣

不過我都剛剛手痕試訂左一個,  連運費預計差唔多 ...

我淘寶個書架好快送左黎啦, 整體黎講幾滿意, D木無幼稚園o個種o甘好, 唔係原木面, 不過係實木貼木紋防火板, d邊修得唔錯, 好順滑, 好易清潔

呢兩日我個女不停去書架前面揀書, 好攪笑

原帖由 lou218 於 09-6-2 23:31 發表

Happy 小米

你係唔係自己動手cut檯腳同凳腳o架? 以我o既手工, 我驚會整到d檯凳長短腳

我個女so far試過o既檯凳都唔係好fit, d凳全部都吊腳

lou218,

係我老公cut ga, 但都cut到好核突(triangle), 但咁橋4隻腳都偏同一边,但高度又match, 依家用椅腳套套住遮醜...

你有冇家人有電鋸? 有就靚好多喇.

係呀, 1.5-3岁既小朋友要坐咁矮既椅子GA, 出面好难找的.
一係就膠做的, 但好輕容易反.  我地果時都研究左好耐.

原帖由 lou218 於 09-6-2 23:39 發表

我淘寶個書架好快送左黎啦, 整體黎講幾滿意, D木無幼稚園o個種o甘好, 唔係原木面, 不過係實木貼木紋防火板, d邊修得唔錯, 好順滑, 好易清潔

呢兩日我個女不停去書架前面揀書, 好攪笑 ...

可否post張相上來? 幾多錢?

原帖由 Happy小米 於 09-6-2 23:43 發表

lou218,

係我老公cut ga, 但都cut到好核突(triangle), 但咁橋4隻腳都偏同一边,但高度又match, 依家用椅腳套套住遮醜...

你有冇家人有電鋸? 有就靚好多喇.

係呀, 1.5-3岁既小朋友要坐咁矮既椅子GA, 出面好难找的 ...

我屋企連普通鋸都無呀
等我試下問唔問到親戚借先

我有研究過好唔好買個腳踏比個女, 等佢唔駛吊腳, 可以坐得舒服d. 不過最後發現佢連坐上張凳都唔夠高, 下下都要人抱. 所以都係需要一張矮凳

原帖由 Happy小米 於 09-6-2 23:45 發表

可否post張相上來? 幾多錢?

可以教下我點樣post相嗎?

個架如果standard size 80X32X70cm 要RMB275,

我叫賣家特登幫我造細d, 60X32X70cm, 要RMB260, 運費HK$205, 不過我估有耐性o既話應該可以揾到有賣家肯用d平速遞o既

其實剛剛收到個書架時都幾驚, 因為佢包到好似貨倉底D垃圾o甘, 外面仲用木條圍住釘實曬, 我要等個女訓左先敢拆. 過程好似拆木乃伊o甘:tongue: , 都幾哪渣

書架係散件要自己組裝, 整好之後好有成功感, 抹乾淨之後幾有驚喜o架.

以下的佈置方法, 可與大家分享
http://hk.myblog.yahoo.com/barry-sunny/index?l=f&id=5

多謝各位. 真係令我有好多靈感.

原帖由 lou218 於 09-6-3 14:05 發表

可以教下我點樣post相嗎?

個架如果standard size 80X32X70cm 要RMB275,

我叫賣家特登幫我造細d, 60X32X70cm, 要RMB260, 運費HK$205, 不過我估有耐性o既話應該可以揾到有賣家肯用d平速遞o既

其實剛剛收到 ...

呢排小朋友唔舒服, 所以而家先有少少時間上黎
我要研究下點post相

唔知大家(目弟)到嗎?

書架正面:

‹ 上一主題|下一主題