用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心大心細吾知揀聖方濟各英小定聖保祿天小好 ...
樓主: leunglokyiu
go

心大心細吾知揀聖方濟各英小定聖保祿天小好 [複製鏈接]

原帖由 cherrycpk 於 09-6-6 22:27 發表
我淨係想講我個女讀SFA P.1-P.2呢兩年黎未試過放假返學做paper,佢地暑假放2個半月,黎緊兩個禮拜考完試後6月中就開始放暑假,就算要返學都淨係上暑期興趣班啫! 平時分唔計,淨係計3次考試嘅分數(仲要淨係計中、英、數&常識) ...

Cherrycpk,

你係過來人, 坊間讀到聖方濟各咁HARSH係咁真呢? 假約小囡幾聽話, 又鐘意做練習.. 是不適合讀SFA?
你知吾知SFA既BAND1同BAND2生比率如何?

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-6 14:28 發表

我都係九龍人,只是係大學時讀書係香港區,不過都知道st paul一定會好過sfa,講真自己一路都係深水埔大,對sfa感覺真係麻麻(可能以前津校一直比私校強,sfa就一直在我心中評為唔強既一間學校)。如果你只係因為個唔知邊個無名 ...

德望其實我一開始都冇唸住讀, 只用來俾囡囡訓練面試..
因為我隔離屋個女, 小學同中學都讀德望, 佢話吾係外人講到咁好, 同埋中學大部份同學D成績都普通, 好多人都吾能夠直升大學, 好似佢咁要讀副學士果D..(除左一批精英外)

原帖由 leunglokyiu 於 09-6-11 17:04 發表

Cherrycpk,

你係過來人, 坊間讀到聖方濟各咁HARSH係咁真呢? 假約小囡幾聽話, 又鐘意做練習.. 是不適合讀SFA?
你知吾知SFA既BAND1同BAND2生比率如何?

leunglokyiu,

我就唔覺得SFA好push啲學生,只係佢地課程去得比較快,而且深,所以D人覺得吃力D,一年級時功課比較多,主要做練習,SO FAR二年級好多家長覺得功課少左D,尚可接受,我個女都讀得好開心,但如果你個小朋友做功課慢嘅話,咁就慘喇。另外因為我地差唔多每個月中、英、數&GS(常識)都有TEST,一年3次考試,所以成日都keep住要溫書,到考試時好似冇咁辛苦咁。我見有好多其他學校平時分都計,d家長成日都好唔得閒咩都要睇到實,咁樣好辛苦架。
我覺得要知道你小朋友適唔適合讀間學校,首先要清楚自己個小朋友性格係點,睇下佢符唔符合學校嘅要求,盲目追求名校,但到頭做唔到學校嘅要求嘅話,小朋友讀得唔開心,家長又辛苦,咁又何苦呢!

至於banding問題學校個網有寫的。

希望幫到你啦! :>

‹ 上一主題|下一主題