用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "88網"小一大抽獎結果(大家一齊分享下) ...
樓主: k.kay
go

"88網"小一大抽獎結果(大家一齊分享下) [複製鏈接]

原帖由 Geni 於 09-6-8 12:29 發表

你係講沙官定陳元喜? 我星期六交o左沙官, 佢就咁叫我放底就走o勒~~~

Geni
希望你叩門成功。過去的日子非常感激你給予我們很多有用的資料和情報, 但願主耶穌賜福予你。
我女兒是45網, 入了第二志願, 我們昨日去了第一志願的學校面試, 12/6前有消息, 但願你也祝福我們成功。

keep in touch

醒目開學勳章

我都係呢間呀, 今早去了注察, 見到間學校都幾新同幾大, d 老師好有禮貌, 但升英中真係差左d, 所以都有d驚, anyway我已經叩了門, 你呢有沒有叩其他?
原帖由 STARBARNEY 於 09-6-8 17:53 發表
派到第4王賜豪,  仲有冇人派到依間呀, 分享下你地既感受.

醒目開學勳章

原帖由 cwaisum 於 09-6-9 11:04 發表

Geni
希望你叩門成功。過去的日子非常感激你給予我們很多有用的資料和情報, 但願主耶穌賜福予你。
我女兒是45網, 入了第二志願, 我們昨日去了第一志願的學校面試, 12/6前有消息, 但願你也祝福我們成功。

keep i ...

多謝你O既祝福! 我依家真係可以講得上係"經驗豐富"O勒!

我今日都去O左第3志願間學校面試, 最快明天有結果, 希望得啦! 我都祝你成功!!

醒目開學勳章

Hi Geni,
八掛一問, 邊間係你既3rd choice?
原帖由 Geni 於 09-6-9 12:55 發表

多謝你O既祝福! 我依家真係可以講得上係"經驗豐富"O勒!

我今日都去O左第3志願間學校面試, 最快明天有結果, 希望得啦! 我都祝你成功!!

醒目開學勳章

原帖由 bb416 於 09-6-9 13:02 發表
Hi Geni,
八掛一問, 邊間係你既3rd choice?

迦密.

醒目開學勳章

原帖由 okmum 於 09-6-9 10:58 發表
上年in個日既情況係一上2樓小朋友就比人帶去禮堂等in,家長就入音樂室(同一floor)等,到有人叫小朋友個名,如小朋友一同出來,就會同家長說幾時有消息,我相信係唔得。如只叫名,小朋友無來,會同家長講校長要見小朋友,家長要嚮校長 ...

多謝你O既資料提供! 我今日去IN o個間都係先IN小朋友, 家長就唔一定有得見, 我地O係出面等O既時候幾驚唔叫我地入去.... 好彩最後都有叫到! 同埋, 校長真係有睇個PROFILE, 字同相都有留意到! 原來PROFILE O係叩門o既時候係幾重要O既!!

版主,

我都祝妳叩門成功!

原帖由 Geni 於 09-6-9 13:30 發表

多謝你O既資料提供! 我今日去IN o個間都係先IN小朋友, 家長就唔一定有得見, 我地O係出面等O既時候幾驚唔叫我地入去.... 好彩最後都有叫到! 同埋, 校長真係有睇個PROFILE, 字同相都有留意到! 原來PROFILE O係叩門o ...

唔洗客氣,我估重要既係,先PROFILE (當然係小朋友d料,唔係精美與否),跟住係小朋友臨場既表現(有學術問題),尾門就係家長。

希望你入到心儀既學校啦! 你小朋友讀邊間幼稚園架,校長會唔會幫手寫reference letter呢?

原帖由 Geni 於 09-6-9 13:30 發表

多謝你O既資料提供! 我今日去IN o個間都係先IN小朋友, 家長就唔一定有得見, 我地O係出面等O既時候幾驚唔叫我地入去.... 好彩最後都有叫到! 同埋, 校長真係有睇個PROFILE, 字同相都有留意到! 原來PROFILE O係叩門o ...

醒目開學勳章

原帖由 okmum 於 09-6-9 13:43 發表
唔洗客氣,我估重要既係,先PROFILE (當然係小朋友d料,唔係精美與否),跟住係小朋友臨場既表現(有學術問題),尾門就係家長。

希望你入到心儀既學校啦! 你小朋友讀邊間幼稚園架,校長會唔會幫手寫reference letter呢?

...

我個仔讀基教大坑東, 我放榜前已經搵校長寫O左幾封叩門信, 放O左入PROFILE. 我極之同意, PROFILE精美與否並唔你問題, 反而整整齊齊清楚易明最重要!!

唔好意思, 想問問如果沙官in完大約幾耐會知道收唔收呀?會唔會係7月前呀?係即場講結果呀?電話通知定係收信呀?謝謝!

原帖由 okmum 於 09-6-9 10:58 發表
上年in個日既情況係一上2樓小朋友就比人帶去禮堂等in,家長就入音樂室(同一floor)等,到有人叫小朋友個名,如小朋友一同出來,就會同家長說幾時有消息,我相信係唔得。如只叫名,小朋友無來,會同家長講校長要見小朋友,家長要嚮校長 ...

醒目開學勳章

咁之前叩門時已交了profile, interview是否咩都不用帶啦??

醒目開學勳章

今朝收到迦密電話話收我個仔~~~ 終於放o下心頭大石! 下星期繼續努力!

原帖由 bb416 於 09-6-7 00:55 發表
我派第三黃賜豪, 真的不知這間好不好呢, 不過我已經叩了門...有冇媽媽我知黃賜豪好唔好?

好深.
朋友仔仔讀緊, 常識用中及英教.

唔會即場講結果,教署唔比架,6月底7月頭咁上下啦。

原帖由 baby111 於 09-6-10 11:21 發表
唔好意思, 想問問如果沙官in完大約幾耐會知道收唔收呀?會唔會係7月前呀?係即場講結果呀?電話通知定係收信呀?謝謝!

原帖由 Geni 於 09-6-10 12:30 發表
今朝收到迦密電話話收我個仔~~~ 終於放o下心頭大石! 下星期繼續努力!  

明智的選擇...

醒目開學勳章

大家覺得沙官定陳元喜好d呢? 我見陳元喜升英中有成70%, 但沙官又睇唔到, 到底邊間好?

你in沙官時問下校長未得囉!

原帖由 bb416 於 09-6-10 15:00 發表
大家覺得沙官定陳元喜好d呢? 我見陳元喜升英中有成70%, 但沙官又睇唔到, 到底邊間好?

原帖由 Geni 於 09-6-10 12:30 發表

恭喜!!

I don't think the % of PLK WCH students go to English secondary schools is only 30% last year.

1)  I have checked the school report of 2007-08.  The total no. of students is 146.  The no. of students go to English secondary schools 'WITHIN the district' is 53.  That means it is 36% goes to English secondary schools 'WITHIN the district'.   Are there any students go to English secondary schools that are NOT 'within the district' because of moving home or out of district application?

2) According to the data of the primary school guide 2009-2010 published by Eugene Group, it is 49%.  For your info, it is 47% for Chun Lei.

3) According to the data of 教得樂 363期 published by Ming Pao 02.09.2008, it is 51.6% while it is 42.6 for Chun Lei.

I think parents should double check the information if you think the percent of English secondary school places is important.

原帖由 carmen9288 於 09-6-7 20:06 發表
Hello bb416

It is the truth. You can see the Secondary school result in this school website.

You can find around 60 students to English Secondary school in past three year.

The is not very high %  ...

我仔仔都係派左去王賜豪, 怕自己個仔讀唔到太深的學校, 又唔係好多人對呢間學校有咩評價, 但見佢派英中的%得1/3左右, 好多不明朗因素哦...好担心!
都有去叩門, 又係16/6去面試喎, 好驚吖!
macyma :-)
‹ 上一主題|下一主題