用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 校網你地派位結果如何 ???
樓主: hinhin.mami
go

40 校網你地派位結果如何 ??? [複製鏈接]

原帖由 Yinchan 於 09-6-11 23:17 發表
荔天在這區是否最好呢? 請問聖公會聖安德烈小學又好不好呢??

想同你講荔天非常注重紀律,老師惡否就見人見智,冇理由遇到d蠻不講理的人都會有得佢,算吧啦!唔會啩!如果有呢啲學校記得要小心!!!呢區得荔天,瑪利諾神父,最受歡迎!至於協和........你冇睇新聞咩?有老師偷窺兼偷影女學生更衣事件!所以我放棄選擇呢間!!!

醒目開學勳章

荔天本來定左7月4日第一次迎新日 & 考編班試, 唔知會唔會取消 & 延後呢?

大家仲會唔會參加佢地攪0個個暑期班呀??

我都黎報到,多多指教.

可能都唔會報,我自己幫佢地報果啲興趣班都可能要取消,唉!玩死我地啲家長.....

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 09-6-18 18:16 發表
可能都唔會報,我自己幫佢地報果啲興趣班都可能要取消,唉!玩死我地啲家長.....

我都係驚左豬流感, 所以個時都冇同佢報暑期班, 依家都唔知個豬流感攪到幾時, 好彩有細佬同佢玩下, 如果唔係日日係屋企都真係幾悶嫁

我仔仔叩門荔天成功,但現在也頭痛校車問題。

我個仔都係派到荔天. 都係豬流感, 小朋友困在屋企已成個星期, 真係好悶! 仲有一個星期... 如果再放落下去....點搞?

醒目開學勳章

咁都冇辦法啦....依家連去街都唔敢帶佢去, 攪到佢真係好悶.....電視都唔可以日日係咁睇嫁.....

希望豬流感快d走啦, 如果唔係乜都停晒係度都好麻煩

你地就好啦!起碼有人幫手睇住個小朋友,我又要返工,如果提早放暑假真係唔知點算!!!

哎....我個仔係屋企咪又係成日睇電視, 最慘o既係我屋企有"有線" 佢簡直係可以由早睇到晚不停睇.  如果又再停多 14日都唔知點算.

醒目開學勳章

雖然我屋企冇"有線", 但係 j2、無線都有好多卡通片睇, 佢都係成日都開著個電視, 不過佢都會係我返到屋企之前, 做晒老師 (停課之前俾) 同我自己俾既功課, 仲有我都襯依家書局減價, 買左好多補充練習俾佢做, 等佢唔好淨係掛住玩.....

我屋企都好多卡通既 vcd, 佢又係一做完d功課 & 電視冇野睇既時候, 就打俾我問我俾唔俾佢睇, 但係我都係唔會俾佢睇, 不過我都發覺自己係幾恨心, 因為平時返學既星期一至五我都唔俾vcd 佢睇, 依家停課佢都話又唔駛返學, 應該係可以俾佢睇一陣, 但係我都係堅持住唔俾佢睇.....

我屋企係安裝寛頻電視, 仔仔都係成日掛住看卡通片. 不過之前我買了兩本練習給他, 諗住俾佢慢慢做, 誰知第二天晚上佢就話俾我知全做完了. 跟進又看了幾天電視....昨天我再買本給他做, 講明慢慢做...不知這本可以撐多久?

原帖由 雙寶媽媽 於 09-6-18 21:20 發表
我仔仔叩門荔天成功,但現在也頭痛校車問題。

想問一下老師問左你仔仔d什麼問題?

thx~

醒目開學勳章

今年入讀荔天小一既家長, 你地有冇收到學校寄俾你地關於7月4日第一次迎新日既信????

仲未收到,我都等緊信,應該唔會延期掛.

醒目開學勳章

等唔切添, 終於上左佢地個 web site, 7月4日照常舉行, 不過編班試要順延

http://www.lcps.edu.hk/pop_up/h1n1notice3.htm#3

09-10年度小一新生的安排

「小一第一次迎新日」照常舉行
日期:2009年7月4日(星期六)
時間:上午9:30 – 12:30
對象:小一新生家長
  • 小一新生無須出席,而原定小一新生須參加之「小一基本能力評估」將順延至22/8。
  • 小一新生家長須出席講座
 * 請家長於當天帶備足夠現金或支票,辦理買書及訂購校車服務(有關宣傳單張已用郵寄方式或在家長為
   學生註冊時派發給家長)
 (為方便家長替子女訂造校服、購買皮鞋及書包,本校已聯絡校服供應商於當天下午2:00
  至5:00讓家長帶同子女到本校辦理上述之購買服務。如家長未能抽空辦理,敬請家長自
  行到歐美校服公司 (電話:2396 7275) 訂造校服。)
 * 明愛暑期班是否照常舉行,將由明愛九龍社區中心在7月4日於本校公佈
「小一第二次迎新日」照常舉行
日期:2009年8月22日(星期六)
對象:小一新生與家長
 家長方面
 1. 到本校禮堂參加講座
 2. 會見班主任
 小一新生方面
 1. 參加「小一基本能力評估」
   * 請帶備文具
   * 請穿著整齊校服回校
「小一適應日」照常舉行
日期:2009年8月27, 28日(星期四、五)
對象:小一新生
1. 公佈小一編班結果
2. 讓學生適應小一生活及學習模式
   * 請穿著整齊校服回校
「小一家長日」照常舉行
日期:2009年8月29日(星期六)
時間:上午9:30 – 11:30
對象:小一新生家長
1. 繳交各項回條
2. 會見班主任與科任老師

o甘你地會唔會上晝自己去完下晝再帶小朋友去呀 ??? 因為亞仔下午要返數學班所以我諗住自己去"歐美"做校服, 你地呢 ???

仲有呀, 你地知唔知好似可以唔買白皮鞋,返學只係著純白色波鞋都得 ???

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-6-27 09:19 發表
o甘你地會唔會上晝自己去完下晝再帶小朋友去呀 ??? 因為亞仔下午要返數學班所以我諗住自己去"歐美"做校服, 你地呢 ???

仲有呀, 你地知唔知好似可以唔買白皮鞋,返學只係著純白色波鞋都得 ??? ...

我都諗緊下午帶唔帶個女去多次, 我又唔係住得近學校, 而且我屋企去"歐美"比較近, 不過下午仲有返學鞋 & 書包, 都唔知點好, 我見個書包有學校個 logo, 係唔係個個小朋友都買呢款? or 出去買第二個款都可以呢?

不過唔買白皮鞋著白波鞋? 我都唔知得唔得喎, 如果可以都好丫, 可以買少一對, 因為我見佢地冬季校服要著黑皮鞋......

其實如有代表學校和出席需要穿著正齊校服時一定要穿著白皮鞋.
其實除了穿著運動服外,學校都不准穿波鞋但好多人都不聽話.

醒目開學勳章

原帖由 hcmswsy 於 09-6-29 14:17 發表
其實如有代表學校和出席需要穿著正齊校服時一定要穿著白皮鞋.
其實除了穿著運動服外,學校都不准穿波鞋但好多人都不聽話.

thanks....你係唔係有小朋友係荔天讀??
‹ 上一主題|下一主題