用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 ...
樓主: sorlo
go

仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 [複製鏈接]

早晨好

2b & Lmum,

嘜晨咁早就巡鋪嘖

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 08:52 發表

Lmum

世上本無事,庸人自擾之 。。。。

我覺得每位小朋友都有自己既定的一條路,係咪我地作為父母既諗得太多呢 。。。。

細 B 下星期先考試,我都係不停咁提佢溫書,其它既就乜都做唔 ...

2b

'凡'人嘛, 緊係有其特性'煩'架啦

今次幼小, 初高小停課已經令好多父母頭痕, 話怕小朋友悶, 又話要對佢地咁長時間會發癲, 咁人生流流長點過呢

噚晚聽某電台phone-in 節目, 某家長打去投訴話自己個女係因為同某確診人類豬流感病的女生同一班補習, 所以要求去食特敏福, 佢話醫生無問佢女有無藥物敏感, 只話政府規定無病徵都要食架, 點知噚朝就出紅疹, 佢照俾個女返學, 當然學校見到唔俾回校, 要佢走啦, 那家長好勞氣打去衛生署問個女有咁情況, 點算....??? 佢話兩個醫生都答唔到佢, 仲話下晝四點幾問完到黃昏七點都未覆, 其間自己叫個女不斷飲水 (8-9公升喎), 希望沖淡藥性

當然我明白衛生署係呢件事中明顯疏忽同埋不負責任, 但係做家長點解唔即時處理子女健康問題, 藥物敏感可大可少, 醫生唔問自己都會講卦, 個女出紅疹如衛生署不能即時回覆, 係咪即去急症室或去私家診所了解一下, 係緊急時唔係要去分析錯與對, 而係去先解決問題呢

遲來的高中教育....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-12 21:22 發表

幫我地打氣囉
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-13 09:26 發表

2b

'凡'人嘛, 緊係有其特性'煩'架啦

今次幼小, 初高小停課已經令好多父母頭痕, 話怕小朋友悶, 又話要對佢地咁長時間會發癲, 咁人生流流長點過呢 ...

長老

對住自己既小朋友會發癲 ?咁學校既老師每天都對住各班至少廿多位小朋友 。。。。講真,呢 D 錢我無本事賺

原帖由 正46 於 09-6-13 11:42 發表
遲來的高中教育....

基於冇得選擇既情況下,我地一家會小心面對

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-13 09:40 發表
噚晚聽某電台phone-in 節目, 某家長打去投訴話自己個女係因為同某確診人類豬流感病的女生同一班補習, 所以要求去食特敏福, 佢話醫生無問佢女有無藥物敏感, 只話政府規定無病徵都要食架, 點知噚朝就出紅疹, 佢照俾個 ...

長老

您有無發覺今世代好多人都好習慣於將責任推卸 ? 我只有擔心下一代將會係一個乜野既社會

太后,

我地公司都成地依d咁0既人!
問親就只識答: 唔知, 唔識, 唔係我做....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 15:06 發表

長老

您有無發覺今世代好多人都好習慣於將責任推卸 ? 我只有擔心下一代將會係一個乜野既社會
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

恭喜!恭喜!
0岩0岩配成三對, 希望可以親上加親!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-12 21:24 發表
統計一下呢間舖今年行先做白老鼠既有:

布甸仔媽媽 :神仔
maba : 馬女
sorlo : sormui
smum : 大仔
rclamlam : 大女
2B : 細 B

太后,

我個仔係"母乳教學"0既第一批白老鼠,
依0架到你地啦....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 15:04 發表

基於冇得選擇既情況下,我地一家會小心面對

原帖由 正46 於 09-6-13 17:58 發表
恭喜!恭喜!
0岩0岩配成三對, 希望可以親上加親!

唔講您唔知,vivi 阿大水已經 mark 左 sormui 做新抱仔

原帖由 正46 於 09-6-13 17:55 發表
太后,

我地公司都成地依d咁0既人!
問親就只識答: 唔知, 唔識, 唔係我做....

可以講,係 HK 每一個角落都有

原帖由 正46 於 09-6-13 18:01 發表
太后,

我個仔係"母乳教學"0既第一批白老鼠,
依0架到你地啦....

應該係我大仔喎,不過佢好彩入到英中,呢個亦都係我對兩位公子既唯一要求,慶幸毋須受到母語教學蹂躪

對於 334,我平常心,總之希望細 b 全力以赴,將來見一步行一步,路一定有既

太后,

咁咪好0羅, 正一肥"水"不流別人田呀!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 18:45 發表

唔講您唔知,vivi 阿大水已經 mark 左 sormui 做新抱仔

太后,

你咁把炮, 又有米, 黑白兩道又有人照,
你當然見路跑步啦!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 18:50 發表

應該係我大仔喎,不過佢好彩入到英中,呢個亦都係我對兩位公子既唯一要求,慶幸毋須受到母語教學蹂躪

對於 334,我平常心,總之希望細 b 全力以赴,將來見一步行一步,路一定有既 ...

太后,

公司又開始清洗啦, 單IT部我識0既都4件啦,
仲有一個分行經理, 星期二通知, 星期四就Last Day 啦
,
我都做晒心理準備啦, 公司0野都執得七七八八,
佢一出聲就隨時起身走頭!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 18:45 發表

可以講,係 HK 每一個角落都有

原帖由 正46 於 09-6-13 20:50 發表
太后,

你咁把炮, 又有米, 黑白兩道又有人照,
你當然見路跑步啦!

乜咁睇得起我呀 。。。。。 我只係覺得路係人行出黎既

原帖由 正46 於 09-6-13 20:54 發表
太后,

公司又開始清洗啦, 單IT部我識0既都4件啦,
仲有一個分行經理, 星期二通知, 星期四就Last Day 啦
,
我都做晒心理準備啦, 公司0野都執得七七八八,
佢一 ...

今時今日,周圍都有呢 d 消息,唯有只求多福啦 岩岩 hb 食飯先講,有一間佢識得既上市公司,連埋廠房,有 4 萬幾員工,已經裁減左 8 千幾人 mouth:" /> mouth:" />

2b,

真係唔識睇依個市, 你話衰退咩, 市面人山人海, 股市日日升, 你話復甦咩, 負面消息又日日新鮮....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 21:18 發表

今時今日,周圍都有呢 d 消息,唯有只求多福啦 岩岩 hb 食飯先講,有一間佢識得既上市公司,連埋廠房,有 4 萬幾員工,已經裁減左 8 千幾人 mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" /> ...

原帖由 正46 於 09-6-13 21:35 發表
2b,

真係唔識睇依個市, 你話衰退咩, 市面人山人海, 股市日日升, 你話復甦咩, 負面消息又日日新鮮....

我就師奶仔一個,平時又無玩什麼投資,所以點解樓股齊升,真係一 d 都唔明,不過我知道份公積金就蝕少左好多囉

今晚 hb 都有講,識得既某大公司,營業額少左 40%
‹ 上一主題|下一主題