用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有2009 小一家長 ( Hello) ?
樓主: CML2006
go

有沒有2009 小一家長 ( Hello) ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

"小學雜談 " 呢邊係唔係好多 "媒"..?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CML2006 於 09-7-6 16:25 發表
"小學雜談 " 呢邊係唔係好多 "媒"..?

多唔多/係唔係媒都唔使點理 ge, 咪當接收多 d 資訊.

得 ge 話, 最好自己去親身試過先.

唔好話 小學雜談, 成個 bk 都有機會有會員係做媒架啦.

醒目開學勳章

Thanks.

喺 " 親子王國 " 嗰邊賣廣告, 好快會有管理員做嘢, 通常個 topic 捱唔到半日, 但呢邊好似free 好多.

我初黎 ( 小雜) 步到, 要 d 時間適應...

**

原帖由 chan803 於 09-7-6 17:32 發表

多唔多/係唔係媒都唔使點理 ge, 咪當接收多 d 資訊.

得 ge 話, 最好自己去親身試過先.

唔好話 小學雜談, 成個 bk 都有機會有會員係做媒架啦.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CML2006 於 09-7-6 17:56 發表
Thanks.

喺 " 親子王國 " 嗰邊賣廣告, 好快會有管理員做嘢, 通常個 topic 捱唔到半日, 但呢邊好似free 好多.

我初黎 ( 小雜) 步到, 要 d 時間適應...

**

...

咁無證無據, 又唔可以實牙實齒話人係媒架 ma, 最多都係疑似做媒, 想 report 都唔夠料 ma.

不過有人 當日 18.xx 開 post, 咁啱就有位用咗成兩日註冊, 啱啱當日先至註冊成功的新會員, 搵到佢個 topic, 仲可以在 20.xx 發表回應.  咁你自己評估下有無做媒成份啦.

我就真係唔知啦

醒目開學勳章

可能係比較罕見嘅巧合...

**

原帖由 chan803 於 09-7-6 18:04 發表

咁無證無據, 又唔可以實牙實齒話人係媒架 ma, 最多都係疑似做媒, 想 report 都唔夠料 ma.

不過有人 當日 18.xx 開 post, 咁啱就有位用咗成兩日註冊, 啱啱當日先至註冊成功的新會員, 搵到佢個 topic, 仲可以在  ...

大家好..

我囝囝今年都係升上小一呀.. 請多多指教 ~~

原帖由 CML2006 於 09-6-22 17:31 發表
我囡囡今年升小一, 未來6年, 長路漫漫....  

仲未做好心理準備...

醒目開學勳章

Hello !  

**

原帖由 盛盛媽咪 於 09-7-6 22:09 發表
大家好..

我囝囝今年都係升上小一呀.. 請多多指教 ~~

醒目開學勳章

Hi.

Public library 有個 kids website 幾好, 好啱小學生睇

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_lan.html

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_lea.html

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_sto.html

thx....真啱小學生睇

:loveliness: thx真啱小學生睇。我囝囝今年9月都上小一,有時間多多指教、、、、。
quote]原帖由 CML2006 於 09-7-7 12:28 發表
Hi.

Public library 有個 kids website 幾好, 好啱小學生睇

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_lan.html

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fu ... [/quote]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CML2006 於 09-7-6 18:26 發表
可能係比較罕見嘅巧合...

**

你心地真係好.....咁加埋下面兩個例子, 咪更加罕見

Case 2:

@21.43: Member B: 我係www.????.com 揾到我個model.

Next day:
@00.xx: Member A: e..睇落都好正喎,等我聽日打電話問下啲資料先!

@16.xx: Member A: 嘩!太好啦!原來可以有實物睇 ,唔洗盲中中買左番黎先知唔啱 等我聽日同個仔去望下先

@21.xx  Member A: 係www.????.com 揾到我個model.

Case 3:

Member B: …比人當係媒, 重要人生攻擊。…

咁 member C (即是我 ) 就咁回佢啦:  …有咁 ge 事, 係真的話, 記得要 '舉報' 佢呀. …

點知今次係 member A 咁講 wor: …順帶一提,我不會舉報任何用戶…

醒目開學勳章

其實你睇到嘅嘢我都睇到...  既然有家長覺得冇問題嘅我咪當睇唔到 lor..

以前曾經幫業餘話劇團做過少少編劇工作, 知道夾硬揾d對白黎講都幾辛苦.  

而且由始至終好似冇人講過 " 我冇做媒 ! "

**
原帖由 chan803 於 09-7-8 16:55 發表

你心地真係好.....咁加埋下面兩個例子, 咪更加罕見

Case 2:

@21.43: Member B: 我係www.????.com 揾到我個model.

Next day:
@00.xx: Member A: e..睇落都好正喎,等我聽日打電話問下啲資料先!

@16.xx: Mem ...

醒目開學勳章

You are welcome !

**

原帖由 Edmondhui 於 09-7-8 13:51 發表
:loveliness: thx真啱小學生睇。我囝囝今年9月都上小一,有時間多多指教、、、、。
quote]原帖由 CML2006 於 09-7-7 12:28 發表
Hi.

Public library ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CML2006 於 09-7-8 17:41 發表
其實你睇到嘅嘢我都睇到...  既然有家長覺得冇問題嘅我咪當睇唔到 lor..

以前曾經幫業餘話劇團做過少少編劇工作, 知道夾硬揾d對白黎講都幾辛苦.  

**
...

好多人視而不見呀 ma.

好似我幾年前整咗個 summary topic, 講明乜資料都已 post 晒, 都仲日日有members 留 email 要收料

再三叫人唔好留 email 都無乜人理

醒目開學勳章

more...

Maths:
http://www.thekidzpage.com/learninggames/mathgames/FLASHCARDSsingledigits.html

Music match:
http://www.thekidzpage.com/learninggames/online_games/musicmatch/MusicMatch-Game.html

呢個可以揀 age:
http://www.knowledgeadventure.com/6-year-old-games.htm

醒目開學勳章

haha....  下次你不妨喺個 topic name 度註明 " 請留意第一個 post / 請勿留 email "

**

原帖由 chan803 於 09-7-8 17:57 發表

好多人視而不見呀 ma.

好似我幾年前整咗個 summary topic, 講明乜資料都已 post 晒, 都仲日日有members 留 email 要收料

再三叫人唔好留 email 都無乜人理 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CML2006 於 09-7-8 18:36 發表
haha....  下次你不妨喺個 topic name 度註明 " 請留意第一個 post / 請勿留 email "

**

試過啦, 搬咗過來教育王國之後改唔到 topic title 呀

搵版主幫手又無人覆我

原帖由 janetlam74 於 09-6-24 16:44 發表
我覺得未上小一應盡情去玩,陪多些小朋友,
因上到小一會是另外一個世界.............小朋友有些慘!
小朋友童真和快樂真的很珍貴!

if you think so, only international school is suitable for your son.
normal school never never stop to push your son & you if the point not over 85-90.

醒目開學勳章

而家改到, 我啱啱加咗 " hello " ..

教育王國人流冇 baby kingdom 咁多, 冇嗰邊咁 flexible.

**

原帖由 chan803 於 09-7-9 09:01 發表

試過啦, 搬咗過來教育王國之後改唔到 topic title 呀

搵版主幫手又無人覆我

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 CML2006 於 09-7-9 13:49 發表
而家改到, 我啱啱加咗 " hello " ..

教育王國人流冇 baby kingdom 咁多, 冇嗰邊咁 flexible.

**

晨早試咗啦, 我估係 system bugs, 由 bk 搬過黎 ge 舊 topic 先至會有 ge 問題

醒目開學勳章

I see....  其實我唔係好鍾意 呢邊嘅板面.. 個 feel 好悶..

**

原帖由 chan803 於 09-7-9 16:44 發表

晨早試咗啦, 我估係 system bugs, 由 bk 搬過黎 ge 舊 topic 先至會有 ge 問題
‹ 上一主題|下一主題