用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無擔心F1出街食LUNCH會學壞呀?
樓主: 牛咪咪
go

有無擔心F1出街食LUNCH會學壞呀? [複製鏈接]

食M記都叫做有食,有學生為慳錢買其他野,係吾食,留肚返屋企食。

原帖由 Henrymama 於 09-7-18 18:29 發表
我驚阿仔餐餐M記:giveup:

This topic reflects the dependence of our kids nowaday. We always say our kids are so dependent, but in reality, we over-protect them from life experience, they can't survive in the competitive world.

Bad influence also happened before and after school in public transport.

你橫點有工人姐姐,點解吾叫姐姐送飯?食住家飯有益D嘛!

原帖由 ntefamily 於 09-7-19 14:20 發表

我已同阿仔講, 如果比我知為慳錢買野唔食晏, 我就唔比錢, 叫工人日日送飯到學校.

原帖由 ntefamily 於 09-7-20 10:10 發表

個仔話想同同學仔一起出街食, 貪新奇嘛, 而佢同學仔都話會一時係學校食,一時出街食, 所以我都無反對, 始終學習人際關係亦好重要, 希望一星期有3日時間由工人送飯啦.
...

咁都幾好吖!其實係邊到食,都可以同同學溝通,最緊要好好地食餐飯,開開心心有個快樂校園生活。

醒目開學勳章

自己做過學生都知, 跟同學仔出外食飯開心好多架, 喺學校食飯總係有個校工或者老師"鴿"住哂, 周身唔舒服. he...he..

原帖由 焱焱 於 09-7-20 08:02 發表
你橫點有工人姐姐,點解吾叫姐姐送飯?食住家飯有益D嘛!
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

而家個d小朋友吾係公主就係王子, 你屋企亞爸亞媽佢話食咩都會就佢, 等佢出去同人食, 學下千就人, 除左學習書本上, 其實社交都係一種學習, 容入人群生活都係做人要學習0既重要一部份, 如果吾係出來工作一陣話老細吾好同事吾like,,,,,,甘多吾做甘又吾做,

原帖由 ntefamily 於 09-7-19 14:20 發表

我已同阿仔講, 如果比我知為慳錢買野唔食晏, 我就唔比錢, 叫工人日日送飯到學校.

請問你有咪計知道呢....
我唔擔心佢唔食,但勁擔心佢餐餐m記...

其實大人都係咁,好多大人係出面做野,同係屋企都吾同。
人到時到候,就會調節自己,去適應環境。:)
原帖由 ntefamily 於 09-7-20 21:05 發表

我個仔對住我同老公就成個霸王咁, 但對住d同學仔又會識大家千就下, 正一兩面派, 專蝦屋企人:;pppp:

剛升中一, 千其吾好一下子放晒,你要慢慢放, 每星期只許出街食二至三次, 其他日子帶飯, 我個女試過為左換麥記的公仔,食足五日麥記, 終於病了, 根住要佢帶飯直到我認為是時候比佢出返去食飯為止,依個模式維持左五年,
佢都接受. 可能佢間學校很多家長拎飯到學校
等小朋友食完上堂才走, 同時食飯時候學校會開電視比d留校小朋友看, 所以很多小朋友都留在校內食飯, 傾計

我仔個間f1-f2不可以出街食,要留校,係訂購飯盒既,不過要學壞既,唔一定出街食都會學壞,睇佢識咩朋友啦

原帖由 ntefamily 於 09-7-20 21:05 發表

我個仔對住我同老公就成個霸王咁, 但對住d同學仔又會識大家千就下, 正一兩面派, 專蝦屋企人:;pppp:
一模一樣就係甘

原帖由 connie1214 於 09-7-21 13:31 發表
剛升中一, 千其吾好一下子放晒,你要慢慢放, 每星期只許出街食二至三次, 其他日子帶飯, 我個女試過為左換麥記的公仔,食足五日麥記, 終於病了, 根住要佢帶飯直到我認為是時候比佢出返去食飯為止,依個模式維持左五年,
...
請問係邊間中學甘好呀

原帖由 DJM629297 於 09-7-19 11:16 發表
食M記都叫做有食,有學生為慳錢買其他野,係吾食,留肚返屋企食。

這個我反而不擔心,因為囝囝是個「為食鬼」。

原帖由 ANChan59 於 09-7-19 13:23 發表
This topic reflects the dependence of our kids nowaday. We always say our kids are so dependent, but in reality, we over-protect them from life experience, they can't survive in the competitive world. ...

agree!

原帖由 牛咪咪 於 09-7-22 11:09 發表
請問係邊間中學甘好呀

聖母無玷聖心書院
‹ 上一主題|下一主題