用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 09-10 LK A.M. 同學會
樓主: BreMa
go

09-10 LK A.M. 同學會 [複製鏈接]

好可惜我未可以做FTM,但希望有日可以做到
沛盈成日都話想媽咪吾番工,留向屋企陪佢玩,放學接佢...甚至佢都同NC老師講tim,有時都覺得好心酸。

但升上K2好左好多,再加上今年多左妹妹陪佢,公公婆婆又陪佢玩,所以無咁多投訴  

小朋友向成長過程中,父母既角色非常重要,我哋要做一個好既聆聽者,小朋友先至會肯同我哋分享佢地既感受,從而我哋可以作出適當既教導。你今日既犧牲会有回報架

原帖由 MySweetBB 於 09-9-18 00:05 發表
沛盈媽咪,
多謝您呀 !  您都係FTM ?  大家CHAT多D呀.
我都想阿囡入交通安全隊架, 因為D制服好似都幾靚, 但唔知點解阿囡斷言話唔參加, 不過就問我基督小幼苗係咩, 我話係聽耶穌大哥哥既故事&唱歌仔, 佢就話要參加啦.  ...

好開心yuki都係小童軍, eugenie又有多一人個同學仔一起玩

其實做全職媽媽好偉大, 我之前試過一段時間. 實在又悶又辛苦. 最後都係做返野.

Hello, my girl (柔柔, LKD) also joined 基督小幼苗 ar!!  

Hey, the lesson starts from 12nn to 1pm, do you think the kids will hungry if she need to stay late?

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 11:58 發表
我阿囡都抽唔到小蜜蜂, 猛問老師&我點解佢抽唔到, 後來佢自己揀報基督小幼苗.  

Hello all,

我無同阿女報制服團體呀, 怕阿女太晏食飯肚餓. 見你地d囡囡個個都參加咁開心, 真係有d後悔呀. 咁大家有無參加星期六既課外活動呀?

今朝返學見有nc既小朋友帶燈籠, 又無聽呀女話要, 唔知今年lk駛唔駛帶呢?

柔柔媽媽, 柔柔係唔係短頭髮, 婆婆/嫲嫲帶番學架, 我地囡囡好似係坐隔離位架. 聽呀女講黃老師上星期五同昨日都無番, 佢話老師唔係病喎, 唔知今日番番學未呢?

原帖由 yauyaumammy 於 09-9-20 09:48 發表
Hello, my girl (柔柔, LKD) also joined 基督小幼苗 ar!!  

Hey, the lesson starts from 12nn to 1pm, do you think the kids will hungry if she need to stay late?

Hello, Yes, my girl is short hair & her grandmother brings her to school everyday.
I didn't heard my girl said about Miss Wong....she was absent for school?

My girl is very quite & shy, she doesn't talk to me about the school!!

Is your daughter takes school bus or you pick up her everyday?

原帖由 jasey 於 09-9-22 11:36 發表
Hello all,

我無同阿女報制服團體呀, 怕阿女太晏食飯肚餓. 見你地d囡囡個個都參加咁開心, 真係有d後悔呀. 咁大家有無參加星期六既課外活動呀?

今朝返學見有nc既小朋友帶燈籠, 又無聽呀女話要, 唔知今年lk駛唔駛帶 ...

柔柔媽媽,
我朝早會帶阿女返學, 有時都會撞到柔柔返學, 放學佢就搭校車.

all,
大家記得聽日生日會呀.  nc時生日會要帶書包, 大家知唔知lk係帶環保袋定帶書包呢?

原帖由 yauyaumammy 於 09-9-22 20:54 發表
Hello, Yes, my girl is short hair & her grandmother brings her to school everyday.
I didn't heard my girl said about Miss Wong....she was absent for school?

My girl is very quite & shy, she doesn't ...

wu~~  I'm very "bui" and "lazy"...didn't pay attention to the notices....missed the chance to join everything la..arhhhh~~~   Poor kid...

原帖由 Hollycircle 於 09-9-18 10:13 發表
Hello~~大家好呀, 好耐都冇上到黎...
yuki 由 NCD升咗LKB 呀~~
同埋佢都入咗小童軍呀...不過都係我自己會係luch hr時佢湊佢lor..(我諗到時我都會好趕吓!)

薳然媽真係替薳然同埋妹妹開心, 你可以全職貼心咁take care ...

我諗阿囡會肚餓架, 因為次次放學後上車佢都同褓母講話肚餓, 第一時間要食野, 但我又唔擔心得咁多, 耐唔時一次, 將來我接佢時會帶野比佢食, 務求佢第一時間有野食 .

原帖由 yauyaumammy 於 09-9-20 09:48 發表

悅忞媽咪,

LK應該唔駛帶燈籠呀, NC就要.  阿囡早前帶左個水樽返學, 聽講係做環保燈籠.

原帖由 jasey 於 09-9-22 11:36 發表
Hello all,

今朝返學見有nc既小朋友帶燈籠, 又無聽呀女話要, 唔知今年lk駛唔駛帶 ...

我之前都好欣賞D全職媽媽架, 2年前都諗住生完妹妹後辭工, 點知放完產假, 大老闆調左我做第2D野, 呢個世界真係無FREE LUNCH架, 雖然視野唔同左&多左好多人工, 但真係好好好好忙, 老公都叫左我幾次辭工, 我本來打算最遲阿囡一年班就做全職, 不過年頭換左個唔係咁精靈既上司, 搞到我D工作量劇增, 又見屋企兩個工人都唔知搞咩鬼, 索性提早退休了.  可能我一心一意做全職啦, 我作決定前又做哂RESEARCH & 衡量過哂利與幣, 所以我暫時都未覺得辛苦 & 悶.  其實好多野真係整定架, 年頭開始, 不斷有朋友REMIND我要比多D時間阿囡, 當中最CRITICAL係狄志遠, 書展時有機會參與安排佢既新書發佈會, 聽到佢分享佢之前因為感到忽略左對仔女, 所以做決定辭退所有工職, 真係好感動 .  

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-19 11:04 發表
好開心yuki都係小童軍, eugenie又有多一人個同學仔一起玩

其實做全職媽媽好偉大, 我之前試過一段時間. 實在又悶又辛苦. 最後都係做返野.

您家妹妹幾大呀 ?  家姐仔錫唔錫妹妹呀, 有無呷醋 ?  我細囡BB時, 家姐好呷醋, 依家妹妹大左啦, 反而係妹妹呷醋, 成日打家姐.  家姐多數都錫妹妹, 因為佢鐘意做大家姐.

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話唔想返學, 因為掛住我, 試過有一次同班主任喊哂話掛住媽咪.  記起學期尾我觀課個日, 老師叫左阿囡上台, 校長問佢想同天父講咩野, 佢諗左一陣話: 請天父幫媽咪做野.  其實我當時都覺得酸酸地, 因為我平日唔係陪到佢好多, 而佢個腦袋成日都諗起我.  幾個月前, 阿囡晏晝出去學完琴, 響地鐵站喊到7彩話掛住我, 唔肯返屋企, 搞到我叫工人氹佢搭的士黎我公司樓下, 我陪埋佢一齊返屋企 (好彩住得近咋), 佢一見到我就攬到我實一實.  都唔知係咪個個小朋友都咁掛住媽咪呢, 定係只係我個女咁癡情呢?  我家妹妹都係好癡我, 我仲返緊工時, 工人話妹妹成日日頭喊要搵媽咪.  

原帖由 bcwong 於 09-9-18 23:47 發表
好可惜我未可以做FTM,但希望有日可以做到
沛盈成日都話想媽咪吾番工,留向屋企陪佢玩,放學接佢...甚至佢都同NC老師講tim,有時都覺得好心酸。

但升上K2好左好多,再加上今年多左妹妹陪佢,公公婆婆又陪佢玩,所以 ...

阿囡話今日做燈籠啦, 不過唔係用之前帶返去既水樽, 係用白色杯.  佢仲話今日未做完, 聽日繼續 .

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-27 19:05 發表
悅忞媽咪,

LK應該唔駛帶燈籠呀, NC就要.  阿囡早前帶左個水樽返學, 聽講係做環保燈籠.

阿囡前一個星期話學校教唱國歌, 新聞前播國歌時, 阿囡即刻肅然起敬地站起來唱, 很感興趣 , 上星期五生日會都有唱喎.  

有無劉教謙媽咪響樹呀 ?  薳然上個再上個星期五唔舒服無返學, 上星期一阿囡放學後同我講, 話劉教謙見佢病左無返學同佢講話好掛住佢喎, 真搞笑 .

妹妹九個月大啦,依家我同老公.、家姐朝早出門口時,佢會好吾捨得我哋,有時仲喊咁口,好攪笑

家姐好錫妹妹架,但當然有時都會有少少呷醋,試過專登做D BB舉動,引人注意
沛盈由上星期二開始病,因為佢氣管弱,医生叫佢今個星期都吾好上學,留係屋企休息

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-28 00:28 發表
您家妹妹幾大呀 ?  家姐仔錫唔錫妹妹呀, 有無呷醋 ?  我細囡BB時, 家姐好呷醋, 依家妹妹大左啦, 反而係妹妹呷醋, 成日打家姐.  家姐多數都錫妹妹, 因為佢鐘意做大家姐.

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話 ...

妹妹再大D, 見到您地一齊出門口, 一定仲唔捨得您地呀, 同沛盈講 返多D妹妹呀.

依家開學初期, 沛盈唔返學都唔緊要啦, 都係謹慎D好.  呢排都係寫幾隻字隻O者.  記得再返學就要幫沛盈換主題書啦.  另外, 要帶9/10前帶BUBBLES, 老師稍後會教小朋友吹BUBBLES.

原帖由 bcwong 於 09-9-28 23:57 發表
妹妹九個月大啦,依家我同老公.、家姐朝早出門口時,佢會好吾捨得我哋,有時仲喊咁口,好攪笑

家姐好錫妹妹架,但當然有時都會有少少呷醋,試過專登做D BB舉動,引人注意
沛盈由上星期二開始病,因為佢氣管弱,医生 ...

YUKI媽咪,

您幫我地 吓YUKI啦, 今朝見到YUKI, 佢好乖& 正經咁企定定叫我地AUNTIES 早晨, 真係好抵讚.  我帶左口罩, 佢都認得我呀.  請您幫我同YUKI講薳然媽咪見到佢好開心呀.

薳然媽媽,

你囡囡真係好癡你, 我囡囡就無咁樣. 係唔係你之前份工太忙, 好夜放工.

其實我囡囡每日放學後我都要佢睡覺. 聽講話午睡對小朋友好好嫁. 跟住就去學野. 返來沖涼食野. 佢食野好慢. 由6點幾食到8點幾. 我放工食完野重要等好耐佢先食完. 9點半就去睡. 我嫌佢平日太少時間同我玩. 星期六日就全部俾晒佢.

其實我都覺得IP CAM對我同囡囡好重要. 我係公司隨時可以見到佢. 佢唔識做公課時重可以問我. 佢知道我睇住佢. 好似距離近好多. 佢有時會特登大叫媽咪同我玩. 有IP CAM 我就好似係屋企一樣.

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-28 00:28 發表

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話 ...

eugenie-mama,

係呀, IP-CAM真係好好多呀, 不過我開左PCXX 既視察易之後, 先推出IP CAM, 所以我都無用過呀.  查實對我來說就算有IP CAM都可能無咩用, 因為我之前響公司真係忙到7彩(有時開會開足一日, 無辦法, 公司風氣係咁), 我已經好多時都MISS左阿囡D CALL.  對我來說, 之前真係夜放工(8點左右, 不過對其他人黎講可能又覺得唔係太夜既), 阿囡週不時打黎話我咁夜仲未放工, 我又要急急腳打的走人, 每日放工都尚有好多野未處理好, 個心又掛掛, 返到屋企又要拿拿臨沖涼食飯, 同阿囡做功課 & 又SET左目標9點前陪瞓, 每日都要咁去追時間, 真係好辛苦.  最幣就係個人又變得無咁有耐性, 記得NC學期尾日日同阿囡做功課時, 實拗交, 因為佢眼瞓時, 我又攰, 大家都唔好受.  

您囡囡肯瞓晏覺真好啦.  我無做工之後, 試過幾次放左學第一時間同佢一齊瞓個短覺 (我自己都好眼瞓 ), 都OK, 真係精神D, 佢心情又好D.  之前阿囡唔肯瞓晏覺架, 若果咁好彩佢有瞓晏覺(工人通常由佢瞓成1.5HR先整醒佢), 晚上又要搞到成10:30至瞓得著, 我唔想佢咁夜瞓, 因為D專家話10:00後生長激素最強, 所以我點到唔想佢夜瞓.  我最近幫佢安排全部野響平日EARLY AFTERNOON學(離開屋企, 唔好嘈住妹妹瞓覺), 所以都無得瞓晏覺囉, 不過目標要佢8:30 PM瞓, 希望佢都有充足睡眠.

您囡囡食飯由六點食到八點, D飯餸咪凍哂囉 ?

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-29 16:59 發表
薳然媽媽,

你囡囡真係好癡你, 我囡囡就無咁樣. 係唔係你之前份工太忙, 好夜放工.

其實我囡囡每日放學後我都要佢睡覺. 聽講話午睡對小朋友好好嫁. 跟住就去學野. 返來沖涼食野. 佢食野好慢. 由6點幾食到8點幾. 我放 ...

Hiya,

My bb said she likes to go ice skating with her NCD friends, ice skating gathering in Oct for last year's NCD am, anyone interested?

我係鎧雯媽咪呀, 升了LKC 真係唔多識人, NCD的聚會記得預埋我呀, 溜冰好岩雯雯架,

[email protected]
‹ 上一主題|下一主題