用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2009 - 1C 班 請進
樓主: rebeccalo
go

2009 - 1C 班 請進 [複製鏈接]

原帖由 safarimama 於 09-9-21 15:24 發表
旅行果日我都抽倒做義工!!  

好野, 我仲驚驚地到時唔識人好悶, 家下有你地陪, YEAH~

hi rebeccalo,
Hazel 而家好乖呀, 老師仲選了她做班長, 你可以安心啦
原帖由 rebeccalo 於 09-9-21 14:01 發表

我都係 , 都時見la .
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-23 16:04 發表
hi rebeccalo,
Hazel 而家好乖呀, 老師仲選了她做班長, 你可以安心啦   

THANK YOU , 希望可以KEEP 住 LA ,

醒目開學勳章

回覆 1# rebeccalo 的文章

你地有無收到補課通告 ??
HAZEL 收到英文補課通告 , 好奇怪 ,要買一本GAMMER 書 .自問HAZEL英文底O.K .而考劍橋英語STATER 有15個盾牌 .都吾知点解 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-9-23 22:42 發表
HAZEL 收到英文補課通告 , 好奇怪 ,要買一本GAMMER 書 .自問HAZEL英文底O.K .而考劍橋英語STATER 有15個盾牌 .都吾知点解 ?

GRAMMAR書唔係上課果本?

醒目開學勳章

原帖由 Mcada 於 09-9-24 07:53 發表

GRAMMAR書唔係上課果本?

吾係 , 要自行再購買另一本 .

我都知hazel係一間英文好勁嘅幼稚園畢業, 嘩!仲考到starter15盾, 應該英文底好好. 可能她比較文靜,所以老師想俾多d時間看看她. 有學校嘅專科英文老師補吓, 好過係出面搵, 而且我估唔洗錢 (要都應該超平), 其實真係幾好喎! 何妨一試呢!! 我估老師一定很關心hazel, 放心吧!
話時話, 如果學校有英文興趣班,我都想俾阿女參加, 學校教嘅一定好d!!

原帖由 rebeccalo 於 09-9-23 22:42 發表

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-24 13:30 發表
我都知hazel係一間英文好勁嘅幼稚園畢業, 嘩!仲考到starter15盾, 應該英文底好好. 可能她比較文靜,所以老師想俾多d時間看看她. 有學校嘅專科英文老師補吓, 好過係出面搵, 而且我估唔洗錢 (要都應該超平), 其實真係幾 ...

收到英文老師電話 , 話女女問呿問題 吾好識 答 ,講又吾清楚 , 要比 d時間識應 .,所以要 上英文補吓囉 ,重話每班得3個位 , hazel 係後補位.我覺 得女女比較慢熱 ,又沒有同班幼稚園同學 ,無人同玩, 吾習慣小學生活 ,等等 .剛剛先開始吾喊 ,而且女女話吾留校 ...好煩...
補英文吾洗錢

如果hazel真係好抗拒, 你要同老師研究吓嘞.
hazel咁可愛, 好快會識到朋友架啦, 唔洗擔心... 阿女如有時間(佢要上上落落), 小息都會搵hazel玩, 佢話之前都有同hazel拖手仔, 但近日hazel當了班長, 佢小息要擇名同衛持"治安", 所以比較少見到她了.
原帖由 rebeccalo 於 09-9-24 17:33 發表

收到英文老師電話 , 話女女問呿問題 吾好識 答 ,講又吾清楚 , 要比 d時間識應 .,所以要 上英文補吓囉 ,重話每班得3個位 , hazel 係後補位.我覺 得女女比較慢熱 ,又沒有同班幼稚園同學 ,無人同玩, 吾習慣小學生活 , ...

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-24 18:27 發表
如果hazel真係好抗拒, 你要同老師研究吓嘞.
hazel咁可愛, 好快會識到朋友架啦, 唔洗擔心... 阿女如有時間(佢要上上落落), 小息都會搵hazel玩, 佢話之前都有同hazel拖手仔, 但近日hazel當了班長, 佢小息要擇名同衛持" ...

有同老師 講過 , 呿話比d時間識應 ..我都無計 .
多謝地

回覆 1# rebeccalo 的文章

c 班媽咪,
請問知唔知今日英文writing功課的句子同生字每個要寫多少次呢?

Hi, 我個女都係1c架! 呢排多野做無上來, 原來個個已經好多交流啦! 我都想知今日英文是否只係寫一次(我個女話既) 點解會只係一次, 好懷疑呀....

hi wingmum,
我個女都係咁講.... 佢話句子寫一次, 生字寫兩次.我好懷疑地問多佢幾次, 佢就話"係掛"! 激c!
原帖由 Wingmum 於 09-9-28 17:45 發表
Hi, 我個女都係1c架! 呢排多野做無上來, 原來個個已經好多交流啦! 我都想知今日英文是否只係寫一次(我個女話既) 點解會只係一次, 好懷疑呀....

回覆 1# safarimama 的文章

請問1C今日常識的功課做W.S外還有什麼??

昨日我個女手冊寫常識好似只係有worksheet, 之後就寫咩常識評估, 應該無野做掛! 英文佢就話一次, 我話生字寫一次一行好似有好多位剩, 我就叫佢不如寫兩個啦, 當練習都好(其實係信safari多過信佢, 真裒....)

hi wingmum,
safari 都唔係好信得過....佢話寫兩次嘅理由是....寫多咗都唔洗改正, 但寫少就要被話做漏..!
原帖由 Wingmum 於 09-9-29 10:04 發表
昨日我個女手冊寫常識好似只係有worksheet, 之後就寫咩常識評估, 應該無野做掛! 英文佢就話一次, 我話生字寫一次一行好似有好多位剩, 我就叫佢不如寫兩個啦, 當練習都好(其實係信safari多過信佢, 真裒....) ...

hi, safarimama,
safari 真係講得好有道理!醒目!

阿auntie你真係nice....佢醒就唔洗估估吓啦! btw, 你囡囡叫咩名呀? 唔知我地個女有冇一齊玩呢?
原帖由 Wingmum 於 09-9-29 11:35 發表
hi, safarimama,
safari 真係講得好有道理!醒目!

hi safarimama,
我個女叫Toby, 聽佢講全班最早返學既係紫沁, 第二個就係佢, 佢話佢坐係天恩, 紫沁前面, 你問下你個女知唔知邊個?

醒目開學勳章

原帖由 Wingmum 於 09-9-29 15:09 發表
hi safarimama,
我個女叫Toby, 聽佢講全班最早返學既係紫沁, 第二個就係佢, 佢話佢坐係天恩, 紫沁前面, 你問下你個女知唔知邊個?

你好, 我係紫沁媽咪, 係呀 ! 囡囡係全班最早返學 , 而旦話同toby係好朋女 . 係呀 . 旅行當日我係義工,重係課室同你女女影咗D相, 你要的話你比e-mail 比我. 我send比你 .
‹ 上一主題|下一主題