用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(48網邊間好)
樓主: 峰俊
go

2010-2011(48網邊間好) [複製鏈接]

原帖由 峰俊 於 09-8-19 17:52 發表

oh,i see,佢返公文學什麼?(中/英/數)
我2個仔仔返公文學math,係因為哥哥自己好鍾意,而細佬話要同哥哥一齊。我諗緊俾唔俾佢倆學埋ENG

我囝囝k2 學數學, k3學英文, 剛剛7月學埋中文.
因為搬到藍田, 屋企近公文, 同埋藍田lee間我覺得幾好. 所以係公文學晒中,英,數, 唔洗煩.

原帖由 dorismama 於 09-8-19 23:56 發表
HIN2003,
幫朋友問, 你的小朋友幾點上落校車, 佢住秀茂坪, 出年想報你的小朋友讀的學校呀!謝謝!

而家都未confirm新學期時間, 舊年藍田都要7:00上車, 4:15落車, 上課時間 8:10-3:15 即車程約1 hr.
不過學校校車真係做得麻麻. 上落站唔多, 未必係屋企樓下. 如果你朋友想報, 真係要早d check 清楚.

原帖由 dorismama 於 09-8-19 23:59 發表
有些學校的車線係會配合課外活動的, 即有兩班車, 如當有課外活動, 可遲一班校車走, 你可留意埋呢樣呢~

我仔仔學校只有一班車,所以未能配合到課外活動。

原帖由 HIN2003 於 09-8-20 09:35 發表

我囝囝k2 學數學, k3學英文, 剛剛7月學埋中文.
因為搬到藍田, 屋企近公文, 同埋藍田lee間我覺得幾好. 所以係公文學晒中,英,數, 唔洗煩.

我仔仔都係藍田讀,我都考慮緊俾佢返埋英文。

原帖由 bebe2004 於 09-8-20 09:48 發表
HIN2003

您好, 我住曉麗苑, 我都想報公文, 因為老師話我個女心散, 不夠集中力

另外, 依家您有無心儀小學

我唔知觀塘d centre 點. 我只係覺得藍田個間ok! 觀塘去藍田mtr好似遠左d. 不如你check吓觀塘d center.
心散有好多方法, 如多玩多d拼圖, 學吓彈琴.
我囝囝今年9月升小一啦, 讀九龍塘基華, 係我地心儀小學.
你住觀塘/秀茂坪個邊, 問MorriDad 會清楚d, 我見佢d post分析得幾詳盡. 藍田我只知道李兆強"谷" 派位成績好, 循道活動d, 但派位都好好.

原帖由 bebe2004 於 09-8-20 10:07 發表
hi, 峰俊

依家您有無心儀小學

Hi, BeBe
我諗緊聖馬太或者官立(秀明道),你點ar

大家好...

好多人都話藍循好, 我補習ge經驗就覺得, 藍循同李兆強有一段頗大ge距離...

請問你補習補那一級?
我知道三年級開始, 會分精英班, 副精英班同三班普通班, 不知程度會否不同?

原帖由 latte55178 於 09-8-20 11:32 發表
大家好...

好多人都話藍循好, 我補習ge經驗就覺得, 藍循同李兆強有一段頗大ge距離...

原帖由 dorismama 於 09-8-20 12:40 發表
請問你補習補那一級?
我知道三年級開始, 會分精英班, 副精英班同三班普通班, 不知程度會否不同?

dorismama,

返完學校嗱!

醒目開學勳章

原帖由 latte55178 於 09-8-20 11:32 發表
大家好...

即係藍循同 李兆強無得比 ??
咁知唔知聖愛德華好唔好呢 ??

佢地2個都係升三年級

藍循ge 小朋友, 全級考中游
中英文好差, 連fat, thin.....之頖都唔識

李兆強ge, 全級考包尾10名, summer 要日日返學上補底班
佢係醒目ge, 中英文理解能力都好好, 俾一篇 (around 150 words) ge 英文佢, 佢可以知道每一段ge main idea 係咩, 識ge 生字都好多, information, opinion 都識

所以我覺得藍循好一般

原帖由 rolandbb 於 09-8-20 14:54 發表

即係藍循同 李兆強無得比 ??
咁知唔知聖愛德華好唔好呢 ??

haha, 我o係聖愛德華grad
好冇...講成績, 梗係冇李兆強啦
佢近幾年成績應該進步左...
不過我知道, 聖愛德華個syllabus 唔易ga
因為佢英文冇textbook ( 我唔知高年班有冇)
係用故仔書
可能因為咁, 佢地d grammar 較弱啦
升中派位係點我就真係唔sure,
我諗around 1/3 band 1

yes ar!
今日返完啦! 阿女鍾意學校, 好安慰呀!

原帖由 HIN2003 於 09-8-20 12:47 發表

dorismama,

返完學校嗱!

latte55178,

多謝你提供的資料, 幸而我的女女已懂fat and thin, 中文閱讀能力也算OK, 希望她不會是該校的中游吧!

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生參加派位, 可能藍循那位會派得比兆強那位好吧(基於全級排名, 如有錯誤, 請指正!)! 當然, 書讀得好一世受用, 但是小朋友同大人都幾辛苦!
因為我有兩位小朋友, 擔心會double辛苦, 所以最終都係揀了藍循, 同埋我buy佢宗教同德育的部份做得較多(我自己是基督徒), 也是希望小朋友將來讀唔成書都可以做個有品的人! 學習方面, 學校的政策是補底不封頂, 即給予基本要有的課程予小朋友, 但如小朋友有能力多學一些, 學校也有空間給小朋友再進階地學, 聽現任的家長說今年開始, 小一多了一位助理協助英文教學, 希望學生能多些機會參與課堂, 想必學校也在不斷在做配套提升競爭力吧!

原帖由 latte55178 於 09-8-20 18:28 發表
佢地2個都係升三年級

藍循ge 小朋友, 全級考中游
中英文好差, 連fat, thin.....之頖都唔識

李兆強ge, 全級考包尾10名, summer 要日日返學上補底班
佢係醒目ge, 中英文理解能力都好好, 俾一篇 (around 150 words) g ...

原帖由 dorismama 於 09-8-21 00:27 發表
latte55178,

多謝你提供的資料, 幸而我的女女已懂fat and thin, 中文閱讀能力也算OK, 希望她不會是該校的中游吧!

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生 ...

dorismama,

我相信latte55178, 所講只係個別事件, 不用擔心.
個個都知道李兆強係比較"谷", 所以課程相對會深d. 但小朋友同家長都會好辛苦. 如果有d小朋友追唔到, 就會變成陪太子讀書. 寧可讀一間活動+愉快學習, 成績keep到前5-10名, 已經好好.
不過如果小朋友有能力+家長有時間配合, 真係可以一試.

原帖由 dorismama 於 09-8-21 00:27 發表
latte55178,

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生 ...

Hi, dorismama & Hin2003
又係我啊,想問吓因為我有2個仔仔,如果選同一間小學係唔係會派埋一齊嘅???

原帖由 峰俊 於 09-8-21 12:16 發表

Hi, dorismama & Hin2003
又係我啊,想問吓因為我有2個仔仔,如果選同一間小學係唔係會派埋一齊嘅???

峰俊媽,
你係TWINS OR 大細仔?
我見到填表時, 有一項係填TWIN GE資料, 我諗應該會一齊派. 如果係大細仔,到細佬自行階段填表, 有哥哥讀緊, 應該係必收生.

‹ 上一主題|下一主題