用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 豎琴
樓主: cpmummy
go

豎琴 [複製鏈接]

pooh_pooh
唔該晒.

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-12-5 08:01 發表
我女個老師在尖沙咀, 私人教授! $300, 45min
佢好有心機, 好nice!
http://era-central.blogspot.com/

回覆 31# Era 的文章

Era,

我知道在灣仔有兩間, 一間是Hxxx Chamber, 另外一間是 Hxxx Services, 不知道在這裡可不可以post他們的website出來, 但是你應該可以在internet找到。
可是他們的學費比較貴, 不過他們的好処是可以租琴, 你可以先租琴, 看看你的孩子有沒有興趣才考慮買不買琴。

louis媽,

係阿!我最後買了camac, 因爲她喜歡。
我的小朋友也學得不錯, 比我想像中好,之前在她大概四五歲的時候自己教她鋼琴, 但是無論我幾耐心地教, 她什麽也不明白的,我只好放棄。 希望不用逼她去學和心信終有一天她自己會喜歡音樂。
現在她chose豎琴, 雖然不是鋼琴, 但我也很開心。

她的豎琴老師提議她考2級試, 我本來不想考, 亦沒有想過考, 但是自己再想想, 我應該相信老師和對我的女兒有信心, 要練應該是我自己的脾氣。我還是定報了。

“大仔上年年頭開始學豎琴,今年4月考了2級豎琴有132分,下年再考 ,會不會太密??“ -- 你要看他會不會花太多的時間去練考歌?還有沒有時間去練其他的歌。

cpmummy
唔該晒你既資料.唔洗post條link啦,因為之前都有望過呢兩間,當時又係睇落去覺得都算貴囉.當然學樂器又真係幾貴既玩意既. 買琴都唔係最貴,係學費就要不停咁支出啦.

原帖由 cpmummy 於 09-12-7 14:10 發表
Era,

我知道在灣仔有兩間, 一間是Hxxx Chamber, 另外一間是 Hxxx Services, 不知道在這裡可不可以post他們的website出來, 但是你應該可以在internet找到。
可是他們的學費比較貴, 不過他們的好処是可以租琴, 你可以先租 ...
http://era-central.blogspot.com/

era

你小朋友幾大呀, 我都想比我女學, 不如大家一齊做下資料搜集交流下

哈爾濱
我囡囡而家仲未夠3歲半呀,不過想搵定多d資料先,到時佢ready就可以即刻知去邊度學好呀麻.
你囡囡又幾大呀?

原帖由 哈爾濱 於 09-12-7 14:54 發表
era

你小朋友幾大呀, 我都想比我女學, 不如大家一齊做下資料搜集交流下

e~~~~~差唔多wor, 我女4歲lar

佢e家學緊琴, 我都係打算下年or遲多一年比佢學law
原帖由 Era 於 09-12-7 14:57 發表
哈爾濱
我囡囡而家仲未夠3歲半呀,不過想搵定多d資料先,到時佢ready就可以即刻知去邊度學好呀麻.
你囡囡又幾大呀?

我囡囡乜都未學過呀,係自己玩下piano,但佢話唔鐘意piano喎.又得閒摸下cello,佢話鐘意,不過都未正式學過.

我睇過一d班,ymca有,之前係同hxxp chaxxer合作,以前4歲可以報,最近見改左5歲先可以.
仲有音樂x莊都有,4歲就可以,但係要夠人開班先得.

原帖由 哈爾濱 於 09-12-7 15:04 發表
e~~~~~差唔多wor, 我女4歲lar

佢e家學緊琴, 我都係打算下年or遲多一年比佢學law

還有一間琴行在山林道, 他們叫博x, 我記得他們可以自組親子/ 兩人一班, 學費也跟在灣仔學差不多, 但是如果你是住在九龍那在Jorden學琴會比較方便。
聽説在奧運的青X琴行也有的學竪琴, 但是我沒有問過不知道詳情。

原帖由 Era 於 09-12-7 13:56 發表
louis媽
我都知版規呀,不過當時真係試左好多次,都pm唔到,成日彈左叫我響選項度要唔知點做既句子出來,激到我cc下,所以先要響呢度問啫.反而覆pm就冇問題喎.

想問下而家你囝囝係咪學緊lever呀?通常會幾時先 ...

囝囝係咪學緊lever呀?
YES呀

通常會幾時先轉pedal呀?
我未想呀,太遙遠,等大仔肯定學得長久才考慮....
現在功課,活動越來越多.唔知上到中學還有沒有時間練琴.

cpmummy
唔該晒你既資料.等我又得閒look look先.
原帖由 cpmummy 於 09-12-7 17:22 發表
還有一間琴行在山林道, 他們叫博x, 我記得他們可以自組親子/ 兩人一班, 學費也跟在灣仔學差不多, 但是如果你是住在九龍那在Jorden學琴會比較方便。
聽説在奧運的青X琴行也有的學竪琴, 但是我沒有問過不知道詳情。 ...

louis媽
我見皇家試8級既考試範圍都有分level同pedal喎,咁如果一個人考左8級,不過都係用lever啫,咁佢轉pedal果時,會唔會又考多次呀?如要,由幾多級開始再考呀?
其實轉pedal要用多幾多時間呀?(當然我都明個個既資質唔同既.)
(好多問題,唔好意思. )

原帖由 louis媽 於 09-12-7 19:28 發表

囝囝係咪學緊lever呀?
YES呀

通常會幾時先轉pedal呀?
我未想呀,太遙遠,等大仔肯定學得長久才考慮....
現在功課,活動越來越多.唔知上到中學還有沒有時間練琴. ...

era,

唔好意思呀,我不是太清楚pedal

簽名被屏蔽

Ming 2,
請問在那裏考試呢? 因爲看見regulation考生要自己安排考試場地。

簽名被屏蔽

sorry, 有點不明白, 爲什麽要有piano and harp? 只有harp就不能作爲考試場地嗎?
不過我大多數會請老師幫手, 因爲我怕我的家不夠清靜。

簽名被屏蔽

really?我仲以爲aural test用harp。。。謝謝解析。

唔該晒呀,解釋得好清楚,明白啦.
原來自己搵地方考咁得意呀,咁都幾好喎.
原帖由 ming2 於 09-12-9 09:53 發表

其實學唔學pedal harp就睇番你個人要求啦...如果想買樂團0既就一定係要學pedal harp架啦...因為concert(orchestra concert)十居其九都係用pedal harp (我未見過人用lever harp)..以前五級以上就只有pedal harp可以 ...
‹ 上一主題|下一主題