用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mikowong
go

09/10 K1 classmates [複製鏈接]

升小一嘅資料,我影低左,同大家分享吓:

培基      18%
沙田圍呂明才      9%
浸大王錦輝         6%
保良局蕭漢森    6%
培僑        4%
男拔       4%
浸信會呂明才     4%
國際優質音樂    4%
沙田祟真            4%
梁鉅鏐               4%
喇沙         3%
蔡繼有    3%
馬鞍山循道       3%
大埔田家炳       3%
啟思         3%
九龍塘官立       3%
女拔         1%
其他        18%

回覆 41# maths 的文章

good....THANKS

大家好.原來呢度多左呢個topic ,好耐冇入來添.

我囝囝由pg讀到k3,啱啱升左小一啦.而家囡囡就k1,讀gc1.

flash card係耐唔中就會放左入書包,不過好似暫時仲未有.

dinner
Nice to meet you.我地係同班既.
http://era-central.blogspot.com/

想補充一下...其實好多人係pg升上來架,我地班都唔少,第一日返學,大部分都係舊面孔.
http://era-central.blogspot.com/

Good to have one more mother join our topic.

Era,
Your son is from HKPS? you must know more about HKPS than us. Appreciate if you can share more.....

Thanks Math for the info.....it helps....

原帖由 maths 於 09-10-2 14:45 發表

培基      18%
男拔       4%
沙田祟真            4% ...

msquare
What do you want to know? I'll try my best to answer but some information may change such as the pg start to write the numbers 1,2,3...etc. My son did it in K1.
原帖由 msquare 於 09-10-2 16:35 發表
Good to have one more mother join our topic.

Era,
Your son is from HKPS? you must know more about HKPS than us. Appreciate if you can share more.....

又答番之前關於英文既野先.
囝囝學左phonics,的確好有用,之前我冇特別叫佢默書,但係而家上到小學,溫默書真係好快.
不過當然響幼稚園既時候,係要同佢睇書既,睇果時佢要一路自己拼,熟左先會隨時用到.

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-10-2 14:45 發表

培基      18%
男拔       4%
沙田祟真            4% ...

maths,

多謝你的分享, 真係有好多派到培基喎.

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-10-2 16:54 發表
msquare
What do you want to know? I'll try my best to answer but some information may change such as the pg start to write the numbers 1,2,3...etc. My son did it in K1.

hello era,

好耐無同你傾計勒.  你仔仔番小學適應嗎 ?  
phonics 真係幾有幫助啊.  pg 開學幾耐開始寫1,2,3呀?

Monkey05
你好,我都好耐冇響呢邊,因為人流太少啦.
囝囝返得都算開心啦,佢地有好多唔同既長,佢就分左做班長,所以咪又要扮乖d囉.個好處就係起碼上堂都唔點講野啦.佢最近先講起,話響幼稚園日日俾人鬧,而家上左小學,冇乜點俾人鬧喎.我解俾佢聽,係佢識得控制,唔再多口,咁咪冇人鬧囉.
佢亦都幾適應啦,功課大部分都可以自己攪掂.不過因為開左學冇耐就停左一個星期課,所以默書都delay晒,咁咪好似完全唔辛苦囉.

pg唔記得幾時開始寫啦,好似係下學期既事啦,係突然有日話要做功課,嚇親我,以前冇架麻.
原帖由 monkey05 於 09-10-3 16:12 發表

hello era,

好耐無同你傾計勒.  你仔仔番小學適應嗎 ?  
phonics 真係幾有幫助啊.  pg 開學幾耐開始寫1,2,3呀?

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-10-5 09:34 發表
Monkey05
你好,我都好耐冇響呢邊,因為人流太少啦.
囝囝返得都算開心啦,佢地有好多唔同既長,佢就分左做班長,所以咪又要扮乖d囉.個好處就係起碼上堂都唔點講野啦.佢最近先講起,話響幼稚園日日俾人鬧,而家上左 ...

era,

叻仔呀, 做左班長.  係呀係呀, 一定會乖曬, 佢番得開心就好囉, 又自動波搞掂學校d 野, 真係算係咁.  我都想我呀仔將來可以咁. 入到你仔仔而家呢間就仲好, 仲有幾年比我呀仔努力.  

你仔仔是一個愛說話我小朋友嗎 ? 所以以前幼稚園老師成日話佢.  

如果pg下學期有功課都可接受.  寫少少簡單的我也不反對.

monkey05
囝囝勁鐘意傾計,之前佢地班有3個男既,好friend,口唔停既.所以俾人日日鬧,我囝囝細膽,都好快就開始收聲啦.之後連老師鬧第二個,佢都自動喊埋一份啦.
原帖由 monkey05 於 09-10-5 14:18 發表

era,

叻仔呀, 做左班長.  係呀係呀, 一定會乖曬, 佢番得開心就好囉, 又自動波搞掂學校d 野, 真係算係咁.  我都想我呀仔將來可以咁. 入到你仔仔而家呢間就仲好, 仲有幾年比我呀仔努力.  

你仔仔是一個愛說話我小 ...

Era,
which primary school your son studying now?

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-10-5 15:19 發表
monkey05
囝囝勁鐘意傾計,之前佢地班有3個男既,好friend,口唔停既.所以俾人日日鬧,我囝囝細膽,都好快就開始收聲啦.之後連老師鬧第二個,佢都自動喊埋一份啦.
...

你囝囝好可愛, 老師鬧佢個fd,佢都喊埋一份.  
e, 咁老師都幾嚴喎.

msquare
響上面果個list入面算係[其他],響南昌站隔離既一間男校.
原帖由 msquare 於 09-10-5 17:14 發表
Era,
which primary school your son studying now?

monkey
邊係呀,佢以為人地鬧緊佢呀!!!
原帖由 monkey05 於 09-10-6 14:52 發表

你囝囝好可愛, 老師鬧佢個fd,佢都喊埋一份.  
e, 咁老師都幾嚴喎.

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-10-7 10:41 發表
monkey
邊係呀,佢以為人地鬧緊佢呀!!!

era,

開始諗細女升小既部署未呀?

Era,

WAH,....where you live? go to Nam Cheung study...so far away wor....

monkey05
一直都有諗架,但係我仲未清楚佢既能力,真係好難諗呀.
如果有間似哥哥咁上下類型既女校就好啦,可惜係冇既.
再遲少少咪又係睇下可唔可以儲下d cert咁囉.
原帖由 monkey05 於 09-10-8 14:05 發表

era,

開始諗細女升小既部署未呀?
‹ 上一主題|下一主題