用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇後悔比仔女讀IS?
樓主: cuteb
go

有冇後悔比仔女讀IS? [複製鏈接]

回覆 2# babyoush 的文章

I read a book teaching us that we should let our children know that we always love them,but parents are always the "ruler" of the family. I think this is very important. And in fact I see IS are applying similar principle to the kids. The kids are always being respected as an individual, but on the other hand they must comply to the rules set by the school.

原帖由 cuteb 於 09-9-25 18:19 發表
好少聽家長講佢哋嘅內心感受, 可否交流吓..

我哋只係好一般、唔係富豪嘅家長, 仔仔宜家近1歲, 諗緊讀IS/local, 睇太多BK家長嘅留言, 話諗住將來讀IS就唔好讀local kind., 驚又追唔上local primary, 讀local kind.英 ...

我對仔女係ICS讀緊8年和6年斑......讀得好開心....好鐘意返學.....放假好鐘意去圖書館......我覺得ICS校風幾好.....仔女冇同學食煙...又冇鬥名牌....個個都好樸素下.....不過中文老師教得唔係幾好.......但整體上我好滿意.......

唔好意思, 插一下咀.

我同事(男人)係由細到大讀 IS, 之後 USA U
佢個女6歲, 今年入讀local名女校
唔係 $ 問題
我問佢點解
佢話其實 IS 小學係 OK
但 IS 中學, d 小朋友比較開放 ...
佢話經歷過, 唔想個女思想開放 ...

咁我話 local 都係咁啦 ...
佢話唔同, ... 好普通,
佢都話如果自己果個係仔就入 IS .... 女唔想 ....

請不要插我, 只是直講咋

HELLO康熙來了
我呀女下年升ICS小學了,都係因為覺得ICS學生好純樸好乖先俾呀女讀。想問下中文方面教得無咁好,那麼要自己教嗎?或是請補習呢?

原帖由 康熙來了 於 09-10-7 00:11 發表

我對仔女係ICS讀緊8年和6年斑......讀得好開心....好鐘意返學.....放假好鐘意去圖書館......我覺得ICS校風幾好.....仔女冇同學食煙...又冇鬥名牌....個個都好樸素下.....不過中文老師教得唔係幾好.......但整體上 ...
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

原帖由 CFaHB 於 09-10-7 11:41 發表
唔好意思, 插一下咀.

唔係 $ 問題
我問佢點解
佢話經歷過, 唔想個女思想開放 . ...

其實每個人為孩子選校, 都有唔同的原因
未必個個會講真正原因

話時話, 你同事以前讀邊間 IS?
點解會覺得 IS  "思想開放" ?
就咁話 "思想開放" 太壟統, 可唔可以講 D 實例聽下?

原帖由 康熙來了 於 09-10-7 00:11 發表

我覺得ICS校風幾好.....仔女冇同學食煙...

你又知 "冇同學食煙" ? 見唔到就當冇 ?
大佬, 學生唔食煙, 係好基本, 唔係賣點.

原帖由 nintendo 於 09-10-7 12:38 發表

其實每個人為孩子選校, 都有唔同的原因
未必個個會講真正原因

話時話, 你同事以前讀邊間 IS?
點解會覺得 IS  "思想開放" ?
就咁話 "思想開放" 太壟統, 可唔可以講 D 實例聽下? ...

你真係不愧為 "國際學校打手".

我不會插你,只想插你個同事。
讀咁多書仲有d咁o既思維:
"佢都話如果自己果個係仔就入 IS .... 女唔想 ...."
有d咁o既家長,祝佢個女好運。
唔好意思, 插一下咀.

唔係 $ 問題
我問佢點解
佢話經歷過, 唔想個女思想開放 . ...

唔好意思, 插一下咀.

唔係 $ 問題
我問佢點解
佢話經歷過, 唔想個女思想開放 ...

咁我話 local 都係咁啦 ...
佢話唔同, ... 好普通,
佢都話如果自己果個係仔就入 IS .... 女唔想 ....

請不要插我, 只是直講咋

I do not agree that IS are more 思想開放. But really do not want to discuss further. I think he has rights to believe what he wants to believe.

And, even based of this twisted assumption, I do not quite understand the logic of your colleague. If 思想開放 is not want he likes, why would he not mind putting his son in an IS? Should boys be protected as much as well?

For me, if there is a value that I do not agree to, both my son and daughter would be kept away from it.

原帖由 Reximom 於 09-10-7 14:14 發表

真係笑爆嘴, 人地個同事係以過來人身份講佢既經驗. 夠膽死話人believe what he wants to believe, twisted assumption. 明明咩叫經驗呀? 即係experience呀, 發生左架啦, 仲believe, assumption!

請問你d仔女幾 ...

我都知妳鍾意係度發炮,但以我有限o既智慧就解讀唔倒almom's viewpoint 有乜可以俾妳大做文章?
唔該妳睇清楚上文下理先發炮啦!
好似妳係度亂發炮,係發生o左呀,但我係唔認同妳o既行為,唔得咩?

communication problem existed is because the children in traditional primary school are too young to speak good english

i think the problem will be solved very soon when all of them grow up

我儿子是year 1学生。最近的phonics功课是把某个字母开头的词画出来。比如,列出以s开头的单词,把它们画出来。我的儿子很喜欢做这样的作业。我也觉得这样很好,鼓励孩子动脑筋,能引起孩子的求知欲。

我想在local学校里,可能就是老师直接把以s开头的单词写10个出来,然后让学生每个词抄写10遍。
‹ 上一主題|下一主題