用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓
樓主: carahau
go

有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓 [複製鏈接]

身高是基於遺傳及營養影响。如果是基於健康理由,為何要拔苗助長?

即使打Growth Hormone女兒是高了,她的下一代因遺傳因素,仍然是矮。

正常細胞會常分裂,癌細胞則是停分裂的自体細胞。Growth Hormone的原理是促進細胞分裂(才可長高)。

為什麽老人家較多癌症,因為由正常細胞演化成癌細胞要多個基因突變,好像集郵一般,年輕時集了一個,幾年後又集一個,到了老年集齊一套-->Cancer!!

GH 只有20多年歷史,會否增加到50-60癌症機會?是有可能的,要不要有心理陰影幾十年?若有,是否害了女兒,及其家庭?

原帖由 carahau 於 09-11-30 11:39 發表
thank you,dder

醒目開學勳章

如果醫生都講成效不大,我覺得不要打,除了金錢和時間,最要緊是小朋友的健康,而事實上小朋友的暫時身高是50以下,都不是很矮.環顧我們的身邊,都有不少的女性是這樣的身高,不如欣賞從另一角度來看,嬌小也有美態.
若只高多1-2cm而賠上了健康,真是得不償失.
這是我的意見.

請問fionlai60我阿仔都係極細粒,7歲112cm什麼徒勁可以轉介到政府小兒科...學童保健話要睇多幾年,我就是怕太遲
原帖由 fionlai60 於 09-11-25 13:45 發表

吾知你係吾係睇私家醫生,如果正常政府醫生吾會只驗血和照骨齡來決定呢個人需吾需要打針,真係要做我以上所寫果個好詳細的test,直頭要知你身體欠幾多生長激數先打得.
其實生得矮同生長激素缺乏症係二樣野,你真係要搞 ...
‹ 上一主題|下一主題