用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 有冇家長已經收到真光幼稚園(大坑)OFFER? ...
樓主: wongyld
go

有冇家長已經收到真光幼稚園(大坑)OFFER? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

no this is not true
原帖由 BabyISC 於 09-12-27 03:21 PM 發表
am class

i heard that they group all the boys to one class in the primary school.

Any mum has infromation about school bus?

醒目開學勳章 王國長老

你可以問學校, or更直接問冠忠
原帖由 coriejungfrau 於 09-12-30 04:28 PM 發表
Any mum has infromation about school bus?

多謝charlotte_mom詳細解釋呀~~

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-30 12:24 發表
更正一下
直資小學有收政府資助, under政府規定, 小朋友考到直資小學又決定註冊, 就要即時放棄政府派位(無論係已入表, 有學位已註冊, 未有學位, 等大抽獎等, 一律即時放棄)
至於私立小學, 其實政府/私校都無 ...

除了冠忠,會不會有其他媬姆車架?因聽聞冠忠的班次安排及服務態度都認真麻麻啊!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-30 17:21 發表
你可以問學校, or更直接問冠忠

醒目開學勳章 王國長老

校巴始終都要俾下面學校, 不能太過份(除非學校唔出聲唔理)
保母車就睇彩數, 我自己就中過招--同朋友一齊搵街車, 貪平(因為好近), 點知搭左無耐, 保母(即司機老婆)出去搵工, 司機發晒窮惡話為唔到本, 唔請人喇
我俾佢嚇親, 架車又無安全帶, 又無保母, 唔通由得班細路自己o係車上fing黎fing去咩?! 結果拿拿聲打去冠忠叫救命, 雖然貴d但佢都即時安排到, 好彩!
服務.....so far so good啦, 我自己睇得好簡單, 安全收費合理準時就ok喇
原帖由 tszwaibaby 於 09-12-31 08:35 AM 發表
除了冠忠,會不會有其他媬姆車架?因聽聞冠忠的班次安排及服務態度都認真麻麻啊!

hello, charlotte mom

why u didn't used the school bus ? they showed the route of school bus during the day of interview, it cover quite a lot of area. will it take long time to travel or just do not cover your area, or really bad ?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-31 10:12 發表
校巴始終都要俾下面學校, 不能太過份(除非學校唔出聲唔理)
保母車就睇彩數, 我自己就中過招--同朋友一齊搵街車, 貪平(因為好近), 點知搭左無耐, 保母(即司機老婆)出去搵工, 司機發晒窮惡話為唔到本, 唔請人喇
我俾佢 ...

醒目開學勳章 王國長老

哦, 因為我貪平lor(我住山腳咋, 搭唔搭都得架).........結果出事了
原帖由 BabyISC 於 09-12-31 11:54 AM 發表
hello, charlotte mom

why u didn't used the school bus ? they showed the route of school bus during the day of interview, it cover quite a lot of area. will it take long time to travel or just do not  ...

想問0下大家認為好唔好搬呢...

阿囡收0左讀下午... 我0地而家住緊奧運站附近. 叫做唔算遠唔算近... 當時都係打算搬過海... 但係呢排0的樓升到0甘, 真係買唔過...

但係據聞保姆車只在上午有街車, 而下午係無車0既. 0甘我0地應否堅持搬呢?  請各位比0的意見...

"但係呢排0的樓升到0甘, 真係買唔過..."

"奧運站附近" 升得咪仲勁, 高買高賣啦, 校車費同時間都抵銷返...

原帖由 hihicathk 於 10-1-4 00:22 發表

阿囡收0左讀下午... 我0地而家住緊奧運站附近. 叫做唔算遠唔算近... 當時都係打算搬過海... 但係呢排0的樓升到0甘, 真係買唔過...

但係據聞保姆車只在上午有街車, 而下午係無車0既. ...

回覆 2# hihicathk 的文章

吓 !!! (大坑)真光幼稚園本身都好唔就腳....您住緊奧運站附近....返學未要成個鐘....當您MTR到 CWB 轉11 BUS...最慘係您每日都要等放學.....唔係一來一回都無曬時間啦.....我支持您搬囉.....北角or太古咪平少少囉 ??

如果你真係想搬, 方便小朋友番學, 你都仲有半年時間。
我都贊成, 高買高賣, 但你亦可考慮賣左樓後先租樓, 樓價下年應該會跌, 到時再考慮買都ok丫。況且我個人黎講認為未住過o個區, 未住過該屋苑/大廈, 就咁買落黎, 好冒險, 買衫都要試過啦, 何況幾百萬買層樓? 純粹個人意見...

原帖由 hihicathk 於 10-1-4 00:22 發表

但係據聞保姆車只在上午有街車, 而下午係無車0既. ...

The property price is crazy in HK island. even you sold out you flat doesn't mean that you can buy back a suitable one in HK side.
I'm now also Headache about this.

我都贊成租住先,我自己之前都係新界住,依家租住北角先,當然租金都唔平ga,不過都想睇定D先!

我住土瓜灣,想問下有冇媽咪知邊度可以搵到保姆車既資料?

醒目開學勳章 王國長老

係, 港島d樓貴到...........尢其住開tko, 百零萬已經有晒club house咁, 港島區真係好難揀得落手......
太古唔平架! 藍籌嘛! 聽聞當年sars, 企得硬既只有美孚同太古城, 柴灣就平d, 有d都唸得過架
先租後買都ok wor! 其實過一過海, 唔好講時間, 就講錢, 都over $1000啦! 搬左可能有著數tim呀
原帖由 cmarcus 於 10-1-4 11:31 AM 發表
The property price is crazy in HK island. even you sold out you flat doesn't mean that you can buy back a suitable one in HK side.
I'm now also Headache about this.

請問有無媬姆車經上環返真光?請提供資料!謝!

我地住荃灣, 大坑收左, 不過真係唔知搬唔搬好.

我個女都入咗真光上午校...不過我住將軍澳..都係要諗搬唔搬好...而且我無請工人..我又番工..唔知應該點安排好....聖羅撒上午校同又一村都收咗...依家仲等緊聖paul..消息; 就決定揀港島或者係九龍...

原帖由 lafayette 於 09-12-21 15:14 發表
嘩! 你朋友真係好有誠意喎, 但係想問下, 11, 12月細囝/囡係咪一定唔收?

大坑真光我就唔 sure, 但我阿女係dec07細女,堅道真光收左佢讀上午班,我問過,佢話同樣可以升讀大坑真小,所以Maybe大坑真光都會收細b?
‹ 上一主題|下一主題