用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生
樓主: Martin媽咪
go

全港直資中學, 那一間會收 band 3 生 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我自己觀察, 雖然唔算係好乖既學生(呢個年紀既男仔都係牛牛地架喇 ), 亦算合格啦, 起碼無當街攪事食煙講粗口果d
可能ats o係香港仔區黎講, 唔算係學術太強, 多人爭既學校, 所以俾人感覺就.............我有個舊同事都係ats畢業, 之後去左外國讀書, 而家雖然唔係則師, 不過都一路進修, o係建築方面發展做個project manager咁啦
仲有一樣minor野, 由於"本地人"都知ats有個花名叫animal training school, 所以d學生/畢業生一提起個校名總係尷尷尬尬咁
原帖由 chunheimama 於 10-3-9 08:42 PM 發表

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT  ...

醒目開學勳章

LittleKidult,
因bk pm有問題
多謝你的意見
原帖由 LittleKidult 於 10-3-9 17:37 發表

Hi Martin媽咪,
收唔到PM, 我係80年代畢業既, 以前香工好好, 因為果時重係工業社會.......但當用統一派位後就每況越下...
但係我都係住近香工, 所以都會見到d學生, 衣不稱身, 唔"si"衫, 打交等, 不過拍拖就少d...
...

醒目開學勳章

Charlotte_mom,
謝謝你的意見
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-10 11:25 發表
我自己觀察, 雖然唔算係好乖既學生(呢個年紀既男仔都係牛牛地架喇 ), 亦算合格啦, 起碼無當街攪事食煙講粗口果d
可能ats o係香港仔區黎講, 唔算係學術太強, 多人爭既學校, 所以俾人感覺就.............我有個舊同 ...

醒目開學勳章

chunheimama,
多謝你幫我問...
原帖由 chunheimama 於 10-3-9 20:42 發表

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT  ...
‹ 上一主題|下一主題