用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
樓主: beywat496
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

原帖由 stccmc 於 10-4-21 04:14 發表

是中文,英文,還是中英文也有這閱讀理解問題? 平時孩子愛看中文或英文書? 他有沒有追看系列書?

不愛答問題,可以叫他寫閱後感想?

我相信只要選到孩子有濃列興趣的題材,他們會願意看一些多字和比較難的書,不知不覺中進步。當 ...

中,英也有這問題, 而中文比較差. 他中英書也愛看,只要是他喜歡的人物/故事. 坊間的白貓,老夫子漫畫書即每期都要買來看(比較認真看). 而英文書最近愛"diary of a winpy kid",但唔會好細心續頁睇,有時會覺得他喜歡儲書多過睇書. 無一種追故事內容的感覺. 較多字的偵探書,鐘意拿著看下插圖,我便建議每人讀一頁,但他却沒有緊張feel去追(不是太深,可能多看書的小一,二都有能力理解)問他喜歡不喜歡,他又說喜歡,不過都唔知講乜....即是還未有自己看書的能力,過往我的導讀,及他自己的看書習慣,都起不到令他大量儲字的作用.
算唔算係閱讀障礙/專注力問題呢??

------------------------------------------------------

如得其情,則哀矜而勿喜。

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 16:44 發表
其實我都好想知道點樣可以陪養到讀書興趣, 由其是係英文書, 但係另一問題係我d英文都好差, 陪唔到佢睇英文書, 所以佢都冇興趣去睇

最近得出個方法,陪養英文的興趣,例如睇 d 得意英文書謎語,適合三四歲比 d 六歲小朋友睇,等佢地產生信心。

不要以為六歲睇到大人的書就好叻,睇書要講求興趣,不是計較深淺,不然可能到大人只會喜歡讀漫畫書。

我依家陪佢睇學校的圖書, 都唔係個個字識, 我都要成日查子典, 所以唔知係咪咁, 呀女見我講兩講又要停, 所以都冇興趣睇!

原帖由 happyvalley 於 10-4-21 17:17 發表

最近得出個方法,陪養英文的興趣,例如睇 d 得意英文書謎語,適合三四歲比 d 六歲小朋友睇,等佢地產生信心。

不要以為六歲睇到大人的書就好叻,睇書要講求興趣,不是計較深淺,不然可能到大人只會喜歡讀漫畫書。 ...

stccmc,

小謙伯伯若只為道出每個平凡的孩子都不一樣, 所寫的內容便不需大費周章, 只需輕輕帯過姪兒愛看那些另類書籍便可說明”不是每個孩子都一樣”.  何必再三提到 :
“「Oboe 係 single reed 定係 double reed instrument 呀?」「double reed.」「除左oboe 仲有邊d係 double reed instrument 呀?」「Bassoon 同 English horn.」聽到鄰座的老外一愣一愣,他大概在想這個連上車也要人抱的孩子哪來這些音樂詞彙。”
”老師 大為詫異,問他還認識哪些 planets. 小謙準確無誤的把所有行星的英文名字說了出來。”
”因為小謙一向是口沒遮攔,經常在公眾地方「揚才露己」的,所以不止一次被人問到是否「資優兒」。”
“這點我斗膽附會書店裏的那位大叔說,縱是大學裏的歷史研究生也未必(有興趣)知道的。”

明眼人一看便穿, 字裹行間,其實志在道出姪兒的不平凡, 絃耀姪兒為資優, 不回應也罷.

原帖由 小謙伯伯 於 10-4-21 15:04 發表

〉當然每個孩子的發展無可能是一樣的。

這正是我提供小謙的實例以供網友參考的目的。

〉有快有慢,但過程大都有規律。例如先學行才學走,先學說話才學寫字。

「先學行才學走」、「先學說話才學寫字」兩個例 ...

簽名被屏蔽

Dear all,

我很喜歡看別人講教仔威水史。在BK中,絕大部分家長都是克制的,很少為講威水史而講威水史。要講威水史的話,通常都會循以下模式:

理念 --> 教法 --> 好成績

比如說,stccmc的理念是閱讀重要,於是鼓勵女兒從小閱讀,最後得到非常好的英語程度,就是這個模式,令人羨慕之餘又有參考價值,最好是BK多點這類人。

記得幾年前一個天才兒童以九歲之齡入大學掀起一個討論潮,一次,一個家長致電《千禧年代》,講述其資優(I.Q.>130)兒子的失敗史。聽完這個個案後,周融的評語是,資優的人一定要學會謙虛與包容,否則高I.Q. 可能反過來成為自己的拌腳石。

eviepa

簽名被屏蔽

以往爱回应阅读的,
现在不太想了,

越来越觉孩子个个都不同
我的方法别人不一定合用,
I might be willing to share my experience,others might not appreciate,why bother to share then,
It is so difficult to response in long passage for me.

孩子BB時候便喜歡non-fiction書開始,應該不是資優兒特點吧,因為我兩個仔(大概是因為男孩子吧)開始看書階段,其實都是較喜歡常識型既書。恐龍書/講關於唔同車既書我想大部份幼稚園男生一定會喜歡,太空既書都係,9大行星英文名(早幾年幼兒看既書大部份仍講9大行星,未改係8大)我仔K2都識講(當然唔識串),個幾張圖好似背左咁,唔知點解一認就認到邊粒星打邊粒星。
我好記得我仔歲半大,第一次叫佢揀書做睡前故事書,佢揀左本my first dictionary比我,雖然得幾十頁,又多圖,已叫我滴汗(字典喎,點講呀,唔使訓咩),結果我係咁二同佢數下有幾多個a字開頭既字呀,揀左一兩個字同佢解釋下就算,但係佢係連續成個月臨訓都指定睇呢本書

曾有bk媽媽 分享成功例子, 分享當中教子陪讀過程辛酸點滴, 但有bk攪事份子就出來挑釁攪事, 駡那位媽媽狠毒, 變成駡戰一場。

所以都不讚成坦白老實分享 , 除非你預了一場駡戰, 或你預左任被人插 XYZ #!#

我覺得係 BK 問嘢發問無防。

從上述幾位媽媽, 她們似乎不是攪事, 只是大家各有意見吧 !

回覆 1# jamesbond007 的文章

it is not about 今天的愉快學習or舊的傳統學習. it is about children. each of them are different, different method will suit different child.

簽名被屏蔽

標題: Exercise 還是【睇書】 ?

常做Exercise成績好;
喜愛【睇書】學問高
便材;
槍。

醒目開學勳章

原帖由 kiiiiiller 於 10-4-23 23:18 發表
標題: 做 Exercise 還是【睇書】好 ?

喜愛【睇書】學問高。
兒女開竅便成材;
爸媽毋庸費唇槍。

醒目開學勳章

我就平日選擇睇書 ... weekend / 假期就做 exercise.

原帖由 kiiiiiller 於 10-4-23 23:18 發表
標題: 做 Exercise 還是【睇書】好 ?

喜愛【睇書】學問高。
兒女開竅便成材;
爸媽毋庸費唇槍。

喜愛【睇書】學問高。

我同意這個講法,做Exercise的增值功能甚小、但取分能力高;閱讀的增值功能大、但取分能力低。

但這只是短期的現象,長遠而言,取分還得要「學問高」。舉例說,學生A專注做練習,學生B專注看書,短期內學生A的分數會高,但日子久了,由於學生B的學問越來越高,學生A的分數,比起學生B來說就會越來低了。

bk 家長真係好, 令我一直唔明白的, 現在真相大白。

終於明白 : 小一好多大仔好叻, 到小三小四時, 很多小朋友後來車上, 真係估你唔到, 莫名其妙。

我囡小一時狂做練習, 考三甲, 但係我見個囡的中作, 同差的小朋友比較, 簡直令我嚇驚, 該小朋友可以作到一手好文章。

今天終於明白道理。

我要絕情地掉去大部份練習。

謝謝。

原帖由 eviepa 於 10-4-25 18:10 發表

我同意這個講法,做Exercise的增值功能甚小、但取分能力高;閱讀的增值功能大、但取分能力低。

但這只是短期的現象,長遠而言,取分還得要「學問高」。舉例說,學生A專注做練習,學生B專注看書,短期內學生A的分數會高,但日子久 ...

睇完書再與人吹下水(書後感),就更加『西飛利』。

Exercise 亦可當為書後感的練習,不過應小得小及要有趣味。
‹ 上一主題|下一主題