用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 尋晚填完表之後, 突然覺得好大壓力!!! 你地有嗎? ...
樓主: happypiano
go

尋晚填完表之後, 突然覺得好大壓力!!! 你地有嗎? [複製鏈接]

今年我亦對C9討論下年囡囡揀校問題,提過我地那區某top中學,資料提及升大學差不多是百份百(未行334制前),但C9說千祈不要,因為可以去到差不多百份百升大學率,應是"一將功成百骨枯",你可以想像到入去以後讀書會幾艱辛了!差不多每年會有學生為學業自殺(當然亦會有人說間間勁的學校都會甘呢!),識老師教過那間學校,說不開心,因為壓力大,轉了去教局做.所以有時升唔到去所謂勁旅的中學,不一定是壞事,最重要的是小朋友讀得開心,開心自然書會讀得好,就算讀得唔叻,起碼學校生活無憾,真的!當你身邊有小朋友升上"好"學校,但讀得唔開心,成個學校生涯到頭來只是一片空白,就會明白了!現在幫囡囡選校會考慮那間學校,囡囡讀得開心和無甘壓大,入去後是精英呢?還是選一間讀得不太開心,入到去只是平庸一族吧了?這一刻我會選前者!記著"柳暗花明又一村".

Agreed!

原帖由 Sherryko9 於 10-5-5 15:34 發表
今年我亦對C9討論下年囡囡揀校問題,提過我地那區某top中學,資料提及升大學差不多是百份百(未行334制前),但C9說千祈不要,因為可以去到差不多百份百升大學率,應是"一將功成百骨枯",你可以想像到入去以後讀書會幾艱辛了 ...
dfere

你們都講得有道理, 可能入了band 2 頭的英文班都未必不好, 結果或者會比入 band 1 尾的好.  多謝大家的意見.

原帖由 epang 於 10-5-5 16:34 發表
你們都講得有道理, 可能入了band 2 頭的英文班都未必不好, 結果或者會比入 band 1 尾的好.  多謝大家的意見.

唉,你唔駛咁快榭晒嘅,可能你第一選擇就中呢?到時記住上黎報喜呀。
不過講番轉頭,你亦要做好準備,以防萬一。

成你貴言, 不過第一志願只有 51 個學位咋.  你估仲有無機..... 有都比哂 d band 1 lu.
Anyway, thanks for sharing.  到時希望可以來報喜, 而唔係又要問大家比意見就好喇.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-5 16:55 發表

唉,你唔駛咁快榭晒嘅,可能你第一選擇就中呢?到時記住上黎報喜呀。
不過講番轉頭,你亦要做好準備,以防萬一。

原帖由 epang 於 10-5-5 17:18 發表
成你貴言, 不過第一志願只有 51 個學位咋.  你估仲有無機..... 有都比哂 d band 1 lu.
Anyway, thanks for sharing.  到時希望可以來報喜, 而唔係又要問大家比意見就好喇.

...

啱啱睇番,原來你個仔有機會係邊緣人,你乙部頭5位點填架?

原帖由 Sherryko9 於 10-5-5 15:34 發表
今年我亦對C9討論下年囡囡揀校問題,提過我地那區某top中學,資料提及升大學差不多是百份百(未行334制前),但C9說千祈不要,因為可以去到差不多百份百升大學率,應是"一將功成百骨枯",你可以想像到入去以後讀書會幾艱辛了 ...

同意! 其實可以想像,一間學校會考合格率及升大學的百份比高,一定係谷得好辛苦,唔掂的根本讀唔到上去。選校應該量力而為,我聽過一些家長就算自己個小朋友係Band 2,都去博band 1 英中,就算入到,都恐怕會讀得很辛苦。

原帖由 pineapple0983 於 10-5-5 15:09 發表

如果入到Band2頭ge英文班,可能仲好過入Band1尾架。

同意你講法, 我個女都係邊緣人呀(band2頭). 保守d我
張甲部和乙部的第一志成都係填同一間band 2頭女校.
唔諗咁多呀, 下個月又大考, 到7月先再算. 起碼這幾個月
可以訓得好D啦!

醒目開學勳章

其實唔係最怕一個band 1仔派到間band 2頭既學校. 只係怕派到d........... 沙頭角中學, 離島中學(舉例咋, band 3既學校)呢d 根本完全無諗過既學校.

原帖由 FJS 於 10-5-4 23:41 發表

頭3志願真係想填哂自己鍾意既, 但老師話太危險, 一定要有保險線, 所以填2, 3 志願既學校都唔係自己好鍾意, 如果真係派到都唔知讀唔讀好, 去扣門, 諗起都覺得痛苦.....,
小朋友讀書啫, 點解會搞成咁........ ...

從第一次自行選校開始都已經有壓力, 對於填果30間學校, 壓力亦十分之大, 最怕是自己填得不好, 令到個小朋友不知派到邊間學校, 到時都唔知點算. 出面d人唔知, 仲以為考完三次呈分試, 我地就放下心頭大石, 其實最後一次既畢業試都好重要, 如果派得唔好, 就係要靠畢業試既成績來扣門.
最慘就是由現在直至7月6日, 足足兩個月, 只有就是期待.
‹ 上一主題|下一主題