用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄咯....
樓主: seanandangus
go

放棄咯.... [複製鏈接]

你叩邊間呀?

原帖由 seanandangus 於 10-7-28 11:11 發表
我試過晒啦,郵寄,親身交加掛號信.....:cry:
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Deleted Post

去到呢個時間, 只有識人+二線學校+有人突然放棄個位+沒有其他人(又係識人)同你爭才有機會叩到.
~easybring~

Deleted Post

攰...可以休息一下 (搵日放低所有工作同小朋友到郊外玩下, 身心都refresh 一下先再衝刺 la), 吾好咁快放棄!

我由上年11月叩心儀直資叩到今年6月, 當中都曾經好down, 好depressed, 好想放棄!

我地平均1個月交2-3次叩門信 (親手交俾校長), 當中有幾封阿囝自己親筆寫的叩門信, 畫作, 功課,小手工 ...總之可以諗到的都有. 吾一定要爸媽有好文筆ga, 校長收咁多叩門信, 你估佢真係咁得閑逐封信去慢慢睇咩, 反而一些小朋友親手做而又可以俾校長放案頭的小手工,擺設, 紀念品 (記住當眼處要有小朋友的大大個名字)會更有幫助.

Good Luck!

原帖由 seanandangus 於 10-7-26 17:11 發表
寄左好多封叩門信喇, 都係一D消息都無.....而家巳經唔想再sent, 真係好攰...身心都需要休息

your case 跟我的(往年)真係有98% 似, everybody 叫我不要放棄,結果...謀事在人,成事在天, 無熟人,無辦法,只可接受!插班,很努力,結果...

原帖由 seanandangus 於 10-7-28 16:51 發表
我巳經叫小朋友晝左張晝連信一起寄架喇....巳經唔知仲可以做咩, 所以你話係咪好灰...

點解要放棄? 我當年細囡等到8月中才有消息, 我無人事, 無關係, 前後寄左6封信, 唔應該咁快放棄, 做個好榜樣比子女睇, 繼續努力, 我識人9月開學後一星期成功轉校, 其實插班比現在叩門還要難, 條路辛苦一萬倍, 因我大仔行插班條路,  努力!

好灰會架,做咗咁多準備,最後全軍覆沒.呢種心情我好明白,因為我都係過來人.

信,係要寫,但唔需要寫太多.邊有咁多嘢寫呀!係升小一階段,若果妳心儀既係喇沙這些名津小,老實講,今年好難嘞!若果孩子考既係名私小/直資,除非佢已經on waiting list,否則都係無乜機會.

係呢個階段,好多失意既媽咪都不斷自責,甚至將負面情緒轉嫁到孩子身上,鑽晒牛角尖,這不是他的錯呀!有些孩子伶牙俐齒,在小一面試佔盡優勢.有些孩子表達能力稍遜,但能力絕不弱.這類小朋友較適合考插班.插班好睇實力,不需理會別人曾經憑甚麼關係,捐多少錢入讀某校,這跟自己無關.

想爭取插班機會,孩子成績好好只是基本要求,還要有其他強項,最好當然是全港性獎項,還要是學校想要的獎項,好現實架!當然,香港咁大,幾叻既小朋友都有.名校每年只收合共幾位小二至小五既插班生,成功與否,還要睇對手既實力.

現在距離開學還有一個月,不如放多些心機係暑假好好準備小一.孩子開學後有很多方面都需要適應,只要準備得好,他一開始便會讀得輕鬆,較易名列前茅.若果他在這校讀書成績一般,那家長便要調整自己的期望,退一步海闊天空,繼續努力向前!

請家長不斷提醒自己及孩子「機會是留給準備好的人」,不要隨便說放棄,這是身教.

“Nothing’s impossible, I have found.
For when my chin is on the ground,
I pick myself up, dust myself off,
Start all over again.”

預祝各位成功!:)

原帖由 seanandangus 於 10-7-28 16:51 發表
我巳經叫小朋友晝左張晝連信一起寄架喇....巳經唔知仲可以做咩, 所以你話係咪好灰...

我就係知道插班比叩門更難.  所以好盡力去叩門.  直到現在都希望開學前會收到學校既通知.  

原帖由 HappyEE 於 10-7-29 10:53 發表
點解要放棄? 我當年細囡等到8月中才有消息, 我無人事, 無關係, 前後寄左6封信, 唔應該咁快放棄, 做個好榜樣比子女睇, 繼續努力, 我識人9月開學後一星期成功轉校, 其實插班比現在叩門還要難, 條路辛苦一萬倍, 因我大 ...

講得好好, 尤其是最尾幾段.  最同意是不要怪責小朋友.

原帖由 twokidsmum 於 10-7-29 11:20 發表
好灰… 會架,做咗咁多準備,最後全軍覆沒.呢種心情我好明白,因為我都係過來人.

信,係要寫,但唔需要寫太多.邊有咁多嘢寫呀!係升小一階段,若果妳心儀既係喇沙這些名津小,老實講,今年好難嘞!若果孩子考既係名私小/直資,除非佢已經on wa ...

對﹐休息一會再努力過。
有無朋友子女就讀﹐看看有無機會refer到啦。

請家長不斷提醒自己及孩子「機會是留給準備好的人」,不要隨便說放棄,這是身教.

“Nothing’s impossible, I have found.

For when my chin is on the ground,
I pick myself up, dust myself off,
Start all over again.”

想問下樓主叩門叩邊幾間呢?會唔會是好top既名校?我見你響另一topic問有冇人成功叩門入英華,以前bk有人話英華校長講過佢地既叩門位是順住名單call人,唔使寫信或者去學校搵校長表達誠意叩門.所以英華你就順其自然等消息,佢地有既定方式安排waiting list既人.(按照名單上分數高既人逐個call.)

Deleted post

昨天睇新聞看到一位7年前派入第18志願的女孩的故事,是否有某種啟發作用呢?
‹ 上一主題|下一主題