用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kcm
go

2010-2011 小二俱樂部 [複製鏈接]

以我做左兩日 "膳食姨姨" 的體會, 飯堂尚算陰涼, 有些微風吹過, 眼見小朋友亦吃得很快很開心.

原帖由 kcm 於 10-9-8 21:46 發表
其實大家的小朋友有冇反映食飯時好熱, 唔想食呀! 因三十幾度下食飯都幾辛苦, 我個囝好唔鍾意, 因佢好大汗, 佢話鍾意係課室食. 我諗怕熱D小朋友好辛苦, 如果冬天好凍仲慘, 著住大褸, 飯又快凍, 仲要凍住食, 唔知可唔 ...

小朋友在校是特別叻, 好多嘢都做到 !  

好認同啊.

原帖由 Gabrielma 於 10-9-9 13:39 發表
講開食飯, 囝囝去飯堂食, 好似開心d ! 今年三年級係下層, 而且要自己用托盆取飯盒再回坐位吃, 唔似低班將飯盒放在桌上 !  都係時候訓練下佢地.

小朋友在校是特別叻, 好多嘢都做到 ! ...

大家好

琴日, 體驗過做 "膳食姨姨" 感覺好好.

我負責地下3-6年級....首先各級會排隊取飯盒, 同學仔會行到預先 SET 好 TABLE, 等開飯, 因班數都幾多, 最早到達要等齊人都要太約 (15-20分鐘), 同學們都好乖坐定定, 我最欣賞有部分同學會看圖書打發時間 , 幾好可以提升閱讀氣氛 (我問過囡囡 P.1-2 生樓層, 因人數少D同唔使排隊 LAW 飯盒會早D開餐).

飯堂有多把吊扇, 空氣都好流通, 環境都OK, 在正式食飯時, 會有多位老師/航船工作人員巡視, 協助同學仔加飯 (我見P.4-5 D男同學都幾食得, 加左2-3次飯) EE 都好快手/樂意幫忙添飯, 每張 TABLE 都會有位"膳食長" 負責監管/提點同學仔食幾多D飯唔好浪費, (我囡話佢膳長好嚴 (盡責) 所以佢要食清盒飯喎 ) 另會有位主持老師在台講咪提點同學多吃, 守規則, 放午間活動, ...... 睇落同學仔都好中意在飯堂吃飯.

學校真係好好, 在飯堂吃飯無論人力/時間都用多不少, 而有部分老師要遲食午餐, 但為了學生, 大家都願意多付出.
抵讚............GOOD GOOD GOOD

fan_ce,tramtram:
多謝你地詳細報導。

係呀, 佢地 LAW 完飯都幾心急, 急步行去坐位, 但又好聰喎, 手掌托盤, 手指"禁" 住盒飯急行, 防止倒瀉....想象如果係屋企, 佢地都末必會咁細心, 因倒了實有家人都佢執手尾...... 相反學校實被  ....

所有有時小宇宙係要迫出來.

原帖由 Gabrielma 於 10-9-9 13:39 發表
講開食飯, 囝囝去飯堂食, 好似開心d ! 今年三年級係下層, 而且要自己用托盆取飯盒再回坐位吃, 唔似低班將飯盒放在桌上 !  都係時候訓練下佢地.

小朋友在校是特別叻, 好多嘢都做到 ! ...

唔好客氣, 互相交流........
原帖由 jk923 於 10-9-11 16:56 發表
fan_ce,tramtram:
多謝你地詳細報導。

原帖由 tramtram 於 10-9-11 17:36 發表
唔好客氣, 互相交流........

謝謝你呀! 俾我哋班新丁知多 d, 對學校認識多 d, 讚呀!

唔好咁講啦.....

呼籲下大家有時間可以做下義工家長, 了解學校多些, 又可以報下料....

我要返工, 所以幫手機會唔多, 全職媽咪靠晒妳地啦.

原帖由 happy-sky 於 10-9-13 22:15 發表

謝謝你呀! 俾我哋班新丁知多 d, 對學校認識多 d, 讚呀!

班相出左啦......

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/10-11/sept10/classphotos10-11/10-11classphotos.htm

多謝大家報料!!!我都好想做全職媽咪, 但可惜不行, 好多謝大家互相報料, 好等我不用做問題媽媽

各位,
學校網頁己經出左十月備忘同測驗範圍喇!

請問中文課文問答知唔知係咩形式出?係唔係好似作業咁, 問返段文字講乜?

課文問答應該有張範圍的。

我都仲未收到課文範圍, 有d擔心

請各位 2C 家長幫手,
亞女今日忘記寫中文作句題目,請各位家長幫忙告知,

謝謝

請各位家長幫幫手比個題目我, 謝謝,

原帖由 moon11 於 10-10-7 22:14 發表
請各位家長幫幫手比個題目我, 謝謝,

1. 馬上
2. 害怕

謝謝妳的幫忙啊.....  :)

Pearlpytai,

多謝你幫忙, 我大牛只係寫了"馬上", 漏了寫"害怕", 我家少爺時常寫一半回家, 有時我會明知佢漏了我不提, 等佢比老師話吓佢成日漏, 老師講1句佢會好上心, 好過我講10句佢都唔上心, 真的很難教

原帖由 pearlpytai 於 10-10-8 13:10 發表

1. 馬上
2. 害怕

你會放手, 等老師提點佢已經很好. 我時常同自己講要放手, 等佢錯敗吓! 但到最終都係唔忍心.

原帖由 creamymami2007 於 10-10-9 11:16 發表
Pearlpytai,

多謝你幫忙, 我大牛只係寫了"馬上", 漏了寫"害怕", 我家少爺時常寫一半回家, 有時我會明知佢漏了我不提, 等佢比老師話吓佢成日漏, 老師講1句佢會好上心, 好過我講10句佢都唔上心, 真的很難教 ...

我家大牛上個星期唔見了GP, 隔了2日才找回, 跟住又唔見了Math WB, 我同佢講唔見咗都要做, 我未問同學影印比佢做, 之後佢又唔見咗嗰証件套連圖書証, 佢話會返學校找下,  佢一年級到現在2年級都成日唔見東西, 過1至2個星期會出現返, 我都唔知佢幾時可以有責任感, 希望天父比多d指引我怎樣教佢, 我都好想唔放手!
‹ 上一主題|下一主題