用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果會考得12,3分你地會點!
樓主: linwailin
go

如果會考得12,3分你地會點! [複製鏈接]

好衷心有1個建議,真實個案不斷重覆,但而家講可能遲左少少,希望幫到將來的家長,報IVE 高級文憑.如果你小朋友係有心讀書,但成績唔高,只要有恒心,當然亦有少少錢,想讀個degree課程一定得.
2條路:
1.  完成高級文憑(3或2年制),校內成績好(起碼是全級頭幾名,credit畢業在手,dist最好),本港(多數是科大,理大等)大學會收outstanding學生升上Yr2,每個部門都會,但近兩年business學生差不多失去這個途徑入本港大學,因為本港大學亦有附屬學院有此等貨源;
2.  完成高級文憑,畢業成績pass但不標青,IVE差不多每部門都會找尋海外大學來聯繫,分兩個途徑:1)IVE有part time/full time(好似柴灣學院,唔係好清楚)修讀某間海外大學degree course;2)要遠赴外國讀為期1年大學,完成degree;惟1可以保証唔係野雞大學,因為IVE係會派專人去外國睇過情況,返來香港再研究才決定是否跟那間大學聯繫的,當然那些唔會係勁大學,但可以保証那些大學一定無問題,學費我諗起碼要十幾廿萬了!如果那個課程是在本港修讀甘就可以減輕住宿費了.
有D死硬派認為讀IVE唔好,其實條條大道通羅馬,如果清楚條路點行和入邊實際情況,IVE會係最好選擇,比學費得來有齊學院設施,享受到幾年專上學院生活,但學費亦唔平!
我幾個朋友個仔都係甘走,所知的希望幫到你們!

好幾年前我都唔buy IVE,但見唔少朋友個案,知道多D,所以今日我唔再甘諗,不過,如果仍遇死硬派的話,我唔會多講,費事傷感情,又唔係自己生意和仔女!

原帖由 Sherryko9 於 10-8-17 14:58 發表
好衷心有1個建議,真實個案不斷重覆,但而家講可能遲左少少,希望幫到將來的家長,報IVE 高級文憑.如果你小朋友係有心讀書,但成績唔高,只要有恒心,當然亦有少少錢,想讀個degree課程一定得.
2條路:
1.  完成高級文憑(3或2 ...

我唔係咁清楚,其實IVE同副學士比較,如想上大學,兩間誰會好些,因為之前有朋友同我講讀IVE中五的課程係適合出來工作,而中七的課程係上大學,所以副學士會好些!  唔知係唔係呢! 所以亞仔最後選擇了讀學士!

IVE前身叫TI和TC,VTC舊時政策只提供職業技能,後來政策改變,求生存空間,已不單提供職業技能,還開拓海外大學articulation,不過有一點唔同副學士課程,佢地無純學術科,例如:translate等,如果你想讀純文法科的.....無,佢地課程夠實際,如果最top果幾位學生,本港某些大學最願意收(Yr2),因為夠專科,比純文法中學畢業的學生優勝(起碼佢地讀多F7/F5學生幾年和成熟D,我只係指成績好的IVE學生,因為hea的大有人在);如果你朋友同你講你所講的事情,佢只不過是知舊聞或只接觸唔叻的case.
你小朋友已揀了副學士,無謂再多心,努力D,爭取最前位,機會和IVE一樣,大學亦會收最top成績的學生入Yr2的;諗深一層,點都比公開考試,和全港學生爭大學位容易得多,因為得果幾班,亦只是校內課程和考試,有些小朋友真係唔適合公開考試制度和壓力,校內的相對心理壓力無甘大!
條條大道通羅馬,唔係安慰你,但總要有些錢甘解,唔一定要百幾萬的,廿零萬都可以.
講吓真實個案:
1. 會考攞18分,升上預科,考上大學(好似樹仁)某系,唔歡喜,最後揀讀IVE 2-yr HD商科,完成再在港IVE讀多1年某海外大學(和IVE聯繫)攞左個degree,跟手在港工作.
2. 會考幾分,讀IVE FD,上HD,完成HD課程,勉強合格畢業,亦勉強可以在港修讀海外大學degree,在IVE上1年Full time課程(阿爸迫,雖然阿囝知自己唔係讀書材料),但都畢唔到業,攞唔到degree,完左阿爸心願(阿爸健在)
3. 會考13分,一開始聽父母話,直接讀IVE 3-yrsHD課程,唔重讀F5,順利完成HD課程,今年往英國再修讀大約1年大學課程,如果順利合格,可以攞degree
4. 高分畢業,科大收Yr2.
知甘多;我亦相信副學士有人成績好可以升上本港大學或合格赴海外升讀.

原帖由 linwailin 於 10-8-18 21:47 發表
我唔係咁清楚,其實IVE同副學士比較,如想上大學,兩間誰會好些,因為之前有朋友同我講讀IVE中五的課程係適合出來工作,而中七的課程係上大學,所以副學士會好些!  唔知係唔係呢! 所以亞仔最後選擇了讀學士! ...

如果一開始聽到以不肖語調評論IVE課程,我唔會再講任何野,因為我講物都唔會改變到佢地的偏見,總之各自修行,行到盡頭攞到degree(唔出名都一定唔係野雞大學)就是真的漢子,無謂晒氣!自己都是早兩年才體驗和知道真實個案.

原帖由 Sherryko9 於 10-8-19 10:57 發表
IVE前身叫TI和TC,VTC舊時政策只提供職業技能,後來政策改變,求生存空間,已不單提供職業技能,還開拓海外大學articulation,不過有一點唔同副學士課程,佢地無純學術科,例如:translate等,如果你想讀純文法科的.....無,佢 ...

原帖由 Sherryko9 於 10-8-19 10:57 發表
IVE前身叫TI和TC,VTC舊時政策只提供職業技能,後來政策改變,求生存空間,已不單提供職業技能,還開拓海外大學articulation,不過有一點唔同副學士課程,佢地無純學術科,例如:translate等,如果你想讀純文法科的.....無,佢 ...

Sherryko9: 唔該你呀!現在都清楚咗好多,不過亞仔唔係勤力旣人要攞高分才入到大學真係唔容易,希望佢開學後肯勤力啲讀書啦!

多D鼓勵你囝囝,同佢講佢係有機會上到本地大學,但一定要努力,因為好多上到專上課程,以為可以盡情甘過學校"快樂"生活,求其畢到業便算!亦以為佢地自己讀書止於此步,並非如此,佢地有心,人地hea緊就係佢地努力時和趕上的機會.我亦有親人分別讀緊AD(某大學XX學院)和HD(IVE),我都起勢甘同佢地講,一定要勤力攞頭幾名,攞credit 或dist,甘上本港大學機會好大,佢地只係同毎百零或少過的同學爭好成績,加上讀的課程無甘死版,是自己鐘意(不是純文法科),容易讀好多!希望佢地可以以這條途徑上到大學,大家努力!

原帖由 linwailin 於 10-8-19 22:27 發表

Sherryko9: 唔該你呀!現在都清楚咗好多,不過亞仔唔係勤力旣人要攞高分才入到大學真係唔容易,希望佢開學後肯勤力啲讀書啦!

原帖由 Sherryko9 於 10-8-20 11:05 發表
多D鼓勵你囝囝,同佢講佢係有機會上到本地大學,但一定要努力,因為好多上到專上課程,以為可以盡情甘過學校"快樂"生活,求其畢到業便算!亦以為佢地自己讀書止於此步,並非如此,佢地有心,人地hea緊就係佢地努力時和趕上的 ...

真係好多謝你旣鼓勵和詳細資料,我都同佢傾過架!同佢講旣時候就話知,但佢一痴住電腦,就唔記得我同佢講過旣野!真係比佢激地!

原帖由 Sherryko9 於 10-8-17 14:58 發表
2條路:
1.  完成高級文憑(3或2 ...

ive高級文憑好似要AL一科合格先有得報呀......我女f5時,我都叫佢唔好升中六....讀ive...

回復 49# Sindy 的帖子

IVE的HD課程分2種,2年制和3或4年制,2年制的是給預科考AL科目合格的學生報,呢點我就唔係好清楚幾多AL科目需要合格了!另外是3或4年制的,是給會考若干科自合格的F5學生報;老實答,每年唔多預科生報IVE 2年制HD課程,因為有合格AL科目的預科生大多看不起IVE,所以有AL合格科目報讀IVE HD2年制課程應好易考上.

讀咩都好!但千祈唔好去d補習社讀中六或repeat. 我朋友比個女去果間成日賣廣告o既遵理讀, 佢話好後悔! 寧願叫佢讀IVE好過!
‹ 上一主題|下一主題