用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-11 K1G am@ Kent Road 入來傾吓呀 !!!
樓主: bowiemama
go

2010-11 K1G am@ Kent Road 入來傾吓呀 !!! [複製鏈接]

Hugo 好叻仔, 我日日問個仔邊個坐佢側邊, 佢答我係Elephant loh!

亨仔媽, thanks a lot!

Natalie 媽, me 今晚睇完話你知!

原帖由 querida 於 10-9-17 15:22 發表
Thank you 亨仔媽咪。

我囝囝話比我知樂瑤坐他隔離,因有一次老師將她的毛巾盒放了在Hugo書包。

Gladys-c,
Don't worry. My little Esther also threw up in the past whenever she travels by car in the morning. But once she has to go back KV, I do not allow her to drink milk in the morning and just give her few pieces of biscuits. Besides, I give her two plastic bags for threwing up and tell her in case she does not feel well on the way to school, she can use them. Touch wood! Up to today, she hadn't threw up. I hope these methods can help you. Now, she says she loves the school.

Thanks Lolocat, Abby quit drinking milk in the morning now.  She used to drink 8oz in the morning before, now just eat a few snacks before school.  Miss Tsz said the first 2 weeks the snack time was schedule at around 0930

亨仔媽媽, 妳真係好有心機啊, 多謝妳 update 咗個表, 等我問下我個囝囝邊個同學仔坐佢隔離先 ~~~

好, 大家加油 !!!

原帖由 亨仔媽咪 於 10-9-17 09:17 發表
今日係 "honeymoon" 最後一日 , 下星期一就開始正式上課 , 大家努力呀 !

等我 update 下 d 資料先 :

網名                          小朋友名
bowiemama         Natalie(囡囡)
亨仔媽咪                 ...

pigbb2007 ,

Jay 好可愛呀 !
我將 elephant 故事講比老公知 , 笑到佢流眼淚呀 !

原帖由 pigbb2007 於 10-9-17 16:41 發表
Hugo 好叻仔, 我日日問個仔邊個坐佢側邊, 佢答我係Elephant loh!

亨仔媽, thanks a lot!

Natalie 媽, me 今晚睇完話你知!
亨仔自己 blog :
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

仔仔Adrian日日都話同郭浩朗玩,有冇佢媽咪係度呀?

Hi Bowiemama,

想問吓如果在 灝景灣 (7:45am, 12:45pm)及 盈翠半島(7:50am, 12:50pm)的上學同放學校車時間係幾點呀?

會唔會要搭好耐?(i.e.頭站/中站/尾站)... total 9個站, 佢地係第4&5站, 早上8:15am去完海濱就上公路, 回程係12:25pm先到藍澄灣

會先去青衣後去荃灣嗎? thanks!!!!! Yes, 去回程都係!

原帖由 bowiemama 於 10-9-16 20:23 發表
thanks for your sharing!!!
我地九龍線細車,就真係2個位坐3個小朋友,囡囡被安排坐在2個姐姐中間,係有小小逼,不過佢地細細個都算ok.車上有一個老師跟車.

pigbb2007 mummy,
想問吓如果在 灝景灣 及 盈翠半島的上學同放 ...

第一天正式上課就有書派,但請問本〝兒童樂園〞是否已教可留在屋企,因本書無marking. Thanks !

根據不可靠線人報料, 今日佢地食完tea, 就去左音樂室唱歌, Ms. Au 彈琴, 唱" Hello friends", 佢仲用手指當stick打鼓tim 喎~~
線人仲示範將雙手放後, 鞠躬, 講「各位老師早晨」, 老師又會回應「各位小朋友早晨」~~
食tea時, 要講「唔該老師俾我食茶點, 唔該老師幫我斟水」~~
放學時, 要講「各位老師再見」~~ 今日仲睇左小白兔本書~~
真係有規有矩, very good~~

BTW, Jovina 依家成日提住 Isaac~~

根據不可靠線人報料, 今日佢地食完tea, 就去左音樂室唱歌, Ms. Au 彈琴, 唱" Hello friends", 佢仲用手指當stick打鼓tim 喎~~
線人仲示範將雙手放後, 鞠躬, 講「各位老師早晨」, 老師又會回應「各位小朋友早晨」~~
食tea時, 要講「唔該老師俾我食茶點, 唔該老師幫我斟水」~~
放學時, 要講「各位老師再見」~~ 今日仲睇左小白兔本書~~
真係有規有矩, very good~~

BTW, Jovina 依家成日提住 Isaac~~

To CCW:
really??  did she say Isaac is 咳 and wearing mask today?

rose78 : 問左佢喇.......初頭佢"暗"住塊臉唔答我 , 再問, 佢話有人戴, 但係唔知邊個?!

Gladys-c : 我女話校車有個女仔成日嘔, 唔知係咪Abby呢? 我地坐V校車~~

依家阿女又改口話今日唱首歌叫"Hello, dear friend", 老師仲話要成日洗手先得喎~~

rose78 :問問下,  阿女又話校車坐佢隔離o個個男仔又叫Isaac .......佢話課室o個個Isaac成日不斷叫佢Jovina...Jovina咁喎, 哈哈, 唔知真定假~~

Gladys-c : 我女話校車有個女仔成日嘔, 唔知係咪Abby呢? 我地坐V校車~~

依家阿女又改口話今日唱首歌叫"Hello, dear friend", 老師仲話要成日洗手先得喎~~

rose78 :問問下,  阿女又話校車坐佢隔離o個個男仔又叫Isaac .......佢話課室o個個Isaac成日不斷叫佢Jovina...Jovina咁喎, 哈哈, 唔知真定假~~

回復 8# pigbb2007 的帖子

Jay mama,
Thanks for your clear information !!!!

多謝線人報告 。。

原帖由 CCW 於 10-9-20 16:57 發表
...

仲要帶返學架,只是今日第一天教書。如果成本書教完,會蓋上"我學會了"字樣,那就不用再帶返學了!

原帖由 querida 於 10-9-20 16:36 發表
第一天正式上課就有書派,但請問本〝兒童樂園〞是否已教可留在屋企,因本書無marking. Thanks !

My Isaac also take the KV school bus (RG route, Homantin, Jordan and Kowloon Tong).  Last night, I asked him about Jovina, he said he know her and sit with her wor.... 都唔知係咪真?

線人 Jovina 好叻叻呀 !
亨仔自己 blog :
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

Isaac 都好叻仔呀 !
會講d下有關學校嘅事 , 亨仔乜都唔肯講呢 .
亨仔自己 blog :
有空請來逛逛喔 !
‹ 上一主題|下一主題