用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們會為仔女報幾多間幼稚園呢?
樓主: 黃c奶
go

你們會為仔女報幾多間幼稚園呢? [複製鏈接]

舊年PN報左4間, 1間無去IN, 1間waiting, 2間收左....
今年K1報左15間, 其實我覺得ok, 因為一來未必間間都收, 二來佢收你時, 可能你又覺得間學校某D野唔合心水or個小朋友唔鍾意!! 種種因素... 到最後可能得4-5間可以choose....

PN當返學學下獨立, 分享 & 群體生活, 我個人覺得唔係太重要, but K1就完全唔同, 因為直接影響升小一, 唔通年年轉校咩? 所以要小心D選擇!!

當然唔想個小朋友咁辛苦啦, 但係我更加唔想後悔無幫佢舖定條路, 打好根基!!

我個女係超細女0812所以會報好多間...暫時已經報咗
(第1-4間)(第5-間)將會交FORM
  • 劍嗚...29/9通知收到我嘅資料...將於10月中出信約見
  • 啓思...29/9比電話我收到我嘅資料...10月尾11月頭見
  • St. Cat...收到信啦...6/11面試
  • York...寄咗form...但係無去聽家長會...而家又唔想報
  • 學之園(TKO)...交咗FORM
  • 根德園...想報唔知係咪真係唔收(細女)...已查清楚...唔收細女
  • 德望...6/11攞FORM
  • 比華利...而家亞女讀緊歲半班...如果全部都唔收...可以繼續讀上去~!

原帖由 lovelinda 於 10-9-28 14:43 發表
twinsmummy, 唔駛擔心,我報多些是因為我自己十分緊張,我個女現在都有上學(nursery class ),其實我都唔會間間去in,會看學校的心儀程度再決定........

我們之前報nursery的時候都有chat 過, right?do you still remem ...

Yes, I remember.     How's your little one doing?  Mine are super happy at their school which is why I'm only going ot apply to the 'impossible' schools to try our luck.  You know the typical ones.  I will apply to 3 of those and 1 to practice.  

我會報10間:
St. Cat, KV, 學之園, KM, HKPS, St. Nicolas, St. Paul, Good Hope, St Heart amd Soka

[報5間quote]原帖由 黃c奶 於 10-9-16 12:23 發表
你們會為仔女報幾多間幼稚園呢? [/quote]

你們會為仔女報幾多間幼稚園呢?

各位MAMI,

你地報左甘多間幼稚園, 甘如果一日有3間要INTERVIEW, 甘又如何好呀??

我暫時報左4間sn,青衣LH,st cat同think...如果st cat俾form我的話,有可能撞朗思既interview添呀..希望時間唔撞la~
黎緊可能報多2間屋村學校做後備

醒目開學勳章

我暫時1間

報左york,佳寶, 將報St.Catherine, Kentville
但係,York 個校長
都係吾去Interview.

Applying 4-5 only, and already have current school for back up.
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

我揀左7間報.

我會報11間, 因為我個係細女9月, 好驚間間都唔得....希望大包圍總有一間會收....

11間? 我諗黎諗去都係得7-8間, 仲要間間好大競爭, 唉!!

原帖由 小黑牛 於 10-10-5 13:05 發表
我會報11間, 因為我個係細女9月, 好驚間間都唔得....希望大包圍總有一間會收....

hihi fpcity, just want to ask whether you have applied for 12 KG, are they K1 or N1?  I thought 09 BB won't be accepted by 2011-12 K1, am I correct?  My boy is 0904, just thinking to apply for N1 class 2011-12... please kindly share.

原帖由 fpcity 於 10-9-16 15:09 發表
都係報12間, 我個女0901出世, 都係驚住冇得Interview lor...佢已經識講好多野, 最怕冇得IN 啦...

hello, I applied all 12KG's K1 in 2011, my daughter is studying N1 now (2010-2011), so will try to apply K1 next year...

原帖由 EFJ3 於 10-10-6 09:08 發表
hihi fpcity, just want to ask whether you have applied for 12 KG, are they K1 or N1?  I thought 09 BB won't be accepted by 2011-12 K1, am I correct?  My boy is 0904, just thinking to apply for N1 clas ...

我報左o個4間都唔撞期in,lucky~!

May I know which KG your girl study now, as she is not 2 years yet...?

原帖由 fpcity 於 10-10-6 12:45 發表
hello, I applied all 12KG's K1 in 2011, my daughter is studying N1 now (2010-2011), so will try to apply K1 next year...

原帖由 fpcity 於 10-10-6 12:45 發表

但09年BB唔係要2012年先可以讀K1嘅咩? 照計09年BB 2010-2011讀N1, 2011-2012都要repeat N1架喎. 有冇邊間學校已通知你去interview K1呢?

回覆 1# tantanmama 的文章

Sorry ar 咁多位,小小誤會,我囡囡係9月1日,不是09B...

仔仔10月細仔,講野又慢一間都未有得in呀....
佢報o左kingston, 寶山, st.cath, ESF, 劍鳴, 宣道, 根德園,遲D會報埋維多利亞......
不過都唔知有無學校會收佢,佢連自己個名都未識講....宜家阿仔將會讀Box hill(tko)N1,如果無學校收就唯有keep住讀上去,or k1會轉返讀tutor time
‹ 上一主題|下一主題