用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 教鋼琴diploma等級,老師要有什麼資歷?
樓主: mayhui98-12
go

教鋼琴diploma等級,老師要有什麼資歷? [複製鏈接]

小六讀diploma一D都唔誇張,最重要是怎樣安排孩子的前路,找位再高D的老 師,
以前考ATCL要先Pass AMusTCL,現今己不需,細D考亦屬合理。
ATCL、LTCL…..FTCL每年每級多少人Pass????
八級樂理並不太難,亦沒有急取的必要。
APA鋼琴最理想是先入Pre-Junior (五至八歲)
再上Junior (十至十六歲,由於位少,因每年Pre-Junior升上佔絕大部份,能考入並不容易,如非APA老 師的學生更絕不簡單!)
然後Diploma (中五畢業考,二年課 程,)
之後Degree三年
再進Master二年,
還可以Visiting
就算入到APA,還要看可以跟那一位,這才是各人爭取的重點。
9歲第一次考就八級(非跟APA老 師)
蔚然仍是小妹妹。
而圓圓是我喜歡的其中一位,再來的未來偶像起碼五、六位。
Peggy Wu最難得的是信心及時回來, 看今年會否進軍Gold Medal。
更期待的是今年的12歲以下Piano Concerto,有機會去聽聽。
Senior識練琴,6-7小時不足為奇,考Diploma就…………….。
Junior基本個多2小時吧!小朋友還要讀書。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 10-9-29 23:15 發表
小然後Diploma (中五畢業考,二年課 程,)
之後Degree三年
再進Master二年,
還可以Visiting
9歲第一次考就八級(非跟APA老 師)
蔚然仍是小妹妹。
而圓圓是我喜歡的其中一位,再來的未來偶像起碼五、六位。
Peggy Wu最難得的是信心及時回來, 看今年會否進軍Gold Medal。
更期待的是今年的12歲以下Piano Concerto,有機會去聽聽。
Senior識練琴,6-7小時不足為奇,考Diploma就…………….。
Junior基本個多2小時吧!小朋友還要讀書。

thank you for your information !

呢個真係重點, 就算唔係 APA .. Music college 都係咁爭法 ..
我都識得 d o係 UK 讀緊 Music college ge 學生
佢地話 要讀 4 年 ... 先再 2 年 master
我都係聽佢地講 ga 咋 !

Gold Medal :
參加 ge 人數返而好少
個 rules 都幾攪笑 ..
好似彈 LTCL/LRSM 個 programme 咁 !   
聽說圓圓比起她的家姐 & 師姐 ...
更有 potential !
圓圓 E+ 先 F.1 真係前途無可限量 !
冇錯練琴時間 ..
D 人真係彈好多粒鐘, 真係刻苦耐勞 !     
自問 .. 真係做唔到 !

圓圓->園園?
我女叫緣緣, 多多指教. :loveliness:

Gold Medal一D都唔攪笑,音樂節最高的鋼琴比賽項目!
從細就"圓"得非常可愛!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 10-9-30 10:43 發表
Gold Medal一D都唔攪笑,音樂節最高的鋼琴比賽項目!
從細就"圓"得非常可愛!

係音樂節最高的鋼琴比賽項目
我上年都有睇過果個比賽 programme

呢個係公開組 ...
我想我將來 year 2 or 3 都會參加 1 次

Is this the fee for every four 1-hour lesson in a month?
原帖由 elite0629 於 10-9-25 15:14 發表
順帶 update 一下收費 :
ATCL Recital 3,525
LTCL Recital 5,300
FTCL Recital 7,700

Jellomama : 唔係,呢個係考試費用,每年都可能會調整。
‹ 上一主題|下一主題