用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview for St. Maragret Co-Ed
樓主: sleepy2005
go

Interview for St. Maragret Co-Ed [複製鏈接]

係喎, 我見d家長講番上年考果d同我個女講果d好似好大分別咁, 真係一年比一年深呀!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-28 13:10 發表
嘩!! 上年都好似無考咁多嘢.....
今年突然難咗咁多......
咁出年....
HI HI :-D

cpcog,

我個囡雖然都講好多俾我知, 不過佢話佢唔識串字, 所以講左:sorry, I don't know!, 跟住國語就只識答第一題(問佢叫咩名?) 之後問佢放假會去邊? 佢就用國語答: 對不起, 我不懂國語!

所以, 唔駛咁在意你個女有無講咁詳細比你知, 好似我咁就.... 聽完可能仲傷心, 但又要對住佢做出一個輕鬆的樣子, 費時嚇親佢! 相反, 你個囡無講, 但可能臨場表現好呢!

原帖由 cpcog 於 10-9-28 13:20 發表
Your kid can remember so many things!
My girl didn't tell us in detail.

原帖由 米之連媽媽 於 10-9-28 11:36 發表
我地都係24/9 in 左, 大至內容一樣, 囡囡話係班房有5張枱, 5個老師,

第一張枱係english: 比一堆英文字母你, 叫你自己串一個英文字出黎

第二張枱係數學: 當完成第一張枱可以move去第二張枱, 都係順數

第三張枱係 ...

剛剛IN完返黎, 呀女話仲有要讀一篇英文"IN THE MARKET"。呀女串左好多個字, 佢不停話我知串左咩。仲話有D小朋友唔識讀果篇野。

跟住又話見到有張紙, 有一個"X", 其他都係"TICK"...我估果張係分紙....

那篇原來是一些詞語,而第四張台則是signs,看來大家考的都有點不一樣

小妹好嘢!!!

原帖由 silvia_ng 於 28/9/2010 14:51 發表

剛剛IN完返黎, 呀女話仲有要讀一篇英文"IN THE MARKET"。呀女串左好多個字, 佢不停話我知串左咩。仲話有D小朋友唔識讀果篇野。

跟住又話見到有張紙, 有一個"X", 其他都係"TICK"...我估果張係分紙.... ...

今天IN完St. Maragret , 有點不開心, 因為覺得學校對小朋友關顧不週, 大家如有去過Interview, 都知道家長是在校務處前那陫長櫈等候小朋友, 待職員帶他回來, 過了三十分鐘後, 我上了厠所, 回來只見我兒子獨自一人在那陫長櫈, 我很吃驚, 問他為什麼得他一人, 他說老師叫他在那兒等媽咪, 真的很Surprise, 所有學校Interview都會確定有家長接回, 才讓小朋友離開的, 為什麼St. Maragret 會有這樣的安排呢, 請嚟緊Interview的家長留意此點, 切勿離開座位

醒目開學勳章

原帖由 wai406 於 10-9-28 20:20 發表
今天IN完St. Maragret , 有點不開心, 因為覺得學校對小朋友關顧不週, 大家如有去過Interview, 都知道家長是在校務處前那陫長櫈等候小朋友, 待職員帶他回來, 過了三十分鐘後, 我上了厠所, 回來只見我兒子獨自一人在那 ...

我仔之前in完, 係等仔既時候, 咁啱遇到smc既一班小學生等lift上課室, 佢地令我仲Surprise......老師都管唔掂佢地.....後尾有一個唔知係校務處既定係老師好惡咁鬧佢地先靜小小......
之前未接觸過smc既學生, 聽返黎既都係好好, 以後真係要信對眼唔好信隻耳.......
但無可否認佢地既英文真係好好!!  

ming_1212,
if your daughter can answer I don't know  in different languages, I think it is really good already!

I dare not to ask too much after the interview because I know it would exert pressure to her.

原帖由 ming_1212 於 10-9-28 14:30 發表
cpcog,

我個囡雖然都講好多俾我知, 不過佢話佢唔識串字, 所以講左:sorry, I don't know!, 跟住國語就只識答第一題(問佢叫咩名?) 之後問佢放假會去邊? 佢就用國語答: 對不起, 我不懂國語!

所以, 唔駛咁在 ...

Reading aloud? It sounds difficult. My daughter didn't tell me about that as well.

原帖由 silvia_ng 於 10-9-28 14:51 發表

跟住又話見到有張紙, 有一個"X", 其他都係"TICK"...我估果張係分紙.... ...

原帖由 cpcog 於 10-9-28 21:52 發表
Reading aloud? It sounds difficult. My daughter didn't tell me about that as well.

唔此篇野難, 呀女串返比我聽既字, 都有7-8個, 不過唔知真定假...

silvia:

嘩, 考左咁多個字呀! 你個囡好厲害喎! 又識哂又記得...
我個女就幣啦! 佢話只考左佢串兩個生字, 跟住就無再問啦!
(可能人地見佢2個都唔識, 所以就唔再問掛!)

今日再問番阿囡, 佢話原來有讀故事, 佢話讀左"Floppy's Bath" , 因為學校每星期都讀緊呢套書, 所以就好熟練!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-29 00:01 發表

唔此篇野難, 呀女串返比我聽既字, 都有7-8個, 不過唔知真定假...

其實果日同阿囡interview時, 我所見同之前聽嘅好唔同, d學生無想像中咁乖, 而且個人覺得老師唔太友善!

當日所見, 個老師帶小朋友in完出嚟果時, 成班小朋友就各自找父母, 而果位老師係無留意過是否每個小朋友都找到父母很快就擰轉面走了!

另外, 阿囡in完之後同我講, 覺得d老師好無禮貌, 佢話因為考佢英文串字唔識, 個老師就擰擰頭. 之後考國語唔識, 個老師就細細聱咁話又唔識... 所以佢好唔開心, 覺得自己好蠢!
我聽完之後, 其實有點嬲! 但當然我又唔敢講阿囡是否真的聽到, 還是誤會? anyway, 當多一個經驗囉!

原帖由 wai406 於 10-9-28 20:20 發表
今天IN完St. Maragret , 有點不開心, 因為覺得學校對小朋友關顧不週, 大家如有去過Interview, 都知道家長是在校務處前那陫長櫈等候小朋友, 待職員帶他回來, 過了三十分鐘後, 我上了厠所, 回來只見我兒子獨自一人在那 ...

原帖由 ming_1212 於 10-9-29 01:18 發表
其實果日同阿囡interview時, 我所見同之前聽嘅好唔同, d學生無想像中咁乖, 而且個人覺得老師唔太友善!

當日所見, 個老師帶小朋友in完出嚟果時, 成班小朋友就各自找父母, 而果位老師係無留意過是否每個小朋友都找到 ...

上年有人又係講差唔多的事。始終係自己個小朋友,小心選校好,唔係直資就一定天下無敵。

Excuse me, were table 2-4 conducted in English?

原帖由 米之連媽媽 於 10-9-28 11:36 發表
我地都係24/9 in 左, 大至內容一樣, 囡囡話係班房有5張枱, 5個老師,

第一張枱係english: 比一堆英文字母你, 叫你自己串一個英文字出黎

第二張枱係數學: 當完成第一張枱可以move去第二張枱, 都係順數

第三張枱係 ...

my girl told me all the instruction is in English, if the kids don't understand, the teacher will repeat in Cantonese
原帖由 goo_littlebb 於 10-9-29 09:53 發表
Excuse me, were table 2-4 conducted in English?

原帖由 ming_1212 於 10-9-29 00:57 發表
silvia:

嘩, 考左咁多個字呀! 你個囡好厲害喎! 又識哂又記得...
我個女就幣啦! 佢話只考左佢串兩個生字, 跟住就無再問啦!
(可能人地見佢2個都唔識, 所以就唔再問掛!)

今日再問番阿囡, 佢話原來有讀故事, 佢話讀左 ...

哈哈...英文記得咋...中文就死左囉...PTH都有傾幾句。但認字呀女果D唔係好識, 佢都唔識話返比我知係咩黎。

阿女8月尾都in 左, 佢話有個中國藉老師帶佢地幾個小朋友去課室見一個外藉老師,當上到課室, 每個小朋友都有一個號碼, 因為個中國藉老師唔記得左我個女既號碼, 外藉同中國藉老師有點口角 , 阿女話雖然聽唔明, 不過就知個外藉老師好嬲 , 阿女仲話個外藉老師一直都黑面, 考佢圖形同color時都好惡, 我聽到之後 點解佢地既老師會咁 ??? 考既內部大致係

1) 英文寸生字
2) 寫自己中及英文名 (因為幼稚園未教, 我lee個阿媽又粗心大意, 唔知要考,所以都無教佢, 佢為左lee件事有d唔開心 )
3) 外藉老師用英語叫佢做一d動作 (says 行平行木, 執豆袋 etc...) - 佢話佢聽唔明英文, 問個老師可唔可以講廣東話
4) 外藉老師考顏色及圖案
5) 單位加數

我大約只記得咁多

另外阿女話個老師響個紙上寫左幾個 "x", 佢都有唔開心, 因為咁我先知原來阿女都已經因為 in 學校感到壓力, 經過lee次之後, 我個人反而放鬆左, in 會照in, 不過就順其自然lu :)

各位家長, 希望大家都把心情放鬆一點, 其實小朋友都會有壓力呢

由8月開始interview, 到現在有冇人收到2nd in既電話呀

係呀! 真係無錯, 一定要花多D時間去親身了解多一點.
因為我交form果日就遇上小息時間, 而且見D學生都好似幾乖咁.... 男都有追逐玩下 (但唔會係好癲果種), 而女就坐在操場椅上吃小食. 仲聽到幾個女仔係用英文傾計tim!
所以睇一次真係唔夠!

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-29 08:15 發表

上年有人又係講差唔多的事。始終係自己個小朋友,小心選校好,唔係直資就一定天下無敵。
‹ 上一主題|下一主題