用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 york被指收錢幫人洗禮,上晒報紙..點解咁架?? 失望... ...
樓主: granlee
go

york被指收錢幫人洗禮,上晒報紙..點解咁架?? 失望... [複製鏈接]

我去 "談幼稚園" 既 topic睇左一陣就無再睇, 大家已經為今次件事唔開心, 我唔想再去睇一d令自己更唔開心既說話, 始終香港有言論自由, 我地無權干涉人地既言論, 大家你一句我一句, 係無意思既, 最終又會變成嗌大交, 算吧!我地只好寄望學校黎緊真係做好本份, 教好我地既小朋友。

說得對啊!! 我們家長無需再理會別人對我們的看法, 只管做好自己的本份已足夠, 各約克家長, 加油啊!

原帖由 Carman1112 於 10-10-2 11:10 發表
我去 "談幼稚園" 既 topic睇左一陣就無再睇, 大家已經為今次件事唔開心, 我唔想再去睇一d令自己更唔開心既說話, 始終香港有言論自由, 我地無權干涉人地既言論, 大家你一句我一句, 係無意思既, 最終又會變成嗌大交,  ...

[quote]原帖由 ck07hk 於 10-10-2 20:05 發表
說得對啊!! 我們家長無需再理會別人對我們的看法, 只管做好自己的本份已足夠, 各約克家長, 加油啊!
[/quote
Yea, thank you for your encouragement.  I have no interest to read what others say too.  I agreed with one of the parent about York's parents have high EQ, haha. Our principal is really an aggressive one, that's York's style actually.  But it's too aggressive this time.  I hope she will try everything to rebuild school's reputation again.

事情發生咗幾日,真係忍唔住要出聲.

我小朋友都係YORK學生,由入學開始,已經感覺到校長為人積極,努力賺錢,不過從來我覺得有需要就比,無需要我都唔會比,SO FAR我付出嘅金錢學校亦交足功課,心諗咁樣已經足夠.

至於今次事件,校長真係非常非常錯,唔明佢堂堂一個校長,竟然會做出呢D事. 但係錯不只在於校長. 我覺得最錯係整個升小一嘅計分制,我曾經有朋友去平機會投訴,點解宗教會多5分,但原來宗教係無得投訴的,還有那些已參加慕道班嘅家長,雖說佢地可能都係比校長蒙騙,但出發點已不良.

最令我氣結係係BK不停見人講話咩呢D學校唔好讀....咩無道德..之類嘅批評.

從來大道理邊個唔識講,想問大家係唔係100%做得到. 由小到大,簡單如唔好亂過馬路,想問大家有無做過,有無講過大話,有無講人是非,有無違例泊車.......係你教你小朋友唔好做嘅時候,大家都做咗,咁係唔係要你小朋友大義滅親去舉報你.

小朋友雖然係YORK讀,但係咩道德,咩人生大道理,我相信各家長唔會就咁交哂比學校,學校生活只係小朋友生活嘅小部份,今次事件我小朋友唔知係咩事,但係如果佢問我,我會同佢講校長嘅唔啱,而唔係斷斷轉校了事. 唔通你打份工,發覺老細有問題又轉工?

現實從來就係現實,要講求道德,亦要取之平衡,唔係一味大大聲,講人咩唔好,咩唔好就係好清高.  事件初時,我只當佢係一件風波,不過實在忍唔住見到好多人係到火上加油.

剛剛係第二度見到有人話K3學生一定受事件影響驚比人標籤. 雖然我小朋友唔係K3生,不過就算係,我唔會驚,想問點解要驚? 自己無做錯事,憑實力,有咩好驚? 如果果間小學真係會咁,咁樣果間小學比YORK校長更差,比我地呢班YORK家長更膚淺.

成件事我係唔開心,因為校譽受損,不過希望各位努力,互相支持!!!

P.S. 我係新國民,唔係學校打手,因為從來只睇唔發言,不過今次實在忍唔住.

我有去到個seminar,我係天主教徒,我好天真以為係介紹小一入學制度同信仰既資訊。但越聽越嬲,尤其是講者連牧師同神父都搞亂哂,仲話神父都要食飯,仲要收錢搞個唔計attendence同唔駛上咁多個鐘既慕道班,呢d說話我聽完之後覺得好唔尊重天主教,因為唔知情既人會以為天主教傳教都收錢,仲收成5千幾蚊,咁冇錢既人點算?。。。
宗教既5分既合理在於係以該宗教既經費同人員黎建立整間學校,優先給予有相同理念既家庭入讀,5分以比例計算亦唔高,其實個人覺得合理喎。。。
以前我覺得約克係唔係commercial都唔係問題,最緊要我buy馮校長夠坦白同有熱誠,可以教好我個仔d英文,但今次我真係好失望同心痛,因為咁既做法我真係認同唔到,連對宗教既基本尊重同教育操守都冇,而且我相信事件唔係家長組織搞出黎,但學校推返我地出黎,我聽落真係好刺耳
雖然今次件事真係對學校同小朋友都有壓力同影嚮,但我相信經一事長一智,校長係聰明人,會明白到辦教育唔同搞生意賣野咁簡單,有道德上既要求同對小朋友既影嚮,每一步都要小心諗清楚,唔係brainstorm d idea出黎就可以收錢,長遠黎講絕對對學校同小朋友有好處。

Me too.

原帖由 Jeco 於 10-9-30 23:57 發表
我都預左個講座係啲咩黎, 既然自己都無信教, 我連去聽講座都無去!

無錯,york 教學不差,老師水準又好,若校長唔好太多諗頭,集中精神攪好一般運作,唔好咁high profile, 就已經好足夠!

原帖由 queeniewingchow 於 10-9-30 15:22 發表
其實家長們都聽慣d人話york嫁喇 , 我地自己知道學校教得好未得羅, 好似d人成日話york好commerical, 真係勁好笑, 咁你搵間私校唔收你錢比你讀羅, 跟本學校就冇咩額外一定要比嘅錢, 果d人講黎講去都係得e句 " ...

我同你一樣,最後都無參加,我個人唔認同此short cut, 但不會特別去批評。

無錯,此宗教5分真的很有爭議性。老實講,小朋友得幾歲,邊知"宗教"係乜or對宗教有幾loyal。

原帖由 sze0203 於 10-9-30 16:22 發表
i agree with u~我爭扎左好耐, 係咪要為呢5分去返慕道會?  但結果我覺得, 宗教應由小朋友懂性後才由自己選擇,並唔係一出世就幫佢洗禮就叫做信教~~

香港教育制度呢五分的確好唔公平,仲將宗教定義用呢五分抹殺左~~幾時可以 ...

呢位媽咪講得真係好好, 好中肯.  尤其是講到德育及金錢及5分的問題, 真係好好.  不會為達目的, 不計手段.  佢係家長, 學校好的不好的都一五一十中肯地講.  子女有這麼品行好的家長, 又怎會找不到好學校?

我只是路過, 我好同情真是公正而受害的家長.  這只是小小的意見.

原帖由 iameliza 於 10-10-4 00:50 發表
我有去到個seminar,我係天主教徒,我好天真以為係介紹小一入學制度同信仰既資訊。但越聽越嬲,尤其是講者連牧師同神父都搞亂哂,仲話神父都要食飯,仲要收錢搞個唔計attendence同唔駛上咁多個鐘既慕道班,呢d說話我聽完之後覺得 ...

回覆 1# panbaby 的文章

小兒是york畢業生, 對校長這次感到很失望!

好多謝你分享K3小朋友畢業既出路。我地現時一班york小朋友和家長好需要呢o的咁正面既資訊。

我相信YORK小朋友既質素大家有目共睹,只係校長有點急進去sell 學校。

原帖由 patsm 於 10-10-1 20:46 發表
各位家長,我小兒啱啱都是在york k3畢業,現在p.1,聽到今次事件,發覺校長今次真的過了火,但我相信她對教学的熱誠並無减退,她就是一位進取,實幹型的校長!記得囝囝k2那年,校長曾說過她有信心在york畢業的学生可入到band1的学校,她 ...

同意你所講 "SO FAR我付出嘅金錢學校亦交足功課,心諗咁樣已經足夠."。

好似今次"慕道班",有人投訴要收費,大家要清楚,呢樣係"optional",你有選擇權,你覺得不合理便不參加囉,又不是一定要參加俾錢。

另外,如果家長已有自己宗教,想小朋友受浸,他們一定已有宗教聯繫去接受免費慕道。我相信實在真的有一些家長不想麻煩、又不知道怎樣去接觸受浸,校長才會那麼積極去舉辦,有demand有supply,有人肯付錢也很正常。

原帖由 唉瘋 於 10-10-2 21:10 發表
事情發生咗幾日,真係忍唔住要出聲.

我小朋友都係YORK學生,由入學開始,已經感覺到校長為人積極,努力賺錢,不過從來我覺得有需要就比,無需要我都唔會比,SO FAR我付出嘅金錢學校亦交足功課,心諗咁樣已經足夠.

至於今次 ...

回覆 17# shuna 的文章

你这样讲是错误的,你也完全误会了york的家长们,这一些全是学校搞出来的。根本不关york家长事,york家长也是被蒙骗了。

Since York is not a non-profit making organisation, I think it doesn't matter whether they would treat it as running a business or not as long as they can deliver the service (education) with high quality standard then it is fine.

However as a business person, they should know how important the business reputation is if they want to run the business for long. I don't really understand why they could have let such stupid thing happen to damage so easily the brand that they have been building up for years. Obviously, they have not properly assessed the risks behind every move they take.

Being an alumni and a parent of an existing student of York, I really feel upset and really hope that they can learn a lesson this time and will not do something again that will cause adverse impact to their students.

Don't be upset at this moment, Mrs Fung owes us a proper explanation and let us wait for her reply.

I believe those who 'attack' York's parents and kids sure have their agenda, mostly related to P1 seats.  And we just can't do much now as they can write whatever they find suitable to lower our morale.

It is easy to spot out from their reply that they like to '踩低別人抬高自己', mostly '一沉百踩', and '一竹竿打一船人'.  I wonder how they will teach their children in this respect.  I teach my child to learn from someone's good, but not to just  magnify someone's bad.

Hi JustAFather,

Yes, I know someone is trying to take this chance to bad-mouth York but actually I don't really care those trash as they got the right to speak..   It is not those rubbish that borders me but the way how York had handled the whole thing.

Religion is a very sensitive topic which really needs extra care to handle. What has happened now should have been predicted if from day one they have planned the whole thing with enough due care.. This is what had upset me..

So I just want York to take whatever remedial actions to minimize the adverse impact caused by this incident and from now on think seriously and put the students' best interest before they are taking any new move.

完全贊成要向正面看,大家多為小朋友操心、少為閒言閒人費心

原帖由 ck07hk 於 10-10-2 20:05 發表

多謝你的分享,令我們看見曙光

原帖由 patsm 於 10-10-1 20:46 發表
各位家長,我小兒啱啱都是在york k3畢業,現在p.1,聽到今次事件,發覺校長今次真的過了火,但我相信她對教学的熱誠並無减退,她就是一位進取,實幹型的校長!記得囝囝k2那年,校長曾說過她有信心在york畢業的学生可入到band1的学校,她 ...

Hi hom76,

Agree your point.

Their decision also made me wonder why they were so reckless and to certain extend crazy.  

Can't find any notice in my girl's school bag.  Will they give out notice on this subject at week end?  They should act quick instead of procrastinating until it is too late.

回覆 2# bluemom 的文章

HI:  
我都是剛剛過氣"k3"家長, 雖然校長真的有少少走火入魔, 但各家長NO氣餒, 我少囡不是首名出生子女, 沒有宗教分,都用自己實力扣門,入了"九龍塘聖家"及"KLN城聖家"
加油,加油。。。

過氣家長 winnie
‹ 上一主題|下一主題