用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3 學生選校的煩惱
樓主: potato18
go

Band3 學生選校的煩惱 [複製鏈接]

原帖由 TINGMUM 於 10-10-7 11:49 發表
係o既資料對大家好有用, 唔該晒呀!

thanks~我hope can help all

另外,各位網友,i need your help,please give me comments!!
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

老實講,老師既說話有時未必可信,尤其係呢D算係有頭有面既學校,如果禮賢會小學80分平均分都叫BAND3學生,咁而家D BAND3學校仲邊洗俾人殺校....
以禮賢會小學既程度,BAND2 中學絕無問題,當然九龍城、塘區競爭係會比較大,但家陣你又唔係去爭名校,唔需要太擔心。選校方面,你小朋友仍有報分試未考,暫時唔應該開太多戰線俾佢同自己,專心D處理佢學習上面既問題,你再擔心只會加重兩者的壓力,毫無幫助。

回覆 1# 地獄社工 的文章

謝謝各位,聽老師說,除了學區所有學生分banding,每間小學內也總要分 3 個banding。所以即使80分,在學校內只能劃分為 band 3學生。雖然,我並不十分認同這 band 3 …。
深水埗區,又有那些校風較好,機會較高呢?

魅力公主 醒目開學勳章

我有好多問題想問呀...

我個女讀陳守仁, 佢既成績更差, 一定係BAND3生, 衰就衰在佢地數學係英文, 而家同佢講數入面D單位, 佢係完全唔識中文, 如果去中中要學中文數學, 我相信佢梗加無心機讀MATH了... 點算好??

我又唔係好識D學校邊D好同唔好, 所以好煩惱呀...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 potato18 於 10-10-11 00:55 發表
謝謝各位,聽老師說,除了學區所有學生分banding,每間小學內也總要分 3 個banding。所以即使80分,在學校內只能劃分為 band 3學生。雖然,我並不十分認同這 band 3 …。
深水埗區,又有那些校風較好,機會較高呢? ...

匯基(大坑東)--男女校
德雅-----------女校

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wing 於 10-10-11 05:49 發表
我有好多問題想問呀...

我個女讀陳守仁, 佢既成績更差, 一定係BAND3生, 衰就衰在佢地數學係英文, 而家同佢講數入面D單位, 佢係完全唔識中文, 如果去中中要學中文數學, 我相信佢梗加無心機讀MATH了... 點算好? ...

咁一定要直資啦
去聽簡介會
要自己和阿女一起討論分析
邊間合適

魅力公主 醒目開學勳章

我想知博入有開英數班既中中機會大唔大呢?? 我真係唔想再報直資LA ...我怕負擔唔到呀

原帖由 ZZdaphne 於 10-10-11 14:17 發表

咁一定要直資啦
去聽簡介會
要自己和阿女一起討論分析
邊間合適
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

ZZdaphne

想請教一下,小兒現是K3 BAND 2, 如果大抽獎放何官在第一,是否很危險,因為好似好多BAND 1 尾都會選何官?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wing 於 10-10-12 00:32 發表
我想知博入有開英數班既中中機會大唔大呢?? 我真係唔想再報直資LA ...我怕負擔唔到呀

我想知博入有開英數班既中中機會大唔大呢??
唔會無, 但競爭都會有.
而且好難知道有無英文班.

1) 香港培道中學  津貼 女校
POOI TO MIDDLE SCHOOL

2)  福建中學

福建中學
FUKIEN SECONDARY SCHOOL
地址:九龍觀塘振華道83號

學費980 x10

呢個算又平又好

http://www.chsc.hk/secondary/tc/index.htm

上呢個網搵直資學校,睇下幾$學費

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ALAL 於 10-10-12 10:41 發表
ZZdaphne

想請教一下,小兒現是K3 BAND 2, 如果大抽獎放何官在第一,是否很危險,因為好似好多BAND 1 尾都會選何官?

我認識沙田區咋,

不過第一間要進取,第二間要保守.
係正碓策略.

我會去學校睇埋校風,
唔讀得都要睇得...........

呢度有資料參考---------

Band 1尾:
基督教女青年會丘佐榮中學 (上年6科14分佔52.3%)

Band 2 頭:
九龍真光中學 (上年6科14分佔48%)
何文田官立中學 (上年6科14分佔41.7%)

Band 2 中:
香港培道中學 (推算今年6科14分佔36.25%)
陳瑞祺(喇沙)書院 (上年6科14分佔33.9%)
順德聯誼總會胡兆熾中學 (推算今年6科14分佔25%)

Band 2 尾:
勞工子弟中學 (推算今年6科14分佔21.88%)
五旬節中學 (推算今年6科14分佔21%)

Band 3 頭:
九龍塘學校(中學部) (推算今年6科14分佔18.33%)
鄧鏡波學校 (推算今年6科14分佔18.33%)
賽馬會官立中學 (推算今年6科14分佔17.5%)
禮賢會彭學高紀念中學 (推算今年6科14分佔15%)

魅力公主 醒目開學勳章

唔該晒你~

我淨係幫佢搵學校都搵到心煩,加上佢自己又唔緊唔要咁,真係俾佢激c

原帖由 ZZdaphne 於 10-10-12 12:27 發表

我想知博入有開英數班既中中機會大唔大呢??
唔會無, 但競爭都會有.
而且好難知道有無英文班.

1) 香港培道中學  津貼 女校
POOI TO MIDDLE SCHOOL

2)  福建中學

福建中學FUKIEN SECONDARY SCHOOL地址:九龍觀塘 ...

有空請去看看 ~

thank you ZZdaphne

wing,
could you find some PoLeungKuk CMI schools ?

原帖由 wing 於 10-10-12 17:44 發表
唔該晒你~

我淨係幫佢搵學校都搵到心煩,加上佢自己又唔緊唔要咁,真係俾佢激c

Wing,

你係target於邊一區?  或是邊區都冇所謂? 大家可以幫手傾下.

我剛打過電話去某些津中, 原來不是間間都offer interview比申請者, 有 d學校會choose合適的學生出來interview.  所以你最好問清楚, 有interview機會的才好申請.

樓主,

忘了告訴你我認識一個case, 係禮賢所謂band3生今年剛入了某英文直資(記住是唔止一間直資收佢), 但另一朋友英小band2生卻入唔到該直資中學.  所以如果你打算報直資, 我覺得一定會有offer.

pooi to 開3班英文班,其餘2班英文稍弱. 但唔係代表呢2班成績弱.
5班 F1逢一有英文話劇(外籍老師教); 逢四有數理補習(己升大學師姐或老師教), 費用全免.

上年第1輪自行, 500個 小六生競爭54個位.  學風良好,校長有心有力.

可以分享一下你的叩門經驗嗎?

非常謝謝你!

原帖由 LL6684 於 10-10-6 21:21 發表
小女今年派九龍城網Band 2頭都派了band3學校~
後尾叩門入番Band 2學校

魅力公主 醒目開學勳章

SORRY...請問咩係CMI呀?

原帖由 ALAL 於 10-10-13 08:25 發表
thank you ZZdaphne

wing,
could you find some PoLeungKuk CMI schools ?

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

其實以我亞女既成績, 我地根本無籌碼去揀, 加上我申請緊公屋, 而家都唔知會派邊區, 所以邊區有校風好的學校我都會考慮LA

原帖由 TINGMUM 於 10-10-13 14:57 發表
Wing,

你係target於邊一區?  或是邊區都冇所謂? 大家可以幫手傾下.

我剛打過電話去某些津中, 原來不是間間都offer interview比申請者, 有 d學校會choose合適的學生出來interview.  所以你最好問清楚, 有interview ...

有空請去看看 ~

我女讀九龍城官小, 5年級下學期教得麻麻, 平均分只有B (咁多年都keep住B), 老師話係band 2, 我忘了問是band 2咩....

老公話要試揀band 1校, 但我比較面對現實, 我想填form時首撰揀band 2校.....
又要同c6爭詏一返了.....

各位, 何文田官中同我女呢間小學有联糸的, 機會大嗎?

回覆 6# TINGMUM 的文章

感謝你,這可算是鼓勵。可否分享下邊幾間直資收呢?
我想…如果選英中,相信只有直資。如果津中,看了各位意見,也認為培道是目標。
‹ 上一主題|下一主題