用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到九龍塘啟思的信,收咗仔仔2011年PN上午班,不過 ...
樓主: 雙寶媽媽
go

今日收到九龍塘啟思的信,收咗仔仔2011年PN上午班,不過 [複製鏈接]

我個女比reject 咗!! 其實我覺得in 得幾好,只係冇砌積木因平時她都唔鍾意砌。仲有拒只係識講一D單字。想問吓收咗D小朋友係唔係好識講野?

我是上星期收到取錄信的。
我個囡0906,9/10 interview,被取錄N1下午班。
我同事個女0903,17/10 interview,同樣被取錄N1下午班。

依家$4280學費55波,因為唔知教局批唔批呢~~如果真係四千幾,實在好貴,=讀大學一年呢!

我聽日都會去交留位費,我自己對啟思感覺幾好,而且EDB視學報告評價十分不錯!!佢N班Total只收54人,竟然畀我個囡入到,其實都幾開心同好surprise~~

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Rachel: 我亞囡0904都被取錄下午n1, 我都係考慮當中, 我想問你一d關於上小學咁意見. 你知晤知有邊d好小學選擇呀?
原帖由 rachel1224 於 10-10-25 00:32 發表
我個囡0906,9/10 interview,被取錄N1下午班。
我同事個女0903,17/10 interview,同樣被取錄N1下午班。

依家$4280學費55波,因為唔知教局批唔批呢~~如果真係四千幾,實在好貴,=讀大學一年呢!

我聽日 ...

我阿仔係 0109 , 都收左上午班 , 我都會比留位費先...

我阿仔係 0109 , 都收左上午班 , 我都會比留位費先

原帖由 rachel1224 於 10-10-25 00:32 發表

我聽日 ...

光頭仔23/10去in, 一直答老c我老公係"媽媽", 又in in下走過隔離檯幾次, 老公同老c講一定要講上午, 上星期收信收佢讀上午, 我仲suprise...

光頭仔係0902

醒目開學勳章

面試結果,有人歡喜有人愁, 也有surprise. 我表姐係啟思miss, (邊間就唔方便講). 佢話我知好多時offer都會比啲面試表現比較不突出的小朋友, 例如小朋友都不太識說話, 或者不太聽指令...etc. 往往這些家長收到offer都會好surprise. 而有些小朋友識得表達自已, 聽指令,都往往收到reject letter,這些家長一樣好surprise, 點解小朋友咁叻都入唔到. 原因只有一個, 因為啟思知道這班表現突出的小朋友一定會有其他學校收佢地, 而一定不會留在啟思. 因此啟思通常只會收多0.5倍學生(e.g. actual in-take is 60 students,then Creative will give offer to 90 students), 因為啟思知道通常小朋友都會有幾個offers在手. 道理= airline overbooked, 因為到最後一定有人no-show.
希望我解答到一些家長的疑問. 而且希望各小朋友都入到心儀+適合自己的學校.

原帖由 cow1303 於 10-10-25 15:24 發表
面試結果,有人歡喜有人愁, 也有surprise. 我表姐係啟思miss, (邊間就唔方便講). 佢話我知好多時offer都會比啲面試表現比較不突出的小朋友, 例如小朋友都不太識說話, 或者不太聽指令...etc. 往往這些家長收到offer都 ...

又會有學校咁怪...有好既唔收...打定輸數當好既一定唔揀自己間學校?咁啟思自我形象都好低喎...但我去IN果時D老師又好自信咁講佢地D學位都好緊張...唔似對自己間學校咁無信心丫~

原帖由 kitkitaunt 於 10-10-25 17:13 發表

又會有學校咁怪...有好既唔收...打定輸數當好既一定唔揀自己間學校?咁啟思自我形象都好低喎...但我去IN果時D老師又好自信咁講佢地D學位都好緊張...唔似對自己間學校咁無信心丫~ ...

你講得好啱,學位真係有限. 但諗深一層啟思都算係比較早開始接見面試嘅幼兒園, 當小朋友有offer, 家長嘅心態都一定會俾留位費, 因為起碼有一間confirmed嘅學校在手中. 之後去唔去註冊就另一回事. 試想下, $660 x 90 students 都幾"和味".

回覆 1# cow1303 的文章

其實我覺得個重點係唔明點解話晒都叫有人識既薄有名聲既幼稚園~佢地既收生個方向竟然會係揀d 表現唔sharp~唔講嘢果d~(如你表姐所講)~而避開表現Sharp同埋講到嘢果d~唔係留唔留位費既問題~因為如果係咁...就更加應該收多少少TOP D既小朋友啦~因為肯定係只收留位費嘛~

原帖由 cow1303 於 10-10-25 15:24 發表
面試結果,有人歡喜有人愁, 也有surprise. 我表姐係啟思miss, (邊間就唔方便講). 佢話我知好多時offer都會比啲面試表現比較不突出的小朋友, 例如小朋友都不太識說話, 或者不太聽指令...etc. 往往這些家長收到offer都 ...

首先我覺得以上嘅推測好唔合理!邊有學校會話你太叻啦,斷估你都唔會來讀,所以拒絕你嘅申請,完全唔合邏輯!
其次,有瀏覽過其他學校討論區嘅都會發現,覺得自己in得好但入唔到,覺得in得麻麻又入咗嘅例子真係多不勝數!所以其實根本就係好平常嘅一個情況,間間學校都會發生的!
我都成日同自己講,interview真係要以平常心去面對,因為眾多例子話比我哋知,原來老師個標準唔係個小朋友答對所有問題就一定得。
我個人認為每間學校都有自己不同的特色,佢地應該係想透過面試了解一下個小朋友有冇某种佢想要嘅特質,是否適合該校。所以係咪答啱晒d問題,係咪要講嘢非常流利,有時其實唔係最重要。
所以我認為小朋友不被取錄,其實唔係代表佢唔夠叻,只係咁啱佢唔夾間學校啫!可能a學校想收乖巧型學生,b學校想收活潑型學生,c學校想收知識型學生,大家各有不同要求罷了!
因此,入到固然開心,入唔到都唔洗太失望呢。

原帖由 kitkitaunt 於 10-10-25 20:51 發表
其實我覺得個重點係唔明點解話晒都叫有人識既薄有名聲既幼稚園~佢地既收生個方向竟然會係揀d 表現唔sharp~唔講嘢果d~(如你表姐所講)~而避開表現Sharp同埋講到嘢果d~唔係留唔留位費既問題~因為如果係咁...就更加應該 ...

咪係囉, 我都以為每間幼兒園都盡量收d表現突出d嘅小朋友添, 因為好可能這班表現突出嘅小朋友能夠考到一d名氣小學而為啟思"爭光". 而啟思亦可因此而"再"增加名氣.
自於放多d offer出嚟而增加留位費方面, 我諗任何一間幼兒園都唔會去到咁盡啩. 萬一比佢預期少人opt out, 咁咪死火....邊度有extra學位"嘔"出嚟喎

我朋友都係某比較出名的幼稚園教, 佢都係話收生通常不會揀太好的, 因為試過好多次楝錯學生
不過我都認為學校楝得你個仔/女入, 一定係有優勢之處, 如果唔係都入唔到啦

其實大家都唔洗太執著既

學校收生自有一套準則, 有時除咗BB表現外, 真是還有許多因素, 我個人認為有時都睇下家長,背景,宗教,教學理念,etc.

況且大家都吾會只interview 一間學校啦!!
比D機會自己BB多些interview, 可能你都會找到一間適合自己呢!!

唔怪得光頭仔咁蠢兩間啟思(kln tong & lt)都收佢讀上午班喇...

等我幫啟思宣揚下佢專收差學生先...

(不過, 另一個pg classmate都收左上午班, 我覺得佢好乖, 識講好多野, 係0901....)..另外, 我反而較相信啟思係偏向收大仔囉....

我仔仔係0909b, 宜家連面試信都未收到.
‹ 上一主題|下一主題