用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
樓主: 2LittleMonkey
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

唉... 我咪一樣勁DOWN, 本來我有20 分, 點知我APPLY 間SCHOOL 轉咗校長, 改咗制, 唔 ACCEPT 我個5 分宗教分, 咁我咪仲 DOWN, 而家聽天由命, 希望有恩典, 可憐下我隻STUPID 豬仔.... 唉

我係過路人, 兩年前經歷過一樣嘅失落... 我女兒很痴身, 很多個面試都係喊住考, (因為我唔可以陪佢入課室).., 當然冇一間好學校收啦.  我好唔開心, 做咗咁多嘢, portfolio, 小一面試班, 課外活動等等都做到足, 她卻不合作, 我感覺很無助, 沮喪, 生氣..., 多次發女兒皮氣, 試過在街上或學校前面鬧她和打她, (但我們一向關係十分好, 什少打鬧), 做咗好多唔理智嘅嘢, 令我好後悔.  我這麼愛我的孩子, 希望他們有好的教育, 為什麼我會這樣不理智, 傷害了她呢?  她只是一個5歲的小孩哦!

很明白你們現在的感受, 特別是等待的心情, 一日未知最後結果, 每一日都是難挨的.  但我們這裡每個家長都是這麼緊張孩子的教育, 相信無論他們最後入了什麼學校都不重要, 因為我們都不會放棄他們, 給他們最好的.  現在只是遊戲的開始呢, 還有11月的自行和6月的大抽獎, 暑期的叩門大執位都未開始.

我的女兒最後幸運地在6月的大抽獎入到了一間心儀的學校, 現在讀得很開心, 成績也算是中上.  相比我認識的同班同學, 兩年前曾經考到6,7間私小和直資, 現在卻讀得很吃力.  再一次証明面試表現得好的小朋友, 唔代表以後成績一定好.  面試表現唔好, 也唔等於他們的能力比人低.  他們現在年紀還少, 還有大把機會, 最緊要係大家不要放棄.  明年的今日, 你們會對下一屆的家長說著同一番說話.

多謝你嘅分享                                       

原帖由 2lovelykids 於 10-11-1 16:04 發表
我係過路人, 兩年前經歷過一樣嘅失落... 我女兒很痴身, 很多個面試都係喊住考, (因為我唔可以陪佢入課室).., 當然冇一間好學校收啦.  我好唔開心, 做咗咁多嘢, portfolio, 小一面試班, 課外活動等等都做到足, 她卻不 ...

這個遊戲真令人沮喪

原帖由 2lovelykids 於 10-11-1 16:04 發表
我係過路人, 兩年前經歷過一樣嘅失落... 我女兒很痴身, 很多個面試都係喊住考, (因為我唔可以陪佢入課室).., 當然冇一間好學校收啦.  我好唔開心, 做咗咁多嘢, portfolio, 小一面試班, 課外活動等等都做到足, 她卻不 ...
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

很佩服全職 mama 的耐性和愛心, 我想我而家要好好開始學習, 做個有耐性既mami, tune o下自己D心理先得 !!

p.s. 我有兩個小朋友, 一個5歲, 一個2歲, 同你D小朋友差唔多!

原帖由 愚人 於 10-11-1 15:22 發表
2LittleMonkey,

如果有能力, 全職mama 可能更了解自己小朋友需要. 你2個小朋友都只係5yrs, 有大把時間可以因才施教. 唔好唔開心, 加油!
因為我上年頭生了細仔, 被迫做全職mami, 才發覺mami 親身教會深入小朋友世界, ...

真係很安慰我心.  TKS FOR SHARING

原帖由 2lovelykids 於 1-11-2010 04:04 PM 發表

2lovelykids, 多謝妳分享,確實是"肺腑之言".thanks.

我都係2個小朋友, 同你一樣大小... 好有同感... 好羨慕你可以做全職媽咪, 我都好想好想... 但我無資格放棄工作.... 祝福您和你的小朋友!!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-1 16:20 發表
很佩服全職 mama 的耐性和愛心, 我想我而家要好好開始學習, 做個有耐性既mami, tune o下自己D心理先得 !!

p.s. 我有兩個小朋友, 一個5歲, 一個2歲, 同你D小朋友差唔多!

...

great encouragement, we need counter examples !! do you mind to share which school your daugher is now in??

唔好喊啦! 我已經收到第6封reject letters (4封大仔細, 2封細仔) ,應該呢幾晚會收多兩封。

振作!!!! 共勉之!!!

原帖由 olima 於 10-11-1 15:52 發表
我一路喊一路睇呢個topic,原因之一是收到第四封reject letter,真係好傷。

小朋友條路真係好長,家長要做的,暫時已經做晒......

2LittleMonkey, 努力呀,要決定放棄工作做全職媽媽並唔容易,加油﹗

...

我又係一個5歲, 一個2歲鬆.

細既又係開始INTERVIEW K1....

我收左2封REJECT. 但打後既都冇乜信心了. 沉晒....

大家共勉. ^^

原帖由 2LittleMonkey 於 1-11-2010 04:36 PM 發表
唔好喊啦! 我已經收到第6封reject letters (4封大仔細, 2封細仔) ,應該呢幾晚會收多兩封。

點解細佬唔讀番哥哥的幼稚園? 多數收番bor... 所以我細仔跟哥哥幼稚園, 收左la, 咁可以煩少一個ma....

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-1 16:36 發表

問題在於dss/私校的學位供不應求.....2xxx個申請間間都只有150左右位.

如本身同學校無咩特別關聯...相信非要由0歲開始培育方有機進身300多強.

原帖由 2LittleMonkey 於 10-10-29 14:20 發表
呢兩個星期不斷接到reject letters (細仔+大仔), 心情好似跌左落深淵咁, 自以為佢地雖然唔係top tier, 但係現在無一間收 or 2nd int, 究竟出現左 'mud' 野問題?

自已成日叫自已振作, 要以身作則, 永不放棄, 但都好 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

thanks for sharing...

今年APPLY K1 都好難呀, 因為超多人報.

我大仔讀KV, 細女我估100%冇望. 因為我細女唔係特別標青. 幸好我都交左佢本身幼兒園的K1留位費. 唔算係名校, 但係地區內都唔算太差. 都係煩小樣.

原帖由 2boysmami 於 1-11-2010 04:47 PM 發表
點解細佬唔讀番哥哥的幼稚園? 多數收番bor... 所以我細仔跟哥哥幼稚園, 收左la, 咁可以煩少一個ma....

其實黎緊8月, 我小B先入PN, 但入到PN就會直升K1... 今年無論我大細仔, 競爭都非常激烈, 真係好彩有哥哥照住, 入到哥哥的幼稚園, 否則, 就真係唔知點算... 一定煩C

AIYA, 你試下先LA, 妹妹有妹妹自己既優點, 哥哥得, 妹妹都唔差得去邊... 等你好消息!!!!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-1 16:58 發表
今年APPLY K1 都好難呀, 因為超多人報.

我大仔讀KV, 細女我估100%冇望. 因為我細女唔係特別標青. 幸好我都交左佢本身幼兒園的K1留位費. 唔算係名校, 但係地區內都唔算太差. 都係煩小樣.

...

我都心情唔好...  多謝你地俾個位我發洩吓.

由生小朋友個刻, 我淨係希望佢身體健康, 開心快樂. 唔使話精英出人頭地(因為我覺得個批人, 好辛苦, 無自己生活), 做個普通人咪得囉.
所以, 我地無特別要佢學音樂班, 數學班, 面試班, 外語班...   淨係俾佢學 soccer, golf, swimming (全部都係運動)...  其餘時間, 就親子活動, 玩吓傾吓計, 食吓週圍玩

都唔知係咪因為咁, 所以... 最想佢入既心儀學校, 就連2nd interview既機會都無
跟住, 我就開始自責, 懷疑緊係咪我同爸爸既方向錯左呢 ?

好矛盾

亞哥讀緊o個間就係"所謂"名幼稚園, 爭崩頭個隻, 知道上年好多弟弟妹妹答o岩晒都唔收, 所以都打定輸數!!!

加上亞哥都落得如此下場, 讀邊間幼稚園都同考小一無 'mud' 太大關係 ....

原帖由 2boysmami 於 10-11-1 16:47 發表

唉~!! 我都 down..down...地

好有同感. 個心彈出一句"又如何".......

到個女, 都會盡下力幫佢報下所謂熱門既幼稚園, 得就得, 唔得都唔可惜.

原帖由 2LittleMonkey 於 1-11-2010 05:17 PM 發表
亞哥讀緊o個間就係"所謂"名幼稚園, 爭崩頭個隻, 知道上年好多弟弟妹妹答o岩晒都唔收, 所以都打定輸數!!!

加上亞哥都落得如此下場, 讀邊間幼稚園都同考小一無 'mud' 太大關係 ....

...
‹ 上一主題|下一主題