用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無人真係讀咗fanny's workshop playgroup? ...
樓主: youwant888
go

請問有無人真係讀咗fanny's workshop playgroup? [複製鏈接]

其實你講到好正氣咁, 不過我真係好想知, 你而家去左信咩教?  因為以我所知, 你所講既 "1989 年已經信" 應該係指基督教, 因為係其他 thread 有見過你講自己係基督徒.  不過又好怪, 當你想懷孕生 bb 時, 又見你係其他thread 到講去求神拜佛 (e.g. 觀音, etc).  咁其實係唔係為求達到目標, 就咩都會做呢?  而我所知, fanny workshop 叫左好多媽咪去天主教堂到聽道理班, 希望你唔會盲目聽從, 無轉軑啦~  

原帖由 boboT 於 10-11-16 15:19 發表
請問我有那一樣信錯了 fanny?
信神係錯嘅? (我自己 1989年已經信, 當時係無諗過將來個仔要用呢5分)
報佢個幼稚園面試班幫兒子操練係錯? (學卷學校都有面試喎, 唔係淨係名校要考, 去年佢 in N1 喊晒口, 收好多 reject ...

----------

試堂是 Miss Wong, 之後轉老師, 這點的確係幾令人不解及趕客的, 但事實就真係上正堂就轉老師, 不過唔信亦有 point 的, 因一次過要交十堂學費,
我只是將我這兩年的經歷分享, 不過我覺得如果要存心騙人應該做法倒轉, 試堂用超勁老師, 收佐學費先轉另一個, 這騙局才有說服力, 不過有懷疑就不要冒險了. save money for other playgroup

再不多說了, 這 post 好像反對意見較多, 再寫只會被指是打手

見你咁SUPPORT 佢個PLAYGROUP, 乜都話佢好, 連叫家長為左五分去聽道理領洗都覺無問題, 以為係打手啫.  唔洗咁激既 ~

原帖由 boboT 於 10-11-17 17:06 發表
你講得啱呀, 我真係有罪架, 而且除左我之外, 教會裡面咩人都有, 信風水嘅人又有, 玩神打嘅人又有, 自殺後又不死嘅人, 吸毒嘅人又有, 真係乜人都有, 就算信左之後都不時會經唔起魔鬼嘅試探受到誘惑再次犯罪. 簡單講句 ...

----------

睇來,boboT在fanny讀左好耐,相信大仔/女就係因為fanny的幫助,所以入到好學校,所以先會咁忠誠信任。

敢請問,boboT,您的大仔/女現在哪一間學校讀書?可以post 你個仔/女的功課或校服相俾大家睇下嗎?

每一個導師都告訴你有關她的來歷?你點知咁多的?連佢地係分脹都知?

最後...請問每年fanny的學生有幾多個入到kv/sc/cckg 或者其他名幼稚園?請問有無數據?如果我睇到真憑實據,就會一洗「貨不對版」的指責。真金不怕洪爐火,我見琴行或報習班都貼晒成績,坊間亦有好一些面試course都貼有佢地的「成功」作為宣傳。咁....fanny咁多年有無講你知,佢的學生派到那些幼稚園?

你說要報恩,這些答覆就是關鍵。

請告知大家。

(ps. 真憑實據。不是「聽聞」)

原帖由 babyhappy88 於 10-11-17 18:32 發表
或者我講一D比較客觀嘅事實, 可以幫到你決定報唔報! 我當年聽完講座試埋堂, 不過冇報到佢嘅playgroups, 但有朋友就報左, 因為佢以為佢真係幫到佢! 佢讀左成兩年(都好貴!), 上埋佢果D模擬面試班, 佢地仲同我fd講話佢 ...

好似要交12堂學費...
我報咗間正常的Playgroup

原帖由 daibo 於 10-11-17 17:11 發表
試堂是 Miss Wong, 之後轉老師, 這點的確係幾令人不解及趕客的, 但事實就真係上正堂就轉老師, 不過唔信亦有 point 的, 因一次過要交十堂學費,
我只是將我這兩年的經歷分享, 不過我覺得如果要存心騙人應該做法倒轉,  ...

I've attend Fanny ee 's playgroup before and Miss Wong was my girl's class teacher, her spoken English was really bad...after  attending three classes I'd decided to quit since it's just a waste of my time.  Of course, no money back.

呢間野...唔駛錢都唔會讀....試完堂就知完全唔掂..
果個miss wong 根本無愛心...粗魯/唔識教....
聽講座...成日強調入咩名學...識咩校長....
我個親戚都話呢間英文屎到.....

仲有呢間pg 環境真係差...
家庭式運作...佢所教同一般pg 冇咩分別...
唔覺得有咩咁好...唔讀都唔會可惜..
佢成日吹水,,講佢pg ...話可以好易入名校..根本唔可信...好多人係佢 fb 留言問佢野...佢都唔會答...根本無料到...

原帖由 daibo 於 10-11-17 11:27 發表
本人都是 Fanny's workshop 的 家長, 見這裡一面倒的說 Fanny's workshop 的不是, 想回應一下,沒錯 Fanny's workshop 的確有時是比較 commerical, 但她不是慈善機構, 難道樣樣 event 都免費, 那麼叫這家公司怎樣生存 ...

My girl spent about half a year in Fanny Workshop 3 years ago.

Kindergarten level
Admitted by KV, SC, HKPS and Pui Ching

Primary Level
Admitted by GT, WKF, Raimondi, HK True Light, Good Hope
Expecting results for SFA and DGJS

Don't really want to comment. Just list out some fact for reference.
summerbb :-P :-P

@@"好彩睇到這個post...佢地仲話1/1有試堂...2月開課...
我個仔e家先8個月...上來都無用...

本人在FANNYEE 上堂半年. 她的行政安排. 環境, 教學, 老師質數. 實在是不入流. 但就是給她看中了媽媽對小朋友的弱點. 才上了半年.. 在這期間. 有很多媽媽都跟我談論FANNY 本入的惡劣品行. 她們都漸漸退出.
在此. 要打算入讀的要三思!!!

我冇研究過呢間workshop, 只係見佢用"有助入名牌幼稚園"呢d焯頭黎吸引家長就知佢係捉人心理啦,一間有料既playgroup or workshop 唔洗廣告都大把人排隊讀啦

我仔仔都上緊架。她的行政安排. 環境, 不入流是事實。不過老師就好有心機教我個小朋友。佢學費又唔係好貴,你又唔可以話握人既。我覺得咁既價錢有PLAYGROUP 上又有人幫你攞埋又交埋FORM。仲想點呀 我地未考學校架。考到咩再話你地知啦。

我有上過Fanny的talk, 拼音班, 阿仔上過2個月playgroup。

作為新手父母,talk可以聽聽﹗拼音班,唔好期望上一、兩堂,2、30人一班會學到D咩﹗
Playgroup的Miss Yeung比較好﹗亦都係上吓無所謂﹗因為佢唔算貴﹗地方呢...真係好一般,唔就腳,仲要上兩層樓梯﹗﹗

參觀學校呢,真係不去也吧﹗
佢話幫你攞表、交form就唔好信,都係自己親力親為好﹗佢話幫到你入的學校,係唔係靠佢先入到呢?如果係真的,呢間學校都真係有問題喇﹗

有家長認為係Fanny playgroup的功勞,令佢個女可以有好多好學校收,我覺得好奇怪 ﹗點解你唔信係自己的女有實力,自己下的苦功,而去歸功一個pla
ygroup?

好的playgroup,唔一定係九龍塘,亦唔一定係Fanny搞的。類似的playgroup多的是﹗

Fanny的係家庭式經營的商業playgroup﹗無system﹗

Fanny本身唔係為人母親的(佢話自己兄弟姊妹多,怕小朋友),佢有幾多愛心?我真係好懷疑﹗真係有教育熱誠的人,唔應該似係佢囉﹗佢只係一個生意人﹗
‹ 上一主題|下一主題