用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔想個仔讀5年幼稚園
樓主: yatyatpig
go

好唔想個仔讀5年幼稚園 [複製鏈接]

過來人的意見是最好,重有不要只用自己的角度,要看看你仔仔同一班的同學仔點比較,如果差不多就未必要repeat.但如你去問兒童心理學家,多數會建議你repeat同早好過遲
原帖由 yatyatpig 於 10-11-9 15:34 發表

感謝你的意見,  我諗呢個POST 我會比我老婆睇, 叫佢再詳細諗清楚網上朋友的意見

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-9 15:32 發表
摟主,

你有沒有留意你小朋友大小肌肉的發展? 如果你去過 [ 小一選校], 今年都有家長呻 [細女/細仔] 考直資/私校比較令人失望。

唔係細女/細仔能力令人失望, 而係校方果種傳統觀念~重大輕細(重男輕女)令人失望.  當然佢地一樣會收細b, 只係比例上較低 or 大細b能力一樣時會先選大b

咁不如計計得益VS風險

如果你仔仔已識好多嘢,要佢讀多1年KG

得益=用佢一年的時間來換一間你們認為的[好學校(升小好)];

風險=
1.浪費了他一年可以學新事物的時間(特別是如果你仔仔吸收力強)
2.他與KV未必fully match,萬一如此,好可能影響他對學習的興趣.須知有時好KG是一件事,適合子女的KG又是另一件事

如果是我,我不會冒這兩個風險,特別是第一個,我估你明白小朋友的腦袋如海棉,一年,可以吸收的知識多得難以想像.況且,人人說KV升小好,但不100%代表你的小朋友完成KV一定升好的小學(始終面試的事無人能肯定),除非是一條龍for sure有間理想的小學直升.

計過條數,不化算.
‹ 上一主題|下一主題