用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 對香港靈糧堂幼稚園好失望
樓主: lamyy
go

對香港靈糧堂幼稚園好失望 [複製鏈接]

原帖由 Emily2009 於 10-11-21 22:07 發表
好心唔好幫D仔女改D咁易俾人讀錯名啦,我會考中文B都要諗佐一陣先至分得到,第二時大個佐成日俾人叫錯名會令到小朋友好無信心,仲有妳唔係咁naive因為老師讀錯呢個名就唔選呢間學校呀...????如果係就真係害佐妳小朋友呀! ...

這位朋友,說話請自重,我開post只係想抒發我對這間學校老師的感受,你不喜歡可以不看,無需要惡意批評及作假設性判斷,謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

請各會員能理性討論, 不要作出挑釁的言詞而引起罵戰.

謝謝!

原帖由 Emily2009 於 10-11-21 22:07 發表
好心唔好幫D仔女改D咁易俾人讀錯名啦,我會考中文B都要諗佐一陣先至分得到,第二時大個佐成日俾人叫錯名會令到小朋友好無信心,仲有妳唔係咁naive因為老師讀錯呢個名就唔選呢間學校呀...????如果係就真係害佐妳小朋友呀! ...

我非常明白妳的心情, 眼見自己個小朋友日日放學賴曬尿無人知, 返到屋企見佢1邊流淚1邊講喺學校d嘢, 老師又好似不上心咁. 做父母的感覺一定是唔好受!!不過我真的相信學校唔會坐視不理, 我想可能現階段老師未諗到一個最好的方法幫佢, 因為其實控制尿尿這樣的東西, 就好似亞女剛剛返學咁唔適應, 喊住唔想返學都要一段時間, 當佢哋適應上學的形式, 建立到安全感時, 所有嘢都會好好多.  可能妳小朋友現階段在尿尿方面是需要比別人多一點照顧, 但不要緊, 相信老師們已接收哂妳的訴求, 希望大家可以多點體諒及想出好的方法來幫助妳的小朋友.  努力呀!!  另外, 我有想可唔可以在這特別的階段比小朋友著"輕鬆穿"? 當under咁著, 唔使等佢忍唔住, 賴左出嚟, 到妳發現條片冇再濕, 就唔用.  或許同老師商量吓先, 睇吓可唔可行.

其實我個女都有勁喊, 不過有老師摟住佢.
原帖由 moses's_mami 於 10-11-21 22:19 發表

好多謝你既分享 可能我同初初既你好似 我仔仔同樣係細仔 但當我一早就已經交待我仔仔在如廁上有特別需要 但最後落得既係我仔仔日日放學賴曬尿 無人知....
其實我唔係寵仔仔既人 而仔仔亦知道佢一定要返學 佢只係 ...

Being a parent, this is important to find a suitable kindergarten for our kids. HKLLC is quite a large scale kindergarten with 8 classes for K1 (4 classes in both AM & PM) and teachers are really very busy. I'm afraid they cannot take care of the kids very much when compare with the small scale one. However, it needs some times to see the growth of your kids and let them have a happy and unforgetable life.  Hope your frustration will be released soon and I keep positive rating for HKLLC at the moment.

原帖由 moses's_mami 於 10-11-18 19:49 發表

唔好意思! 其實有關升小一既問題, 我完全無留意過, 因為我無特別諗過要比仔仔升咩小學, 亦都無諗過幼稚園以後既人生想佢點.... 我揀幼稚園既目標好清楚~我只係想搵間老師有愛心, 小朋友會返得好開心既幼稚園! 我只 ...

我本人及先生都對自己幫仔仔選了此學校而覺得高興及安慰. 我仔仔係細仔;佢開學至今二個多月也是面臨改善V.V. 的問題.
在開學前的講座上,該校的校長已講明,希望各位盡力做到家校合一;希望各位家長多抽時間回校與老師交流小朋友的日常生活及校園生活,從而配合學校的教學理念及改善小朋友在學所遇到的問題. 本人也是全職母親,每星期都會到校三至四日,每日的時間也不是很長,只是短短半小時;但.....老師已有足夠的時間和我面談小兒的學校生活;我也能親眼見到小兒在學的團體生活歷程.遇有問題,即時糾正及提醒他的留心注意.
雖然開學短短二個多月,但在V.V.的訓練當中,小兒明顯已有大大的改進(當然,這也要家校合作才行). 從一星期換三四次褲褲回家,至今可能兩星期一次. 我本人十分認同老師及兒科醫生的睇法 : 訓練小朋友(特別是男孩子),一定要不斷提醒他們定時定候去V.V.(在家在校也一樣); 一定要讓他們生理及心理上接受呢個規律,不可勉強,否則有反效果.
另外,我們作為家長的也要體量老師的工作量及壓力; 不能經常抱著投訴的態度去面對每一件事;相反,有問題時,可否考慮一下,在家中給小朋友耐心地多加訓練呢?!以做到家校合一的理念呢?!而且,本人一向都抱住一個心態,讓小朋友上學,唔係將整個教育的責任交托給學校,小朋友及家長也有自己的責任.去學校,係去吸收知識,唔係被人教導.
最後,言歸正傳,因為老師讀錯小朋友的名字而唔選此間學校. 家長有無諗過, 將來小學..中學...大學...求職時,係咪都係以呢個為選校選工的標準? 點解本人會咁講,因為我先生,到今時今日,好多公司的HR都會讀錯佢既名...唔通因為咁...唔做?! 而我大囡,現讀一間BAND 1 中學,一樣被老師讀錯名或唔識讀佢個名. 咁我可以點做?唔讀?
不過咁.....既然家長心目中對此校已一早鎖定了壞印象;就算該校錄取了,本人也俸勸妳....不要入讀. 免第一印象入左腦,以後的三年幼稚園日子搞到大家都唔開心.
以上為本人意見,不喜勿插

又真係幾失望喎!!

同意, "延" 和 "廷" 驟眼睇好相以, 同時很少人改名用"延期"個"延"字, "阿廷"又真係多人叫d嘅....

原帖由 SK-2 於 10-11-15 01:02 發表
我都好明白妳的心情, 不過我都要睇左一陣先分到兩個字, 我唸D老師都冇心, 你都講係名校啦, N咁多人INTERVIEW, 喺咁混亂及短時間裡面, 實在好難分, 我覺得唔好因為這事就話唔選lee間學校, 這可能呃殺左妳囡囡入讀一間 ...

讀錯名有幾大件事?

點解你地d comments 可以差咁遠? 你地係咪講緊唔同分校?

咁請問藍田靈糧幼稚園(麗港城)好嗎?  呢間學校好唔好呀? 呢問間學校收咗我細妹個女, 要交留位費, (其他學校未覆) 想問吓大家意見, Thanks!!

回覆 49# cmpjoanna 的文章

係同一學校,個topic係我開,不過我都覺得講講下有D離題!

回覆 52# talent2000 的文章

have you read all my posts? Voice out already but no respond even say sorry, that's why i open topic here!

我個仔叫中間有個"恩"字, 成日都俾人讀左"思"字...
我知道成日有人睇錯, 所以每次寫名個時都會寫到個"因"字特別清楚同大隻...但都係有人會睇錯....

一d都唔大件事....只係自己苦心為小朋友改嘅名, 俾d班唔認真嘅人讀錯...我會唔開心囉~~

我就係覺得有好多人都係唔專重人, 所以到我第兩個仔改名時, 我本想用個"宓"字, 音讀"蜜"...但我怕有人會讀左"服"字, 又怕有人讀左"必"字....所以免得兩個仔輪流俾人讀錯名, 所以都係用左個普通d嘅名算.....

原帖由 petunia 於 10-12-7 09:16 發表
讀錯名有幾大件事?

請問呢個「宓」字, 你係本身已識, 還是在字典裡找的????既然你本來想用, 個字是否有特別意思??, 煩請賜教....

"宓"有安靜和諧的意思, 其實我係喺蘇民峰本改名書見到的, 我好喜歡d個字, 加埋全名好有意思....

原帖由 winniethekwan 於 11-1-29 23:02 發表
請問呢個「宓」字, 你係本身已識, 還是在字典裡找的????既然你本來想用, 個字是否有特別意思??, 煩請賜教....

果真好有意思....不過這的確不是常見的字, 如果不是你指教, 我都唔識.....

俾人讀錯名的確會唔開心, 尤其是花了心思去改名, 但換個角度, 如果我係老師, 因為讀錯名而被人一下子抺殺了自己其他的努力.....又何嘗不失望

個標題, 恕我直言,  有點言過其實.....
‹ 上一主題|下一主題