用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到香港真光取錄信未呀?
樓主: chuppy
go

收到香港真光取錄信未呀? [複製鏈接]

We are on the waiting list only.  Not sure if many candidates are on the waiting list.  I remember when I called for the interview procedure, I learnt from the staff that there are about a few hundreds of applicants this year.

真光真係收外生50位呀
如果係讀真光幼稚園基本上係小學收番曬呀,不過K3 4班X30人=120人當中有D人係會讀其他小學嘛,所以咪預50人係外生囉
上年太多人選讀真光,所以本來4班,變咗5班呀

原帖由 jocola 於 10-11-20 18:39 發表
Annafriend

我今日都仲未收到信呀

我諗都凍過水..............你有無考其他學校呀?我今日收到德雅offer 呀........
唔緊要啦
之後六月又會大執位,可能到時我地"乘機搏亂"執到支好籤呢.........
加油加油
...

首先恭喜你 . 德雅是不是你其中一間心儀的學校呢?如果是的話, 真的會鬆一口氣. 其實我有一間私校在手, 不過不會註冊了, 因不是心儀而且覺得不值. 所以現在只有靠自行同大抽獎了. 我相信天無絕人之路. Anyway,很多謝你的鼓勵!!!

原帖由 ziyi 於 10-11-20 04:55 發表
希望在明天

ziyi,

多謝你的鼓勵 . 我也深信希望在明天.

其實真光幼稚園都有批人有20分,如果佢地中左自行分配就唔會交留位費,而真幼留位紙係24/11截止,我諗24/11後會有D位

Is it true for HKTL ?
Letter (1): offer
Letter (2): waiting
Letter (3): reject

Not the same as KLN TL, only two types: offer and waiting ?

Yes, there are 3 types of letter.

原帖由 kochiman2004 於 10-11-21 05:10 PM 發表
Is it true for HKTL ?
Letter (1): offer
Letter (2): waiting
Letter (3): reject

Not the same as KLN TL, only two types: offer and waiting ?

Annafriend.....

How is your result today ar?? i fried la........my son got 20 marks but cannot get a seat............how about your child???

Good luck ar....
Jocola

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-11-20 22:51 發表

首先恭喜你 . 德雅是不是你其中一間心儀的學校呢?如果是的話, 真的會鬆一口氣. 其實我有一間私校在手, 不過不會註冊了, 因不是心儀而且覺得不值. 所以現在只有靠自行同大抽獎了. 我相信天無絕人之路. Any ...
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

醒目開學勳章

offer letter 50
waiting letter over 100

原帖由 jovyw 於 10-11-21 17:34 發表
Yes, there are 3 types of letter.

ziyi,你真光得唔得呀?知你太太一向都幾鍾意呢間學校,希望你OK la!

我個女收咗,好大可能係因為我係old girl關係,因為上年都係收咗我個仔!我依家得呢間offer,所以都無可奈何要hold到六月大抽獎.我住net 12都有好多學校幾好,又唔駛比學費.所以如果中咗頭3位都會即刻放返個位出嚟.

總之大家good luck 啦!

原帖由 ziyi 於 10-11-22 12:57 發表
offer letter 50
waiting letter over 100

醒目開學勳章

Waiting list
我打過學校問了
Waiting list有效到出年6月份
到時要打電話去登記,不用再面試,而且優先
所以都有機會,但唔好唔記得打電話

原帖由 cutekiddy 於 10-11-22 13:08 發表
ziyi,你真光得唔得呀?知你太太一向都幾鍾意呢間學校,希望你OK la!
我個女收咗,好大可能係因為我係old girl關係,因為上年都係收咗我個仔!我依家得呢間offer,所以都無可奈何要hold到六月大抽獎.我住net 12都有好多學校 ...

ziyi,預祝你成功,女女搵到一間好學校!

醒目開學勳章

我又不是咁擔心
起碼不是reject啊
而且又有back up的私小

原帖由 cutekiddy 於 10-11-22 13:19 發表
ziyi,預祝你成功,女女搵到一間好學校!

大家好, 小女也得到真光的取錄, 不過有些問題不知大家知道答案嗎?在bk不知為何都沒有這幾年的學生家長forum,而前幾年的留言都只有很少而且已很久沒有update, 為什麼呢?
1. 知道往後真小與真中會結龍嗎?
2. 如果有兄姊在真小那將來弟妹考真小會否有優先?
3. 聽聞真光功課很多, 真的嗎?同學需要補習會在哪裡補呢?
希望已知答案的家長可提供一些資料參考, tks

原帖由 jocola 於 10-11-22 10:24 發表
Annafriend.....

How is your result today ar?? i fried la........my son got 20 marks but cannot get a seat............how about your child???

Good luck ar....
Jocola

自行不成功啊 ! 這所學校是很多人競爭的, 所以巳有心理準備不會一次成功.  如今我只有寄望統一派位了. 那你是不是繼續參加統一派位呢? 還是一心一意選擇德雅呢? 德雅是很不錯的選擇吧. 如果我小朋友是女的, 我也會考慮給她考這所學校.
Anyway, tks for your kind & caring.

醒目開學勳章

結龍?那男仔怎麼辦?
現在是聯繫的,基本上年年都有約80個可升返真中

原帖由 nibikalea 於 10-11-22 14:31 發表
大家好, 小女也得到真光的取錄, 不過有些問題不知大家知道答案嗎?在bk不知為何都沒有這幾年的學生家長forum,而前幾年的留言都只有很少而且已很久沒有update, 為什麼呢?
1. 知道往後真小與真中會結龍嗎?
2. 如果有兄 ...

Anna......
but mine is a boy....=_=
so still thinking..........
mine one also many people try......i 20 marks also failed.=_=
add oil together.............
原帖由 ANNAFRIEND 於 10-11-22 14:39 發表

自行不成功啊 ! 這所學校是很多人競爭的, 所以巳有心理準備不會一次成功.  如今我只有寄望統一派位了. 那你是不是繼續參加統一派位呢? 還是一心一意選擇德雅呢? 德雅是很不錯的選擇吧. 如果我小朋友是女 ...
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

Got the favourite school offer so will give up True Light. Wish everyone good luck! :)

回復 38# fsforth 的帖子

Is this video an advertisement?
‹ 上一主題|下一主題