用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要為La Salle而喇叭,請自問自己孩子能力應該入邊間 ...
樓主: Student123
go

不要為La Salle而喇叭,請自問自己孩子能力應該入邊間 [複製鏈接]

我認同...我認識朋友中都為了囝囝要入喇沙...在上入了天主教...所以今年自行分配有20分...而且比佢抽到...雖然抽到, 但希望佢囝囝讀得上...

其實 La Salle 課程並唔係想像中咁深...特別英文.

原帖由 artroboy 於 10-11-29 12:14 發表
其實 La Salle 課程並唔係想像中咁深...特別英文.

Some famous schools, the syllabus may not be difficult, but their exam or test well advance the standard levels (P4 standard for P2 students), so as parents what can you do?

家長想子女讀名校, 是羊群心理還是為了面子??

我、細妹及鄰居從小都是在屋邨小學、中學長大, A level之後都前後分別入了理工及中大, 而家各自分別在會計及酒店界別工作, 在大學時, 亦發覺好多同學都是在屋邨長大(讀一些不知名嘅屋邨中、小學)
所以我覺得, 而家小學、中學讀邊間係無分別(當然不能話比自己仔女讀band 3 d飛仔學校, 我覺得讀番你自己住嗰區嘅一d比較好嘅地區名校已足夠, 無需要山長水遠誇區去傳統名校讀)
我小朋友下年讀k1, 家住TKO, 已選定屋企附近一間屋村幼稚園, 以後小學中學都會喺番同區讀

好多學校都係用同一本reader, 有d直資/dss可能會用更高level. 深唔深真係睇你跟那類學校compare.  不過又係果句, 讀高一級英文唔等於一定係好學校/名校囉, 如果小朋友有能力讀深d, 咩家長自己栽培, 不然的話, 咩跟住學校既課程, 打好根基.

原帖由 mcheung1 於 10-11-29 13:49 發表
咁又唔係, LS英文都很深又其READING, 考試就更深, 但我相信如果父母你想小朋友入傳統學校就是這樣, 我想父母想小朋友入LS, 而最後入了, 父母一定要有心機教, 但小朋友的能力我相信無問題, 因只6歲還很小, OK唔OK睇父 ...

‹ 上一主題|下一主題