用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢? ...
樓主: MusicTV
go

下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢? [複製鏈接]

原帖由 kerkermui 於 10-12-13 13:57 發表

我早幾年去北海道 , 零下15度橫風橫雪, 一樣有2-3歲嘅响戶外玩!

我見到北海道既女學生零度以下重著迷你群,好犀利架
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

小朋友平时身体好嗎? 住新界定市区呢? 返上午定下午? 会吾会食好耐西北风先上到車...

個個人身体吾同, 两歲低抗力比四歲弱的, 實際情况, 自己最请楚...

回復 21# lugano 的帖子

原帖由 kerkermui 於 10-12-13 16:16 發表

哈哈~ 連d稀客都要出聲!
dogdog呀~ 邊個好似你咁, 年年去日本玩呀?!

哈哈,咁都比你發現!
我日日返工都對住d港童,真係戥佢地d父母辛苦,今次出聲都係有感而發啫!

如果小朋友細(pn/k1)和身子真係好弱,流感高夆期避避都係一個wise choice,正常B就帶佢去打針好過la。

Music TV,
if everyone think like this, then there will be lots of HK kids & HK moms. Most happy will be the school and teachers.
you remind me of some of my friends:
- not go to playgroups saying lots of virius there;
- not go to N1 saying easy to get sick;
- not go to outdoor places and parks saying easy to get sick.
I just feel sorry for their kids.

回復 46# GAT 的帖子

基本上中國人普遍都係比較保護自己的小朋友, 經常看到外籍的小朋友這些天氣依然穿短袖, 跑來跑去, 爬上爬落, 他們的家長基本上不會理會他們的.  只有中國人的家長經常要"拖着"小朋友, 又經常叫他們"小心啲", "唔好呀", "扶實呀"... : )

感謝各位的回覆!

我提出這問題,只因為這一兩個月天氣不穩定,小朋友要長期聞氣,如果唔係就不停地咳同喘。

感謝1511同pandabonita的意見!我諗真係我自己先最清楚!謝謝!

醒目開學勳章

原帖由 MusicTV 於 10-12-13 17:49 發表
感謝各位的回覆!

我提出這問題,只因為這一兩個月天氣不穩定,小朋友要長期聞氣,如果唔係就不停地咳同喘。

感謝1511同pandabonita的意見!我諗真係我自己先最清楚!謝謝! ...

如果小朋友有氣管問題 (我個仔都有氣管敏感) 試吓食fish oil呀! 我個仔食咗半年, 暫時無返發
另~ 就嚟有三九天天炙做.. 第一日係22/12, 要做3次, 連續做3年效果最好!
你搵吓屋企附近有無得做啦~ 我都係今年第一次book 俾佢試吓!
仲有 (好長氣) 學游水!!!! 阿仔游咗半年喇..
加油呀!

太子/深水埗近我, 係邊度o黎架?

原帖由 JodisMama 於 10-12-13 11:46 發表
朋友介紹我地,昨天成班媽媽去太子/深水埗買用鵝絨做的背心及中褸. 雖然款式老土, 但好輕好舒服. 會員折實後背心佰多元及四佰多元左右.

回復 49# kerkermui 的帖子

恐龍媽,謝謝妳雪中送炭!

我仔仔都有食魚油,不過對喘好似不大作用,一停聞氣就咳。依家要早晚聞氣同食青蛙藥先止到咳。

我小朋友兩歲幾,做得天炙嗎?

游水要唔要暖些先開始學好呢?

你仔仔氣管敏感,10度時返學有冇問題呢?

你唔講人地點知你咁多. 下次呢d 你不如問醫生啦.
小朋友要長期聞氣,如果唔係就不停地咳同喘

回復 52# w_y 的帖子

agree!

回復 52# w_y 的帖子

原來係咁,係囉,咁問醫生好啲.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MusicTV 於 10-12-13 18:08 發表

我小朋友兩歲幾,做得天炙嗎?

游水要唔要暖些先開始學好呢?

你仔仔氣管敏感,10度時返學有冇問題呢? ...

傻瓜~ 放心, 大dd會好d架喇! 記得唔好食/飲凍嘢, 包好條頸先好出街, 盡量唔好吹到風!
我唔太清楚有會年齡限制, 不過相信只要佢唔會"meet"嗰舊嘢就應該ok, 上網search吓.. 再打個電話問問! 如果full咗, 可以book定出年熱天嗰次!
你出年夏天開始俾佢學游水啦~ 無問題, 阿仔e+冬天去都ok, 話d水唔凍, 好暖~
舊年好似唔多日子凍..  我阿仔係幾聲咳, 又唔係好嚴重, 我照俾佢返學呀, 因為真係吹到風嘅機會唔多~  一早一晚囉!
個傻仔舊年响入冬最凍嗰日 (約10度) 放學, 俾東張西望捉咗做訪問, 佢話: 唔凍呀!
恐龍家

醒目開學勳章

我女剛兩歲,之前因氣管敏感由朝咳到晚冇停過,仲要咳到嘔 食药食到冇效,後黎食咗青鞋仔就好好多,但而家仲食緊控制住...我自己都有好嚴重氣管敏感,要每日食藥及吸類固醇噴霧來控制住,所以我知道係辛苦,有時甚至透唔到氣咁...不過如果我女冇番發徵狀,我會比佢繼續返,一直留意情況,等佢自己身體製造多啲抵抗力,好過一味依賴藥物...如果你仔仔要聞氣就帶埋返學校及話比班主任聽,叫佢留意住...
你唔好太担心

music tv

我大囡細個時同你個差不多,pn返5到一半學,k1請過40多日病假,你不如考慮5讀pn轉playgroup。我都好好奇你的醫生無advice你應否返學,所以會pm一個我覺得好好的給你,不過佢5平。

在家中你可以盡量保持一個舒適的溫度和濕度,會有幫助。

回復 8# bee918 的帖子

我都岩岩星期日先跟亞女由零下5,6度嘅Korea 送嚟, 雖然買左暖包, 但就一包都無用到, 褲仔都係一條較厚身架咋, 加埋件綿質底衫, 抓毛T-shirt, 羽絨褸, 玩埋雪都無問題, 所以10度都唔係好凍姐, 唔洗咁擔心啦!

興趣班可以唔返,學就一定要返,除非病或身體狀況唔許可,這是一個習慣。
‹ 上一主題|下一主題