用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀!
樓主: wongsara
go

SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀! [複製鏈接]

gh of course

GH of course

我囡囡現在就讀GH k.1, 上年我都係為咗點選擇SC同GH而煩惱。就因為GH Primary 係我頭3間會選讀的小學,結果我放棄了SC, 當時真係有d唔舍得架, 因為身邊好多朋友的仔女都入唔到SC, 而我個囡囡有order喎。但到了現在, 我好興肯當初我無選擇錯誤,我囡囡真係好鐘意返學, 仲好開心, 好喜歡看書,增加了不少學習興趣。

德幼入德小比外校機會大d,不過唔係100%收晒,所以如果入德幼,最好報多幾間小學做spare,安全d!!

原帖由 yukiyu 於 10-12-28 18:11 發表
德幼入德小比外校機會大d,不過唔係100%收晒,所以如果入德幼,最好報多幾間小學做spare,安全d!!

我就是因為不是100%入德望小學,再加上是新校,英文弱,所以才沒有為小女報讀德望幼稚園。

我當年都有考CCKG,但考唔到,因為我地係返christ church,所以識得唔少CCKG同男女拔家長,而幾年CCKG入女拔%已經下降好多28女可能只有不足10個入到DGJS, 但如果真係好鍾意都唯有搏一搏,但無論結果如何,最緊要唔好後悔今日嘅決定

去年我也遇到同一個煩惱, 在kv與sc, 我選了sc, 後在sc和gh之間我選了gh. 我覺得小朋友的教育是要看長遠一點, 的而且確, ghk的英文肯定無sc教教得咁好, 要在外給她一些補藥, 但ghs(中小學)的英文程度好卻不容置疑的(gh小學的英文比外是讀高一級的, 數學有英數, LS是英文教的), GHS的中學會考優良率是過90%的(你可以在學校報告看這些資料,)所以如果你只看英語的程度, 我覺得小學6年的教育一定比三年的幼稚園重要. 再說一般一條龍學校的幼稚園都是著重德育多於學術, 如培正, SPK, 協恩, 所以如果你想三年後再戰, 就選SC, 如果到時你都會選GHS的話 , 就現在入GHK, 因為三年後的GHS一定會預很多位給自己GHK的親生女的.
希望你早日決定, 好讓其他小朋友可以入到好學校啦.

回復 47# misschan1227 的帖子

Absolutely agree!:)

多謝各位既意見, 到呢一刻, 我決定咗去gh喇, sc bye bye

如果哥哥巳入政府資助小學, 阿妹是不是實入倒??
那麼我應比阿妹讀而家屋村n班間幼稚園好, 定係比佢過三年名幼稚園生涯.
哥哥當年全軍覆沒, 無一間名幼稚園收...無機會嘗到.

原帖由 wongsara 於 10-12-30 09:58 發表
多謝各位既意見, 到呢一刻, 我決定咗去gh喇, sc bye bye

good,早決定,早放番個位出來。好多人會多謝你!

阿妹一定入到, 直入的.
三年名幼稚園生涯. <-- 上左小學會輕鬆d.

原帖由 loloyan 於 10-12-30 11:31 發表
如果哥哥巳入政府資助小學, 阿妹是不是實入倒??
那麼我應比阿妹讀而家屋村n班間幼稚園好, 定係比佢過三年名幼稚園生涯.
哥哥當年全軍覆沒, 無一間名幼稚園收...無機會嘗到. ...
~easybring~

原帖由 小天使kiki 於 10-12-28 23:34 發表
我當年都有考CCKG,但考唔到,因為我地係返christ church,所以識得唔少CCKG同男女拔家長,而幾年CCKG入女拔%已經下降好多28女可能只有不足10個入到DGJS, 但如果真係好鍾意都唯有搏一搏,但無論結果如何,最緊要唔好後悔今日嘅 ...

請問返christ church時是用中文定英文?有否更多資料?因有意想返。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題