用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學費咁貴, 有d頂唔順
樓主: karaqueenie
go

學費咁貴, 有d頂唔順 [複製鏈接]

睇真喇 ~ 我諗樓主應該係$30000x2! <-- 因佢話兩公婆得3萬,都話學費雜費可付出 ~ 仲可以諗供佢去外國讀書,所以我估佢係講緊$30k x 2。
如佢真係得月入3萬,唔好話計學費,就連諗去外國讀書都唔得啦!!

咁樓主,如你真係好鐘意間學校,又無乜供樓負擔,咁都叫ok既。

我依家係think家長, 其實think 學費又真係加得勁呀, 我囡囡舊年二月插班時(half day)學費3800, 今年八月開學加到4000, 依家仲話出年half day要4500, 我自己都覺得好貴, 仲有, n1 雜費係半年千幾蚊, 一到k1半年雜費係2xxx, 一年要5xxx雜費架喇, 所以你要諗讀三年, 要預佢每年加學費呢個factor添.

樓主話$30000. 用左三份一. 我估可能真係總收入 係30k.  不過, 佢無講其他background.  如果唔洗供樓, 唔洗供車.唔洗儲 $$$$,  有額外收入 ( g.e  投資..)  
每月洗兩皮cash .  都可以幾好洗

回復 1# cincin_ko 的帖子

1/3 你地人工太多. 留返D錢俾佢第時買樓做首期好過. 讀好書, 最終都係想佢第時有瓦遮頭唶

幼稚園已經講話頂唔順,仲有小學、中學、大學真係點頂呀,樓主真要諗清楚日後想點,唔係小學又揀d貴族學校嚟讀,唔單止學費咁簡單,仲得閒叫你哋捐吓錢認購吓d樹,樣樣都講萬萬聲,到時份糧都唔夠,真心果句"量力而為"共勉。

我都覺得 $ 6900 讀 Think 貴左, 同唔值 ~~

原帖由 foggyao 於 11-1-14 11:27 發表
睇真喇 ~ 我諗樓主應該係$30000x2!  

應該唔係la,佢話3年幼稚園o個30萬可以去英國讀一年,唔係話第時去英國讀書,同埋如果$60000一個月,已經好好喇,唔會頂唔順o個7千蚊掛

唔好討論人地搵幾多錢啦,根本依家幼稚園既學費又係貴得離譜。讀完係唔係值回票價又另一回事,太多變數啦。父母既家庭教育先有把握。

It is more expensive than DSS or private local schools.
But, it is kinder level only.  Is it worth ?

大家都好有道理, 其實莫講話搵幾多, 而家幼稚園學費真係加得離譜. 只係幼稚園, 將來重要讀小學,中學, 大學, 興趣班, 樣樣都係錢, 有2個細路仲X大一倍, 所以條數好襟計. 我同C6都有傾過, 亦去過九龍塘果D出名幼稚園參觀 同面試, 值唔值真係見仁見智, 可能對考直資有優勢,但係個人覺得幼稚園老師好現眼, 無愛心, 一班有咁多人, 老師連名都唔記得晒.  我地決定俾小朋友讀村校, 一班得十幾人, 校長老師好鍚好緊張小朋友, 仲成日打電話同家長傾小朋友既野, 又多活動教學,其實都唔近屋企, 要買多架每日車佢返學放學, 只係返N班, 但係小朋友好開心, 一見到學校就好興奮, 家姐個仔都係讀呢間無人識村校, 英文基楚媲美外藉小朋友, 今年考出名D直資小學一面試就收, 勁過晒出面D名校幼稚園生. 咁係唔係一定要讀九龍塘名校呢, 樓主要三思. 小朋友仲要學好多野, 我地寧願用果D錢同佢報音樂, 運動同其他興趣班.

樓主..
你打算比你小朋友行國際這條路嗎..?
如果係的話..呢個價只係基本..

但如果5係..真係洗得好冤枉~
我女女已前都係kln tong 一間英文幼稚園讀..但5係我心目中0既效果..
加上而家佢入左區內band 1 0既傳統小學..除左英文輕鬆少少..其他真係追到我地嘔..

而家睇番果時月月洗成6000學費..真係好傻..
所以細佬我以家都係比佢讀普通的幼稚園了~

希望幫到你..

其實THINK又唔係你地講到咁Premier, 我有同事嗰女讀緊, 我同事都唔係搵好多, 亦唔係楂benz之類.. 大前題係樓主屋企加埋得30k一個月, 請問你地係咪唔駛供樓? 唔駛食飯, 唔駛俾家用, 自己唔駛駛??

幼稚園只係一個開始咋, 我都AGREE盡能力俾自己覺得最好的俾小朋友, 不過真係要量力而為啊…

原帖由 chowhui97 於 11-1-18 23:08 發表
其實THINK又唔係你地講到咁Premier, 我有同事嗰女讀緊, 我同事都唔係搵好多, 亦唔係楂benz之類.. 大前題係樓主屋企加埋得30k一個月, 請問你地係咪唔駛供樓? 唔駛食飯, 唔駛俾家用, 自己唔駛駛??

幼稚園只係一個開始 ...

盡能力俾自己覺得最好的俾小朋友<==agree:)

人人心中把尺不同,好難有一套標準,不過講真,10000一個月的學校,我估比得起的學生家底都唔差得去邊,你搵得三皮幾野一個月,將來佢大大下就識得同同學仔比較,可能衍生的cost仲更加昂貴!!! 我兩公婆加埋六位數一個月,我都想女女有好的教育,佢依家都係讀衛理堂,依家維多利亞收左,我地都唸過度過,仲未下決定!!

突然唸返起前兩年有單慘劇,兩公婆住深水步公屋,老公做公務員月入五萬,老婆就家庭主婦,個小朋友就讀英基,結果中學唔收,攪到個阿媽抑鬱,飲飲下茶突然衝出街跳樓死,有時真係覺得好唔值!!

回復 58# kathyl331 的帖子

6 位數字一個月.. 好好駛喎!!!

維記都收咗我個女, 有機會可能做同學仔!
‹ 上一主題|下一主題