用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM)
樓主: 2008tungtung
go

大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM) [複製鏈接]

回覆 34# mimi911 的文章

Mimi911

我最後都係決定去大坑真光.

醒目開學勳章 王國長老

我女係真幼畢業, 無直升, 而家去左港大同學會
講真幼傳統, 都唔算丫, 係規矩多D, 教學方面都算活動, 無測無考無默, 我女好開心就過左3年, 點解唔直升, 好大部分係因為我想要真正活動教學既小學(真小唔算活動喇), 我見我女讀真幼3年, 一直都係活動, 學得黎好開心
由於有真小BACKUP, 家長或者會抽獎, 但會搏到盡, 如果去到MARYMOUNT, ST FRANCES果D就會走, 因為始終學校好又慳學費, 其他都會直升, 好似我咁出去考既唔多
真光好處係平實(除左旅行, 基本上咩野都O係學校攪掂晒), 家校合作好, 老師TURNOVER低, 好多都好有經驗, 而且童叟無欺, 連買書張CHEQUE都係開俾書局, 真正一毫子都唔賺你

我又係前真幼家長,囡囡雖然沒直升真小,但我係非常欣賞大坑真幼,三年課程,沒壓力但學得多,德育很好,校舍寬敞,校長是用心教育的人,老師在校長帶領下亦很努力,很多老師都是有經驗的幼師. 很多人擔心英文程度不高,但我反而欣賞佢中文程度夠高, 學英文易過中文好多,上小學後家長會感謝小朋友在真幼打好中文底,否則真係會追得好辛苦!小女現在讀英文小學,中英文都能應付,你哋真係不用擔心!

我個囡九月都會讀真幼,睇到都有家長讚許真幼,我都放心比囡囡讀啦!

恭喜你!你囡囡讀am or pm 唔知有冇機會做同學?
原帖由 kakawalter 於 11-6-8 23:47 發表
我個囡九月都會讀真幼,睇到都有家長讚許真幼,我都放心比囡囡讀啦!

原帖由 Mandy74 於 11-6-9 03:31 發表
恭喜你!你囡囡讀am or pm 唔知有冇機會做同學?

PM 呀,你囡囡呢?

我都係PM喎, 我地有50%係同班同學啦. 好野.

Hi kakawalter and 2008tungtung,

My daugther will be at PM class too!

原帖由 eva007 於 11-6-9 13:02 發表
Hi kakawalter and 2008tungtung,

My daugther will be at PM class too!

Nice to meet you and all the mama/papa of TL K1.

pm
原帖由 kakawalter 於 11-6-9 08:53 發表

PM 呀,你囡囡呢?

原帖由 beautycandy 於 11-1-24 16:19 發表
講真,兩間學校都真係好好,我阿女到依家都記得寶血老師,有時校車經過,都大叫花花校車呀.我轉校真係因為直升,(兩個好驚架,派得唔好要叩門,鬼啋我,我唔想係無線新聞見到自己呼天搶地

不過可以俾小小我自己的睇 ...

my son graduated from PB.  I found that both the Eng and Chi standard is very easy

我的女兒今年升K2,真光是一間很好的學校!!
老師有愛心,小朋友上課很開心,另外,學校講究學生的品行,會教她們要有愛心.......等。
而真光的家長亦很好,每逢學校舉辦活動,一定有很多家長參與及做家長義工,相處融洽!!!!

我阿女依家讀緊真光(堅道)全日班, 有全日班係其中一個主要分別, 有書本(晶晶出版), 校規唔算嚴, 唔洗剪短頭髮 ....
‹ 上一主題|下一主題