用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關 st paul co-ed 面試
樓主: kat_wang
go

有關 st paul co-ed 面試 [複製鏈接]

囡囡話數學果部份全面打撀佢自信心 ,一出來時就話好難!當時我笑出來(其實我無物心理包袱,因為SPCC真的很遠,初初報時因為想知阿囡實力如何和想見識傳統名校面試點,唔想阿囡係井底之蛙,作給她預演"自行收生"面試),2題數都唔識,佢話又無紙/又無筆,點做呀?(囡囡心算好屎)科學題目好得意,好抵死!惟一係開始果部份---中文(普通話)提升佢自信心,好似上左天堂,跟住就落(數學)--->地獄,最後平衡番佢自信(英文部份).
普通話部份,果Miss還讚她普通話讀得流暢,音正(雖然讀錯2個字)...問佢有否出去學過/是否參加過朗誦班...閒談一番,最後問佢邊間學校,還說之前有幾位囡囡同校學見完;到粵語部份,2題,囡囡話第2題唔係好知佢講物,但亦答左.

回覆 1# Sherryko9 的文章

普通話強係優勢LAI 架,佢地係全面普教中,BTW,收你會唔會唔讀呢?

唉!你真係問得好好!初初我誤會左SPCC係銅鑼灣,托人交報名表,後才知係DonDon道,都報左名,算吧啦!睇吓阿囡有無資格做入選佳麗?計番車程,大約1個鐘,果日還見到佢個男同學,阿囡都好surprised,希望自己睇錯,果同學表情同佢一樣!
阿囡只係語文強,特別普通話,其他無物突出,你覺得如何?如果收才諗了!橫掂無物心理負担.

原帖由 ABC-DAD 於 11-2-28 11:30 發表
普通話強係優勢LAI 架,佢地係全面普教中,BTW,收你會唔會唔讀呢?

回覆 1# Sherryko9 的文章

我估囡囡讀中小吧,(我個係)中英文語文強好好..好重要,係上英中嘅利器,就靠佢LEI學野架,其他知識係去學校學俾老師教GA MA,學校有好多唔同GEI野學架,語文跟唔到會好辛苦架。DGS 同SPCC都收,你就頭痕....哈哈,佳麗會好多人搶住要,講笑啫,平常心啦,PTH好係優勢,我自己覺得係突圍嘅手段之一,講多左D無謂野,唔好意思﹗
要午餐醫肚啦,GOOD LUCK

回覆 44# ABC-DAD 的文章

語文強(中英文) 絕对係優勢, 車程 1 hr 係SPCC 大有人在, 5駛擔心 wor.....
原帖由 Sherryko9 於 11-2-28 11:42 發表
唉!你真係問得好好!初初我誤會左SPCC係銅鑼灣,托人交報名表,後才知係DonDon道,都報左名,算吧啦!睇吓阿囡有無資格做入選佳麗?計番車程,大約1個鐘,果日還見到佢個男同學,阿囡都好surprised,希望自己睇錯,果同學表情同 ...

回覆 1# meimeimama1 的文章

我個係MALE來,DGS唔係好知,都係好好GEI 學校。 F.1 仔有小學同學讀DGS都好開心,ECA勁、外向型GEI 女仔LEI;SPCC就LOW Profile D,鍾意旗袍就SPCC,otherwise  DGS 校裙都好活潑AH;就係咁話啦。肚餓﹗

回覆 47# ABC-DAD 的文章

回覆 1# meimeimama1 的文章

你自己點選擇最重要。

回覆 49# ABC-DAD 的文章

嘩!我地係到吹水無抹嘴 ,講吓都開心D!哈哈...
我有個同事果女係St.Paul Convent,當初我都想試,但同事老婆唔buy,果女係直升,無法,聽後無試,無話鍾唔鍾意.
SPCC好舊,好似我以前間中學,又係好古老(新界),後來搬左其他地址,我幾鍾意古老校園,有風味!
你地小朋友有無話吓情況如何?阿囡話唔係好鍾意(數學/科學)果女老師,話人地嘴miu miu(比佢吹漲!),英文group discussion3個女仔一組,佢話講得最好果個女仔初初淨係睇住果西人女老師(每人輪到發表共3次)發表意見,果西人老師做晒手勢提示佢望番組員,初初阿囡都唔知個西人老師做物,後來get到,但果位女組員還不知,最後攪左一輪,終於果位女組員知了!阿囡還說自己笑一笑,望住果位女同學發表自己意見.

原帖由 meimeimama1 於 11-2-28 13:30 發表

咁其實你最鐘意SPCS??

原帖由 Sherryko9 於 11-2-28 11:14 發表
囡囡話數學果部份全面打撀佢自信心 ,一出來時就話好難!當時我笑出來(其實我無物心理包袱,因為SPCC真的很遠,初初報時因為想知阿囡實力如何和想見識傳統名校面試點,唔想阿囡係井底之蛙,作給她預演"自行收生"面 ...

我同你報嘅原因完全一樣,真可謂遇見知音人.我當初想如有得面試已當贏咗,因我知不多人有機會面試,所以最後收到信也很驚喜.
他當天面試覺得做得最差的是常識,反而他平時覺得最弱的PTH較好(老師有問他哪時開始學PTH,他是到老師那兒學還是老師上門).數學就覺得比較容易.
阿仔中文其實麻麻,英文一般,最強是音樂.他說如果收他,他也怕考包尾,所以唔多想讀.不過,收先算啦!

矛相干啦!橫掂都in完,吹吓水,當減壓囉!好似4人打麻雀,又唔賭$,打緊味又吹吓水囉!直資姐!唔收又駛屎,有"自行"果部份,我都係睇重"自行"先,直資係bonus,得的話唔駛煩到7月,無未又要唉......人生必經階段<---父母.
科學題(創意科學比較貼切),阿囡都係果條sugar n salt.我都覺得無一定答案,係睇小朋友想像力和sense,你答物都得,天馬行空都係一種答案,好過唔答,一D想像力都無.
其實呢個試都唔知點計分,又唔知點比重?

原帖由 meimeimama1 於 11-2-28 16:02 發表
哈哈
有人係度吹吹水真係好
話哂可以減下壓
我同你地唔同
我都好想阿女入到
所以我比較緊張
因為緊張
我怕黑佢面所以冇問得咁仔細
只係佢自己講左個條科學題
(聞下d水同酒精個題)
同埋佢話小組討論
二女一男
個男子 ...

聽大家的討論, 好似真係冇問任何有關個人的問題 ... 例如自我介紹, 學d乜野, 參加乜野比賽/活動 ... etc.

有冇人in的時候有問過個人問題呢?

你講我又諗番起,點解唔試SPCS?其中一個原因係要做好多試前功夫,又要中英讀書報告,阿囡果間小學邊有甘high class啦!佢果間係好鬼傳統小學,呢樣我鍾意,唔駛上網做甘多資料搜查....,一陣又話要presentation,唉!味又要煩到我(填果份申請表,已經想死!),呢朝都好,唔係甘有心去讀的一定唔會甘好耐性去做試前功夫,起碼我見到都怕(因我無心比囡囡去讀),SPSC勝在唔駛報名費,亦有個同事小朋友去考,佢果囡不嬲學校做呢樣野,所以唔怕煩.

原帖由 meimeimama1 於 11-2-28 16:56 發表
不過話時話
SPCC都算好
in一次得就得唔得就唔得

唔知你有冇報SPCS
又要book report 又要i-pro...
又要in 2次(有幸既話)

相對呢間
好辛苦要做好多野
真係要你好有誠意至得 ...

原帖由 kat_wang 於 11-2-28 16:52 發表
聽大家的討論, 好似真係冇問任何有關個人的問題 ... 例如自我介紹, 學d乜野, 參加乜野比賽/活動 ... etc.

有冇人in的時候有問過個人問題呢?

我諗應該係無.Interview根本無呢部份.
‹ 上一主題|下一主題