用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!
樓主: lelemama
go

[聽/語障] 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話! [複製鏈接]

可否pm資料比我, 謝

回復 安迪菲安娜 的帖子

想問邊度有呢類治療呢?

小兒27個月 , 發展遲緩. 上緊私人S位, 請回覆ST治療師資料.

HI Please can you also pm me the ST contact no and details? thanks a lot!

安迪菲安娜 發表於 12-5-26 17:55
除了繼續做3T的治療外,  不妨考慮小兒穴位按摩治療, 部份穴位除了針對性性治療外, 揑脊的手法對整體的devel ...

Please PM me the information. thank a lot

回復 ttlucky0303 的帖子

我都需要...請PM我..THX^^

我個女2歲啦, 都系只能講幾個單字, 健康院醫生話要自己觀察多半年再返去睇.

咁可唔可以PM定資料比我先啊..謝謝!

回覆:iulok 的帖子

你唔好俾健康院騙,你要迫佢轉介做評估,我仔兩歲未講,佢都話叫我等半年,但我唔想等,因再轉介係要再等半年以上,到時就太遲,我迫佢,佢先俾轉介信,依加等了半年都未等到評估,不過仔仔有上言語療治同返學,依加會跟口水尾講野!

其實可以試吓針灸,我個囡兩歲時未講野,聖雅各評估佢語言能力得九個月。七月份去咗政府評估就話佢發展遲緩。我哋五月尾開始試針灸,真係好神奇,針咗兩次阿女就識用飲管飲野(之前係唔得),第三次後就識用口吹野,依家阿女兩歲半,每星期針兩次共針咗十八次左右,佢已經有意識叫爸爸媽媽,自己讀書(用bb話),雖然好多音發唔到或者唔清楚,但起碼佢肯開聲。我講我個名問佢係邊個,佢即刻答媽媽,已經進步好多。黎近九月會讀Step 嘅intensive course,希望會好快跟得番嗮!

chaimum  請問Step 嘅intensive course幾錢?需要等嗎?  發表於 12-8-30 11:28

Can you pm me the contact info please?My son is 18mth already and still doesn't really talk..thanks!

我是新手, My son 24 months also cannot talk, please pm the details for me?

請問可否PM ST DETAILS俾我呀? MANY THANKS

我是新手
大家好!
仔仔宜家23個月,連爸爸媽不會說,教佢講佢都無意欲跟你學講,好擔心,可否MAIL俾我,謝謝!
[email protected]

Please PM ST details.  Thank you very much

Can you pm me the contact info, please?
My son is 19mth already and still doesn't really talk, 連爸爸媽不會說,教佢講佢都無意欲跟你學講,時常走開, pls help, thanks!

please pm me details. Thanks!

回覆:happysin 的帖子

Pls pm st details. Thx!

我個仔都係咁,但我個仔己經評估左係遲緩,醫生話其實比佢早D上學會對佢語言有幫助,所以你唔好擔心,我個仔現在好似日日自己自言自語講外星話,仲要坐唔定,唔聽指令,教佢蘋果,橙都仲好似唔多識咁...我咪仲擔心,我都為左個仔QUIT左份工,希望帶佢做多D訓練,同多D小朋友玩會見到進步喇!其實比起我未QUIT份工前,佢係進步左好多,起碼去到陌生地方唔驚,仲會自己走去玩,又識得拖下人,係唔識得講野同學野慢啫,我地有晒心理準備佢年年考第尾架喇! ^^
‹ 上一主題|下一主題