用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: cjmjmum
go

DBS [複製鏈接]

GARDENERS:
唔洗"甘"唔開心,有時讀唔讀到那所學校都好講同學校有沒有緣份的!阿囝又唔係"甘"差,只要阿囝是上進的人,我覺得巳經是父母的安慰,不要因此給自己太大的壓力,這樣阿囝也會感受到的!

謀事在人,成事在神!既然巳經做了自己果part,那就心安理得,無須介懷!我們BK的家長會支持你,為你代禱!

原帖由 GARDENERS 於 11-4-14 00:04 發表
其實個心已打定輸數, 就算可以筆試都好似無咩機會, 依家成日諗住大抽獎後有咩可做, 呢個遊戲真係好殘忍, 我已經不知幾多晚瞓唔到, 心情真係跌到落谷低 自問個仔都唔係差, 點解都會咁, 只可講句高人實 ...

多謝妳既鼓勵, 希望大家都可以入到心儀既中學啦

加油, 作戰到七月
原帖由 bb818 於 11-4-14 00:38 發表

雖然我都係覺得自己個小朋友唔差,可惜一呈分就失手,唔呈分個時就科科九十以上。我都有諗定派位後去邊間叩門好。
不過千析唔好比咁大壓力自己,如果唔係點等到七月呀,仲要同你個乖仔打氣嘛! ...

多謝妳呀mayc, 妳既說話令我覺得好溫暖, 响我身邊沒有人可傾訴, 好多時想同其他同學仔媽媽交流, 佢地通常都會講"妳個仔咁叻, 唔使擔心啦, 只要唔心頭高一定入b1中學" 有時我都會諗係咪我心頭高呢? 但我只係想係我有得選擇底下幫佢安排一間我覺得比較好的學校

原帖由 mayc 於 11-4-14 09:07 發表
GARDENERS:
唔洗"甘"唔開心,有時讀唔讀到那所學校都好講同學校有沒有緣份的!阿囝又唔係"甘"差,只要阿囝是上進的人,我覺得巳經是父母的安慰,不要因此給自己太大的壓力,這樣阿囝也會感受到的!

謀事在人,成事在 ...

回覆 10# oasis2006 的文章

oasis:
唔好太担心,唔係點捱到7月,唔讀dbs,仲有好多間,你嘅目標係入大學啊,就算唔得,唔代表囝囝唔叻
我大仔雖讀小拔,但細仔都唔打算報,太辛苦喇,真係超辛苦
塞翁失馬,焉之非福

我現實d講,你地試下比f.2 d math mock paper(英文版)比囝囝做下,1 hr 8 pages,睇下有幾多分,英文試下借本Epic來睇,因今次exam佔30分,中文正常比翻6年級加d古文,成語就ok,在家做次test,大家就會心裹有數, 呢次second term都考呢d,written test我估會再深d

加油!大拔見!

Hi didima,
Thanks very much for your encouragement!  

1. Can you please explain what you said "因今次exam佔30分"?  
2. "f.2 d math mock paper(英文板)" do you mean the maths exam papers from DBS"?

Previously I thought we can relax after the P6 1st term exam.  Now we have to work even harder than before!  Still more than two months to go!

Sorry to my son!  

BTW, anybody received reject or waiting list letter up to now?

原帖由 didima 於 11-4-15 00:03 發表
我現實d講,你地試下比f.2 d math mock paper(英文板)比囝囝做下,1 hr min 8 pages,睇下有幾多分,英文試下借本Epic來睇,因今次exam佔30分,中文正常比翻6年級加d古文,成語就ok,在家做次test,大家就會心裹有數, 呢次sec ...

回覆 1# oasis2006 的文章

Dear oasis,

1. Can you please explain what you said "因今次exam佔30分"?  
Ans:i mean epic book 今次exam佔30分( english exam)

2. "f.2 d math mock paper(英文板)" do you mean the maths exam papers from DBS"?

Ans: 出面買的exercise book f.2 level

didima

好開心,終於收到信,當然係 reject 喇!起碼一身鬆哂,吾駛心掛掛,曰曰等收信。
依加只好做阿Q,同自己講,入到未必好,入吾到未必差。十二年免費教育,一定有學位,祝各位七月五日都是派到第一志願,再見。Bye.
‹ 上一主題|下一主題