用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請小一住址証明
樓主: BABYPURPLE
go

申請小一住址証明 [複製鏈接]

醒目開學勳章

有出世紙証明你跟你媽媽關係,而你們是同住就沒有問題
連改名都不用了

原帖由 MaiGao 於 11-5-19 10:04 發表
我的情況都差不多
水、電、煤全是家母名下
但銀行信不能做住址證名…

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 11-5-19 18:01 發表
連改名都不用了

如只有小朋友在佢婆婆家住,
有我的出世紙証明可以嗎?

咁點證明同住呢?

如果唔駛證明呢點,會有好多人濫用。
原帖由 ziyi 於 11-5-19 18:01 發表
連改名都不用了

幾時要轉好?第一輪自行分配洗唔洗?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ching1124 於 11-5-21 13:20 發表

如只有小朋友在佢婆婆家住,
有我的出世紙証明可以嗎?

以我所知~小朋友唔係同父母同住,咁婆婆要做監護人,所以手續都要婆婆去做
恐龍家

今日終於又打去教署問...我果區既主任話...可以去做宣誓...聲明我同小朋友自幾時開始居住咩地址....而呢張宣誓紙就係地址証明啦...因為有法律效力...
不過因為申請小一要交正本...所以只用一次....
而且...越接近申請小一既日子去做既宣誓越好...不過同一年內都OK....
我應該會8月去教署分配組度做....咁就唔駛將D單轉黎轉去...

回覆 40# thomasha 的文章

謝謝。
已徵得母親同意將固網電話單轉到我名下

其實唔駛另外去教育局,只要你交自行申請表o個陣(9月)一齊交埋張宣誓字當係住址證明就得。
原帖由 BABYPURPLE 於 11-5-23 15:55 發表
今日終於又打去教署問...我果區既主任話...可以去做宣誓...聲明我同小朋友自幾時開始居住咩地址....而呢張宣誓紙就係地址証明啦...因為有法律效力...
不過因為申請小一要交正本...所以只用一次....
而且...越接近申 ...

最後溫馨提示一句,借別人地址是有風險的,一定要留意 - 正如去年有家長報料,他們被教育局抽查,好像有人因此被取消已分配的學位。
原帖由 MaiGao 於 11-5-26 11:19 發表
謝謝。
已徵得母親同意將固網電話單轉到我名下

原帖由 thomasha 於 11-5-26 11:31 發表
最後溫馨提示一句,借別人地址是有風險的,一定要留意 - 正如去年有家長報料,他們被教育局抽查,好像有人因此被取消已分配的學位。

不用擔心
我跟小兒是跟家母三人同住的
謝謝你的提示

點解唔簡單啲,改水電費呢?
原帖由 BABYPURPLE 於 11-4-6 19:47 發表

我有諗過改差餉...唔知駛唔駛比改名費.....同埋係咪可以只改差餉...而唔影響其他野?

Changing the address for rates is even simpler - you can even do it online and it will be effective immediately - though you will have to wait for the next demand note to be issued (once a quarter) at the normal time as address proof.
原帖由 kt2007 於 11-5-26 12:33 發表
點解唔簡單啲,改水電費呢?

知否如用租約是否需要交正本檢查,然後學校收副本?

Yes, for any copies of documents submitted, you will need bring the original for checking.
原帖由 raynthia 於 11-5-26 15:45 發表
知否如用租約是否需要交正本檢查,然後學校收副本?

Thanks thomasha

我唔知張正本放係邊?都係用水費單交算啦!!

原帖由 thomasha 於 11-5-26 16:21 發表
Yes, for any copies of documents submitted, you will need bring the original for checking.  

唉…
本來想改固網電話個登記人姓名
點知佢話有約係身
要改就要收一筆違約金,仲無晒之前既優惠…

可以改水電煤或者差餉嗎?
如果改了就可以免除日後解釋為甚麼單據都不是用你的名字的麻煩。其實你亦可以打電話到教育局查詢處理方法。
原帖由 MaiGao 於 11-6-1 11:38 發表
唉…
本來想改固網電話個登記人姓名
點知佢話有約係身
要改就要收一筆違約金,仲無晒之前既優惠…

原帖由 thomasha 於 11-6-1 11:47 發表
可以改水電煤或者差餉嗎?
如果改了就可以免除日後解釋為甚麼單據都不是用你的名字的麻煩。其實你亦可以打電話到教育局查詢處理方法。

教育局指明我只需連同我的出生證明一同遞交便可。
但先前認為因為沒有按金的關係,更改固網電話登記人應該不因難,這樣就可免去作解釋的需要。

原帖由 MaiGao 於 11-6-1 12:26 發表

教育局指明我只需連同我的出生證明一同遞交便可。
但先前認為因為沒有按金的關係,更改固網電話登記人應該不因難,這樣就可免去作解釋的需要。 ...

最好問清楚你心儀間小學要邊類住址證明穩陣,有D學校只收水費.電費.煤氣費作住址證明,其他如銀行.固網電話單都唔接受架,我問過心儀2.3間小學都是這樣

醒目開學勳章

銀行單跟教育局的規定是一直都唔可以的

原帖由 少奶奶 於 11-6-2 10:24 發表

最好問清楚你心儀間小學要邊類住址證明穩陣,有D學校只收水費.電費.煤氣費作住址證明,其他如銀行.固網電話單都唔接受架,我問過心儀2.3間小學都是這樣 ...
‹ 上一主題|下一主題