用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 求教:家長唔識彈琴,如何陪子女練琴? ...
樓主: Sumyeema1
go

求教:家長唔識彈琴,如何陪子女練琴? [複製鏈接]

原帖由 may0317 於 11-6-14 17:09 發表
我個女岩岩6歲學左2個多月琴

佢上第3堂時已經買左琴向屋企

我也是不識彈琴之人

慶幸佢每次學完番黎就即坐上琴到彈俾我聽
亦吾洗我提每天自動自學練琴
初初我都有好似樓主咁既擔心
但現在見佢有時彈d音佢自已話錯 ...

我個囡都係6歲,學咗3個月就買咗部新琴俾佢,我已經覺得自己好勇。

你個囡學咗3堂就買琴,你仲勇過我!

回復 41# 靚靚C9 的帖子

如果你的目標是讓小朋友學鋼琴,而不是純粹培養他對音樂的興趣,我相信直接開始學琴會比較實際。上JMC某程度上可以引發興趣,但事實上絕大部份學生都沒有在家練習或練琴的需要和習慣,所以轉為學琴後都不願意練琴。坦白一點說,簡直是浪費時間和金錢。況且JMC所教的音樂知識,有部分和西方音樂理論不太相同,孩子初學鋼琴可能有點混亂。相反,我認識的孩子之中,學樂器的成績和表現較好的,都沒有上過家長們趨之若鶩的JMC課程。

琴行和私人的老師都有好有壞,反而提供練習的機會更為重要。如果持之以恆,進步明顯,小朋友會學得更有興趣和信心。

順帶一提,男孩子的發展普遍比女孩子慢,有時同樣是四歲,學樂器可能對部分男孩子來說是早了一點。起初家長和老師都要多一些耐性。

原帖由 coco209 於 28-6-2011 11:21 PM 發表
我仔4歲2個月,我都係唔識彈琴,屋企又無琴,但又好想佢去學。我應該俾佢去琴行學?搵私人上佢屋企學(不過我無介紹)?去通利上JMC?很苦惱!請給意見!謝謝! ...

回復 39# lausandy 的帖子

would u pls pm the details to me

回復 43# MsPWong 的帖子

MsPWong,
Thanks for your advice

My pleasure!

原帖由 coco209 於 7-7-2011 05:58 PM 發表
MsPWong,
Thanks for your advice

我都係唔識彈琴. 我自己就坐係佢隔離扮到fans咁倍佢練琴. 記得每日起碼每本書都要練一次. 無琴跟住學唔到好.

睇左大家即分析,家中有琴方便小朋友練習真系好 d.

我覺得這裡有很多怪獸家長. 子女做什麼根本不用陪.講得好聽是"陪太子讀書",但實質上是沒必要的.

家長自己想學什麼, 自己去學就可以.

我較concern的是, 女兒走出我視線範圍時, 我都要確保她安全.如一對一的老師, 關起門來, 我鬼知佢地做乜, 這時我就prefer可以一起上堂/在出面"裝"佢上堂.

回覆 49# scholar 的文章

‹ 上一主題|下一主題