用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

想問下你有無報民生?我就因為要考新油天&民生,所以放棄咗舊油天!

仲有KTS係唔係今年無得報第二輪,因為佢網上公報已額滿!

原帖由 kkhon 於 11-6-11 18:18 發表
有冇人去咗舊油天?呀仔話一個課室3個老師約10個小朋友,冇問英文只係自我介紹,畫圖畫同4張圖片排序講故事。知唔知有幾多人去考?同有冇問其他?係咪冇電話到即是bye bye?如果得幾時call2nd in? ...

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 01:08 發表
冇收到畫,所以應該係我累事
我都係咁話lee 個game一d都唔fair,我唔係油麻地區,我係好遠,而自己區又派得唔好,我當然有考番第一二志願個d學校,條氣真係唔順架,人地好彩派入去,我就in餐死,仲要又係四五百人爭卄個位都唔知有冇,又 ...
大家要繼續努力同堅持做父母嘅你唔幫佢冇人幫佢,希望各位最後都入到心儀的學校。

2Little Monkey,我已交私校學費所以冇打算再報要$的學校,但我最心儀第一及二志願所以叩門,但可惜撞時間只去咗一間咁大把。

我仔都有考kts佢又係入到2nd就玩完,小朋友話老師比左遍佢所謂好深既中文叫佢讀,佢好多都唔識,我以為有第二輪,但似乎冇,而我就再報左tsl,佢上次又係入左2nd但最後又係衰左,唔甘心,再黎過

你個仔好叻,比D信心自己,上次有咁多2nd interview 已經代表你個仔係有實力,只係欠咗D運氣,今次再嚟過,D學校一定唔會再錯過佢嘅,努力!

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 01:21 發表
我仔都有考kts佢又係入到2nd就玩完,小朋友話老師比左遍佢所謂好深既中文叫佢讀,佢好多都唔識,我以為有第二輪,但似乎冇,而我就再報左tsl,佢上次又係入左2nd但最後又係衰左,唔甘心,再黎過 ...

如果waiting,快D寫信俾校長La。

寫咗!但個 security 話今年實在太多信喇!

原帖由 kkhon 於 11-6-12 01:27 發表
如果waiting,快D寫信俾校長La。

咁即係D信會唔會去到校長度?

我都有問,但佢話D信先去校務處,再去校長個秘書度喎!

原帖由 kkhon 於 11-6-12 01:32 發表
咁即係D信會唔會去到校長度?

回覆 30# 2boysmami 的文章

照你描述,你個仔好惦,仲可以係考試現場伸延創作,太陽系行星都知英文名仲知水星好熱唔帶得爸爸媽媽去,真係寫個服字俾你個仔。
佢係咪讀九龍塘名校幼稚園呢,考慣試個隻?

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-12 01:47 發表
我都有問,但佢話D信先去校務處,再去校長個秘書度喎
thx!咁多信我諗校長未必全部都拆,唉....!

其實收圖畫係代表有機會定係某位老師自行收了小朋友的圖畫(即係唔係學校叫),沒有其他意思呢,有收圖畫的家長可否講是那一層樓or那一個課室呢,好讓大家分析一下

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-12 01:12 發表
想問下你有無報民生?我就因為要考新油天&民生,所以放棄咗舊油天!

仲有KTS係唔係今年無得報第二輪,因為佢網上公報已額滿!

I called KTS last Friday and they replied that there were no more places.  So I think there should be no 2nd round.  As for APS, they said they would start calling waiting until September.

Same with you, my son was surprised by the 1st question of New Yau Tin and felt a bit nervous.  We've been to Munsang as well but I think the chance is slim as there were so many applicants.

我都認同你所講... 叩門... 門都見唔到吖, 只係呢遠見到已經好叻嘞... 我個都有叩門... 仲有幾間未知有無得叩..

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 19:30 發表
絕對唔等於 .... 因為叩門難過揾工過百倍!叩門只有百幾份之一機會(or even worst), 揾工揾十份都有3一4份成功,所以難好多!

小朋友係面試時表現好固然係好, 不過對於一D比較內儉的小朋友就未必可以有突出的表現.... 所以無論佢地IN成點, 父母都應該讚下佢地...

我都怕學校要IN我... 我唔識講野GA...

其實叩門位大部份都預留咗比校長校董D friends 啦!
俾得街外人應該很少位剩啦!!

原帖由 panbaby 於 11-6-11 20:10 發表
舊油天排隊面試時老師無講? 去年約200人爭10多個位. 應該仲會問其他普通問題. 如去年問我囡幼稚園响邊等...

第二次面試唔會等好耐, 約一星期或唔駛... ...
NatNat豬  :-D

仔仔 :-D

我仔唔係讀九龍塘的幼稚園,而面試就係上年個d直資同私校。

我昨晚又失眠,一諗起自己答到一塔糊塗我就好嬲自己。

原帖由 MW9919 於 11-6-12 01:50 發表
照你描述,你個仔好惦,仲可以係考試現場伸延創作,太陽系行星都知英文名仲知水星好熱唔帶得爸爸媽媽去,真係寫個服字俾你個仔。
佢係咪讀九龍塘名校幼稚園呢,考慣試個隻? ...

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 11:34 發表
我仔唔係讀九龍塘的幼稚園,而面試就係上年個d直資同私校。

我昨晚又失眠,一諗起自己答到一塔糊塗我就好嬲自己。

你個仔仔好叻呀!但佢係唔係細仔黎呀? 我家都有個小朋友現讀k2, 今年就要開始玩面試呢個game喇, 佢係11月細仔而家都仲係好似個bb咁, 星期六就要面對佢第一個小學面試喇, 真係嚇死我地啲大人呀! 其實我都有聽過有小朋友考直資同私校都全軍覆沒, 真係聽者傷心, 見者流淚!

但係六月七曰先係KTS正式注册喎?相信很多家長會唔去。試下再打去問吓。

原帖由 wanmum 於 11-6-12 10:24 發表

I called KTS last Friday and they replied that there were no more places.  So I think there should be no 2nd round.  As for APS, they said they would start calling waiting until September.

Same with ...

原帖由 jojo1234 於 11-6-12 09:56 發表
其實收圖畫係代表有機會定係某位老師自行收了小朋友的圖畫(即係唔係學校叫),沒有其他意思呢,有收圖畫的家長可否講是那一層樓or那一個課室呢,好讓大家分析一下 ...

Hi,
我都冇囉幅畫走, 留左比老師 我係上三樓一個男老師in我囡囡架, 個老師好nice, 不過我囡囡回答時真係好細聲, 今次都係冇望架啦 !
‹ 上一主題|下一主題